• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Åtta bra anledningar att frossa i plommon

  Plommonens tid är nu! Men det finns definitivt fler anledningar att sätta tänderna i den saftiga frukten än att den smakar gott.

  Åtta bra anledningar att frossa i plommon

  1 De stärker ditt skelett
  Kvinnor i klimakteriet som äter fem färska plommon om dagen får starkare ben efter bara sex månader. Det visar en studie som har undersökt plommonens förmåga att stoppa nedbrytningen av benmassa. Plommon innehåller även rikligt med magnesium – ett mineral som kroppen behöver för att bygga upp ett starkt skelett.

  2 De stabiliserar ditt blodsocker
  Klorogensyra är en antioxidant som förekommer rikligt i plommon och som har en förmåga att hålla blodsockret i balans och även minska risken för diabetes typ 2.

  3 De sätter fart på din mage
  En av världens äldsta kurer mot förstoppning är en handfull fiberrika plommon. Även sockeralkoholen sorbitol gör sitt till för att skynda på matsmältningen.

  4 De är antiinflammatoriska
  Klorogensyra, polyfenoler och C-vitamin är bara några exempel – plommon innehåller en lång rad antiinflammatoriska ämnen som bland annat har visat sig minska risken för den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns.

   

  5 De sänker ditt kolesterol
  Plommon innehåller en stor andel lösliga fibrer som gör att upptaget av det onda kolesterolet (LDL) i tarmen minskar drastiskt.

  6 De är bra för hjärt- och kärlhälsan
  Antioxidanterna i plommon hjälper till att skydda endotelet i artärväggen som spelar en avgörande roll för genomströmningen i blodkärlen och bidrar till att bibehålla blodtrycket på en hälsosam nivå. Även plommonens rika innehåll av kalium är bra för att hålla trycket på rätt nivå.

  7 De förbättrar ditt järnupptag
  Plommon innehåller inte bara järn utan även C-vitamin – som främjar upptaget av järnet i kroppen. En strålande kombination för den som har problem med att hålla blodvärdet uppe.

  8 De underlättar viktminskning
  Den stora mängden fibrer sätter inte bara fart på magen – de ger också en ökad mättnadskänsla som i kombination med det låga kaloriinnehållet underlättar för den som vill minska ett par kilo i vikt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!