Tågsemester – Trendigt och miljövänligt!

Att åka tåg är trendigare än någonsin – och miljövänligare än att flyga. Christine och Anders väljer helst tåget när de ska resa. Förra sommaren såg de delar av Europa genom ett tågfönster, men stannade för både vandring och museiutflykter.

Christine Riedwyl Gottberg och Anders Gottberg

Ålder: 59 respektive 68 år.

Bor: I Falun.

Familj: Ett gemensamt barn. Anders har två barn sedan tidigare samt två barnbarn.

Gör: Christine är språklärare och Anders pensionerad antikvarie.

Visst går det snabbast – och ibland är det nödvändigt – att ta flyget. Men om vi vill kunna se flera olika delar av Europa under en och samma resa, göra en insats för miljön och samtidigt uppleva något speciellt – då är det tågsemester som gäller.

Så resonerade Falunbon Christine Riedwyl Gottberg och hennes man Anders Gottberg när de på försommaren började planera för sin månadslånga semesterresa i Öst- och Centraleuropa.

– Det enda vi visste var att vi skulle hälsa på min familj i Schweiz och några bekanta i Österrike – och så bestämde vi oss för att köpa varsitt interrailkort och göra tågresan dit till en semester i sig, berättar Christine när vi träffar henne och Anders vid Faluns centralstation där sjön Tisken glittrar i bakgrunden. Det var här deras resa började.

Makarna är inte ensamma om att ha upptäckt nöjet i att resa långt med tåg. Efter 1970-talets stora intresse för tågluffarkort, eller interrailkort som det egentligen heter, sjönk efterfrågan i samband med lågprisflygets intåg under 1990-talet. Men försäljningen ökar, enligt de svenska återförsäljarna, sedan några år i snabb takt.

Tågsemester – Trendigt och miljövänligt!
Christine och Anders väljer hellre tåg än flyg. Då får de se mer och träffa fler människor.

Nu är inte Christine och Anders några gröngölingar när det kommer till att åka tåg. De väljer ofta tåget före flyget, i den mån det är möjligt.

– Men den här gången ville vi att resan skulle bli ett mål i sig. Vi bestämde oss för att planera två tredjedelar av resan och att hålla en tredjedel oplanerad. På så sätt skulle vi kunna vara spontana och till exempel följa tips vi fick under resans gång, berättar Christine.

 

Tågsemester – Trendigt och miljövänligt!
Den arkitektoniska pärlan slottet i Belvedere, Wien. Foto: Shutterstock.

 Färden inleddes med ett stopp hos dottern i Malmö och gick sedan via nattåg till Tyskland, över till Wien och Bregenz i Österrike, till olika delar av Slovakien och sedan vidare till Schweiz, där paret reste runt en hel del innan de tog tåget hem till Falun igen.

Resans stopp – och upplevelser – blev många. I Wien bodde Christine och Anders hos bekanta medan de passade på att gå på museum, titta på österrikisk arkitektur och se staden på cykel. I Bregenz tittade de på den spektakulära scen som byggts ute i vattnet för operan Carmen och i Slovakien tog de tåget ända fram till bergskedjan Tatrabergen, där de vandrade under några dagar.

Tågsemester – Trendigt och miljövänligt!
Floden Aare som rör sig i en båge runt de gamla delarna av Bern. Här följer man med strömmen, i båt eller med kroppen. Foto: Shutterstock.

En av resans mest speciella upplevelser fick de i Bern i Schweiz, där floden Aare slingrar sig i en båge runt stans äldre delar.

– Eftersom floden är så ström är det bara att lägga sig i den när man badar och flyta med så långt man vill, eller så åker man gummibåt. Det är något som alla Bernbor gör – och det var jättehäftigt, säger Christine.

De träffade också många intressanta människor.

Tågsemester – Trendigt och miljövänligt!
Den fantastiska Carmen-scenen i Bregenz, Österrike, som väger 20 ton och är 17 meter hög. Foto: Shutterstock.

– I Tatrabergen i Slovakien hyrde vi under två nätter rum hos en väldigt trevlig man, via bostadsuthyrningssajten Airbnb. Eftersom vi även åt middag hemma hos honom hade vi många givande samtal och fick lära oss mycket om hur det är att leva i Slovakien, berättar Anders.

På tåget mellan Österrike och Slovakien träffade paret också en norsk pappa som var ute och reste med sin dotter och som gav dem tipset att åka till den slovakiska staden Košice – en stad som visade sig vara en riktig pärla, med fantastiska droppstensgrottor en bit utanför att besöka.

 

Tågsemester – Trendigt och miljövänligt!
Redo för nya äventyr! I sommar går färden till Luxemburg och Moseldalen.

Men hade de aldrig långtråkigt, alla de timmar de spenderade i sitt tågsäte?

– Nej, aldrig! säger Christine, som ägnade en del av tiden åt att lyssna på olika sommarpratare i Sveriges Radio-programmet “Sommar med P1”.

– För mig gav det ett lugn som är svårt att få till på semestern, eftersom jag alltid vill uppleva något nytt. Jag är lite rastlös av mig, men på tåget är det bara att acceptera att man sitter där man sitter.
Att se landskapet glida förbi utanför tågfönstret var en stor behållning.

Tågsemester – Trendigt och miljövänligt!
Vackra och dramatiska Tatrabergen i Slovakien. Foto: Privat.

