Timanders festkreationer gick på auktion!

Glädje, glitter och glamour var det när ett flertal av det legendariska primärlejonets Alice Timanders livfulla kreationer auktionerades ut på 1,6 miljonerklubbens sommarfest.

Det finns premiärlejon och så fanns det Alice Timander, tandläkaren som gärna ville ge tillvaron lite mer lyster. När det var premiärfest visste hon att synas som ingen annan. Hon var den första kvinnan i Sverige att bära långklänning på fest och drog sig aldrig för att tänja på gränserna i den ena iögonfallande festkreationen efter den andra.

Modig och fräck var hon redan vid premiärlejondebuten i slutet av 1930-talet och framåtandan höll i sig ändra fram till hennes 90-årsfest 2006, året innan hon gick ur tiden. Även då hade hon en kreation som fick alla att både häpna och glädjas.

– Underst är det liksom en baddräkt av guldlamé och spets och över det en aftonkappa i champagnefärgad chiffong. Snyggt, men den slår inte min klänning vid premiären av My Fair Lady på Oscars 1959. Den gången gick det åt 40 meter vit tyll och jag bar halvlång vit päls till, sa Alice Timander i en intervju med Sydsvenskan.

 

Timanders festkreationer gick på auktion!
Auktionsutroparen Knut Knutsson spenderade själv 11 000 kronor på auktionen.

Kvaliteten och värdet på hennes kreationer varierade genom åren:

– De har gått upp och ned precis som mitt liv. En gång under min fattiga period köpte jag 2,5 meter gräsmatta som jag lät göra en päls av. Hade jag inte pengar lät jag fantasin spela fritt.

När 1,6 miljonerklubben hade sin årliga sommarfest för medlemmar och andra inbjudna på Birka Lines översta däck vid Stadsgårdskajen i Stockholm gick 15 av Alice Timanders premiärfestkläder under klubban. Med öppet soltak och till de närvarandes stora förtjusning visade mannekängerna upp det legendariska premiärlejonets gamla partyutstyrslar, flera av dem kända från mingelreportage.

I rampljuset sågs bland annat en tigerklänning i fusktyg, en bombarjacka med otaliga guldpaljetter, en byxoverall med röda teatermasker och en leopardmönstrad klänning i viskos. Mette Rode Sundstrøm var en av fest- och auktionsdeltagarna som skaffade sig ett handsytt premiärlegendariskt plagg. Hon ropade in en guldcape/aftonklappa för 4 000 kronor. Carl Jan Granqvist (midjejacka i tyg och päls, 3 500 kronor), Bengt von Hofsten (röd klänning med tyll och hjärta av paljetter, 1 500 kronor), Bobby Oduncu (cape med fuskpälskrage och guldmönstrat tyll, 1 500 kronor) var ytterligare några som drog längsta strået.

Timanders festkreationer gick på auktion!
En hatt som hade gjort vilken julgran som helst avundsjuk.

– Fantastiskt roligt att ha kommit över ett plagg som varit Alice Timanders. Men ännu bättre är att slantarna går till forskning på kvinnors hälsa, var den samlade kommentaren hos festkreationernas nya ägare.

1998 startade mingeldrottningen Alexandra Charles 1,6 miljonerklubben, en ideell förening för främjande av forskning på kvinnors hälsa. Systerorganisationen 2,6 miljonerklubben, med inriktning på kvinnor mellan 24 och år, startades 2009.

– Jag fick kläderna av en granne till Alice på Gotland. Alice var gotländska på sin mamma sida och var mycket på Gotland. Grannen ringde mig och tyckte att Alice gamla premiärkläder kunde komma till bättre nytta än att bara hänga hemma hos henne, berättar Alexandra Charles för Hemmets Journal.

Timanders festkreationer gick på auktion!
Den röda klänning med tyll och hjärta av paljetter ropades in av Bengt von Hofsten.

– I år när vi har 20-årsjubileum kan vi fira att vi har delat ut forskningsstipendier på totalt sex miljoner kronor. Och vi har gärna ett genusperspektiv, tre gånger har vi även gett pengar till prostatacancerforskning.

Knut Knutsson, chef för Uppsala auktionskammare och känd från SVT:s Antikrundan, hade aldrig tidigare auktionerat ut damkläder och var eld och lågor över det som han såg som ett hedersuppdrag.
– Jag träffade aldrig Alice, men jag växte ju upp med henne. Man hörde talas om henne hela tiden och det var ju inte möjligt att öppna en damtidning eller läsa ett premiärreportage utan att Alice var med, säger Knut Knutsson.

– Jag gissning är att Alice egentligen ville bli skådespelare och vara på teatern, och när det inte blev möjlighet till det så hittade hon istället en annan plats i det offentliga rummet.

Timanders festkreationer gick på auktion!
Alice Timander i en polkagris-randig klänning i vit duchesse och röd sidenshantung. (Foto: Sjöberg Bild)

Precis så var det. Alice drömde om att bli aktris, men hennes pappa ville att hon skulle skaffa sig ett ordentligt yrke för att inte bli beroende av en man. Som 21-åring 1936 blev Alice färdig tandläkare, som Sveriges yngsta någonsin. Kort därefter gick hon kurser i steppdans på nöjesetablissemanget Nalen i Stockholm och turnerade tidvis i gebitet.

– Alice var en fantastiskt energisk och målmedveten kvinna som visade att man kunde vara framgångsrik som yrkeskvinna och samtidigt vara premiärlejon. Hon kunde konsten att blanda det seriösa med glitter och glamour, och visste hur man kunde piffa upp vardagen med fest, säger Alexandra Charles.
Knut Knutsson stod själv för det överlägset största delen av de 45 000 kronor som samlades in. För 11 000 kronor blev han ägare till en eftertraktad och specialsydd festdress från 1967, en topp och kjol i tyg med tryckta artiklar ur kvällstidningen Expressen.

– Vi som håller på med antikviteter älskar ju daterade föremål. Och kolla här! Här finns det mycket intressant att läsa, både om bandyspelaren “Bempa” Ericsson och Ingmar Bergmans då nya film Tystnaden, säger Knut entusiastiskt.

– Nu tar jag plagget till auktionskammaren i Uppsala och auktionerar ut det igen. Och även den summan kommer att gå till 1,6 miljonerklubben, så att det blir ännu mer pengar till forskning om kvinnors hälsa.

Timanders festkreationer gick på auktion!
Knut Knutsson, känd från tv:s “Antikrundan”, ropade själv in en eftertraktad specialsydd festdress från 1967, en topp och kjol i tyg med tryckta artiklar ur kvällstidningen Expressen. Här med Alexandra Charles och Carl Jan Granqvist.
Scroll to Top