Så utsatta är barn på nätet!

Med debutromanen Sweet Lolita vill författaren Kicki Sehlstedt fästa strålkastarljuset på unga tjejers utsatthet och sårbarhet – framför allt på nätet. Boken handlar om hur en 13-årig tjej i sin jakt på bekräftelse blir utsatt för olika former av övergrepp.

Kicki Sehlstedt

Ålder: 43.

Yrke: Journalist, kriminolog och författare.

Familj: Maken Christoffer, 44, och döttrarna Carla, 9, och Andrea, 6.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Aktuell: Med debutromanen Sweet Lolita.

Kicki Sehlstedt, som själv är mamma till två döttrar som närmar sig “dataåldern”, är utbildad journalist och kriminolog och har i många år arbetat som nyhetschef på en kvällstidning.

Genom åren har hon bevakat åtskilliga rättsfall som handlat om övergrepp på unga tjejer. De fallen har berört henne djupt och de erfarenheterna har hon nu använt i sin debutroman.

– Alla tjejerna, Matilda och hennes vänner Amanda, Wilma, Ida och Saga som förekommer i “Sweet Lolita” är fiktiva, men deras historier bygger på verkliga fall, säger hon när Hemmets Journal får en pratstund med henne.

Sweet Lolita utspelar sig under en varm försommarvecka i Stockholm. 13-åriga Matilda och hennes nyfunna vänner söker nya kickar bakom stängda tonårsdörrar samtidigt som en ung kvinna mördas på en bröllopsfest i Stockholms skärgård.

De separata händelserna väver Kicki Sehlstedt sedan ihop till en spännande roman som utspelar sig till stora delar ur tonårsflickornas perspektiv.

– Jag har fått gräva i min egen tonårstid för att kunna förmedla känslorna, säger författaren.
Kicki Sehlstedt jobbade i många år som nyhetschef på Aftonbladet och sedan som producent för tv-programmet Brottscentralen. När hon mötte unga tjejer som utsatts för övergrepp kände hon ett starkt behov av att berätta deras historia.

Så utsatta är barn på nätet!
Kicki med döttrarna Carla och Andrea.

– Det började med den så kallade Alexandramannen, berättar Kicki. Det var en 30-årig man som utgav sig för att vara en ung kvinna vid namn Alexandra när han kontaktade unga kvinnor på internet som han sedan förmådde att posera sexuellt för honom.

Fallet benämns som Sveriges första groomingfall och mannen åtalades och dömdes senare för sexuella övergrepp på 58 flickor i åldern 12-18 år.

– Jag minns speciellt att en pappa sa i en intervju att han hade dåligt samvete för att han inte hade kunnat stoppa övergreppen, att han inte visste vad som pågick bakom dotterns stängda dörr. Det fastnade i mig och nu när jag själv är mamma till två döttrar som är på väg in i den digitala åldern känns det viktigt att för mig att belysa de faror och risker som finns på nätet.

Vad tycker du, med din erfarenhet, att man ska göra för att skydda sina barn från övergrepp på nätet?
– Det viktiga är att man som förälder hela tiden pratar med sina barn och tar reda på vad de gör. Lika naturligt som att man pratar med dem om vad som hänt i skolan eller vad de gjort när de varit ute med kompisar borde det vara att prata med dem om vad de gör på datorn och vilka de har kontakt med.

Men det har ju varnats i flera år för nätpedofiler. Har inte det hjälpt?
– Jag tror inte vuxna förstår hur vanligt det är. I den senaste undersökningen jag såg svarade varannan tjej under 15 år att de någon gång fått erbjudande om sexuella tjänster på nätet.

Vad gör du just nu?
– Jag håller på att skriva uppföljaren till Sweet Lolita. Det är tänkt att det ska bli en serie romaner. Även nästa bok handlar om tonårsflickor och skildrar baksidorna på nätet.

Scroll to Top