– En fantastisk resa var den som tog oss mellan Wien och Bregenz, där man kommer in i Alperna. Vi kunde följa hur det blev mer och mer bergigt och vi såg små fäbodar, ängar och hur husen och byggnadsstilarna långsamt förändrades. När man flyger till en plats förändras allt på ett ögonblick, men med tåg har man tid att hänga med i förändringen, säger Christine.

Anders spenderade tågtiden med att läsa, reflektera och skriva brev till vänner. Dessutom brukade de två köpa med sig picknick från de platser de stannat vid, som de gjorde i ordning och åt tillsammans på tåget.
Utöver några enstaka förseningar gick resan mycket bra. Ibland hade Christine och Anders olika åsikter om var de skulle bege sig härnäst, särskilt under den oplanerade delen av resan. Då fick de kompromissa – men för det mesta var de sams.

Tågsemester – Trendigt och miljövänligt!
Christine ser alltid till att packa ner sin blockflöjt, som hon gärna spelar på då och då under resan.

Deras bästa tips till andra som är sugna på att tågsemestra är att planera resan i tid – men att inte planera allt.

– Visst kan det uppstå oförutsedda händelser, men det mesta går att lösa längs vägen. Vi är själva dåliga på att läsa in oss på våra resmål och gör ofta det under resans gång, men om man är inläst så har man givetvis bättre valmöjligheter när man väl är på plats, säger Anders.

 

Tågsemester – Trendigt och miljövänligt!
Luxemburg. Foto: Shutterstock.

Har ni några packningstips?
– Det är bra att ha med sig en ficklampa, en liten låda med sjukvårdsgrejer och något slags solskydd för huvudet. Likaså en liten ryggsäck som man kan använda vid mindre utflykter – och ett kit med sy-attiraljer, det skulle jag haft nytta av när min jacka gick sönder, säger han.

Paret har också alltid med sig en termos som de kan fylla med kaffe eller kallt vatten samt varsin liten fickkniv med vinöppnare, sax och pincett. Christine packar gärna med sig sin blockflöjt och något klädesplagg som går att ha även på en finare restaurang. Men den klassiska backpacker-ryggsäcken som de flesta förknippar med tågluffande – den lämnar hon gärna hemma.

Tågsemester – Trendigt och miljövänligt!
Tyska Moseldalen i solnedgång. Foto: Shutterstock.

– De är klumpiga och svåra att hitta saker i. Jag har med mig en vanlig rullväska och det fungerar utmärkt! säger hon, som precis börjat planera för den här sommarens tågresa tillsammans med maken, som kommer att gå till Luxemburg och Moseldalen.

Tågsemester – Trendigt och miljövänligt!
Solbadande vinrankor i Moseldalen. Foto: Shutterstock.

Så påverkar din resa klimatet

Flyget har störst påverkan på klimatet av alla trafikslag, om man räknar per passagerare och kilometer. Tåg och annan trafik på spår har tvärtom lägst påverkan på klimatet.

Flyget släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget och koldioxidutsläppen från en flygresa mellan Göteborg och Stockholm motsvarar utsläppen från 50 000 tågresor.

Källa: Trafikverket, Naturskyddsföreningen.

Tågsemester – så funkar det

Det är hyfsat enkelt att ta sig med tåg ut i Europa. Du kan till exempel ta nattåg med svenska Snälltåget till Berlin eller så åker du via Köpenhamn till Hamburg. Från Tyskland kan du bland annat åka med österrikiska bolaget ÖBB:s sovvagnar till Italien, Österrike eller Schweiz. Om du vill åka till Nice kan du till exempel åka tidig morgon från Stockholm, med byten i Köpenhamn och Hamburg, vidare ner till Basel i Schweiz med nattåg och morgonen därpå tåg mot Nice med ett sista byte i Dijon eller Marseille.

Och för den som är ute efter en vacker tågupplevelse är en resa genom Alperna en god idé.

Ett interrailkort kostar mellan cirka 3 000 och 7 000 kronor för en vuxen, beroende på hur många resdagar du vill ha. Det blir billigare om du är över 60, under 27 eller bara vill resa i ett land. Barn under 12 år reser gratis.


Svenska SJ säljer inte längre interrailkort. Men du kan beställa kort på Interrail.se, från SJ:s samarbetspartner Europarunt.se eller från någon av de svenska resebyråerna ovan som hjälper till med bokning (se nedan).

Tänk på att vissa tåg även kräver att du reserverar plats med hjälp av platsbiljetter, där priserna kan variera stort. Med hjälp av appen Railplanner går det att se vilka sträckor som kräver platsbiljetter. Den kan du ladda ner på App store eller Google play.

Det finns flera svenska resebyråer som kan hjälpa till med att boka tågbiljetter ut i Europa – bland annat Centralens resebutik i Kalmar (Resebutik.se), Biljettbutiken i Kristinehamn (Biljettbutiken.com) och Alingsås resebutik. Vill du inte stressa vid tågbytena – be resebyrån att boka in extra tid för bensträckning. Glöm inte att kontrollera hur hög bokningsavgiften är först.

För den som vill ha mer inspiration, hjälp och tips finns bland annat Facebookgruppen Tågsemester, som har över 19 000 medlemmar. Här kan du söka efter vad som skrivits om en specifik sträcka och även få packningstips. Kom till exempel ihåg att alltid ha med vatten ombord, små mynt till väskskåp och en bärbar mobilladdare, en så kallad powerbank.

Scroll to Top