Stort bildregn och intervju – Eva Rydberg firar 60 år som artist!

Det är flera jubileer för Eva Rydberg i år. Hon firar 60 år som artist och fyllde själv 75 år den 20 juni. Nu kan hon se tillbaka på ytterligare en kanonsommar på Fredriksdalsteatern. I 25 år har den folkkära artisten underhållit teaterbesökarna och årets föreställning "Fars lilla tös" var verkligen en familjeaffär.

Det återstår ett par veckor av årets folklustspel Fars lilla tös på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, men teaterdirektören Eva Rydberg kan redan nu konstatera att hon och hennes ensemble haft ytterligare en framgångsrik sommar på scenen.

– Det är extra roligt eftersom både min son Kalle och min dotter Birgitta är med i uppsättningen, liksom min svärson Robert. Det känns som en ynnest att få umgås så mycket på somrarna med familjen som jag får göra, säger hon.

Eva Rydberg

Ålder: 75 år.
Yrke: Teaterdirektör, skådespelare, komiker, sångerska.
Familj: Maken Tony, 73, barnen Kalle, 44, och Birgitta, 38 och barnbarnen Astrid, 6,5, och Vera, 3. I familjen finns även hunden Zammy, (snart 13).
Bor: Hus i Hittarp.

Förutom att hon firar 60 år som artist i år och att hon själv fyllde 75 år den 20 juni firar Eva 25-årsjubileum på Fredriksdalsteatern. Det började 1993 med att hon var med i Nils Poppes uppsättning av Bröderna Östermans huskors.

Senare samma höst fick hon frågan om hon ville ta över efter Nils Poppe, som med ålderns rätt ville dra sig tillbaka efter att själv ha varit teaterdirektör på Fredriksdalsteatern i 27 år.

– Nisse ringde upp mig och frågade. När jag var med i uppsättningen under sommaren fanns det inte i min föreställningsvärld att jag själv skulle ta över, men jag och kommunen kom överens om att jag skulle pröva ett år. Det blev ett långt år… säger Eva med ett skratt.

Stort bildregn och intervju - Eva Rydberg firar 60 år som artist!
Nils Poppe och Eva Rydberg.

Kan slå rekord

Och det är mycket möjligt att hon slår Nils Poppes rekord som teaterdirektör. Hon har absolut inga planer på att sluta trots att arbetet innebär att hon aldrig får ha en sommarsemester. Redan nu planerar hon för fullt för nästa sommar.

– Men det är inget jag kan avslöja något om än, säger hon med ett finurligt leende.

Årets uppsättning Fars lilla tös är en Arnold och Bach-klassiker som går i repris. När Eva Rydberg satte upp den första gången 1999 gjorde hon själv huvudrollen. Nu i sommar är det hennes dotter Birgitta Rydberg, 38 år, som spelar den.

– Själv spelar jag mor Matilda, alltså Matilda Cederstam som är mamma till Mia Poppes rollfigur. Det känns fantastiskt att Mia har varit med oss i år också. Det gör att det finns en tråd som löper bak i tiden till när Fredriksdalsteatern var förknippad med hennes pappa.

Stort bildregn och intervju - Eva Rydberg firar 60 år som artist!
Eva Rydberg tillsammans med årets ensemble av Fars Lilla Tös.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Eva Rydberg har inte ens försökt räkna ut hur många kvällar hon har stått på scenen på Fredriksdalsteatern under de 25 år som har gått. De första åren gav hon nio föreställningar i veckan med matinéerna inräknade.

– Men matinéerna slutade vi med eftersom det hände att ambulansen fick komma och hämta besökare som tuppat av i värmen.

I år har hon trappat ner ytterligare något och kör “bara” fem föreställningar i veckan. Två veckodagar försöker hon vara ledig för att vila upp sig.

Flera engagemang

– Men dum som jag är har jag tackat ja till andra engagemang på mina lediga dagar, säger hon med ett skratt. Jag var till exempel med på Lotta på Liseberg eftersom det går på måndagar när vi har spelledigt på Fredriksdals.

När hon stod på scenen på Liseberg och sjöng Himmelen passade hon på att fira ytterligare ett jubileum – nämligen att det i år är 30 år sedan hon spelade in sin första sång.

Att Eva Rydberg just i år firar 60 år som artist beror på att det var 1958 som hon första gången fick betalt för att stå på scenen.

– Jag hade dansat och varit med i uppsättningar tidigare, men då handlade det om barnteater och då fick jag inte betalt för det. Mitt första riktiga jobb fick jag som dansare i Csardasfurstinnan som vi reste runt i landet med. Det var fantastiskt roligt. Jag fick se hela Sverige, berättar hon.

Stort bildregn och intervju - Eva Rydberg firar 60 år som artist!
Eva Rydberg med programledaren Bosse Larsson i programmet “Nygammalt” som sändes 1971-1989 i sammanlagt 173 avsnitt.

Efter fast engagemang som elev på Malmö stadsteater kom hon sedan till Stockholm och arbetade med Povel Ramel. Hon har jobbat med Hagge Geigert, Björn Skifs och en lång rad andra artister och i slutet av 1970-talet blev hon engagerad som clown på Cirkus Scott.

– När folk frågar mig om vad jag tycker är det roligaste jag har gjort svarar jag alltid det jag håller på med just nu. Jag kan inte nämna någon av föreställningarna på Fredriksdalsteatern före någon annan. Jag lever i nuet.

Men naturligtvis finns det några stunder under hennes långa artistkarriär som etsat sig fast i hennes minne.

Hade eget tv-program

– En del saker sticker ut lite extra, säger hon. Som till exempel när jag fick värma upp inför konserten med Frank Sinatra på Globen med min show. Eller som att jag hade ett eget tv-program i Mexiko en gång i tiden.

– Jag har fått göra så otroligt mycket och det är jag glad och tacksam för, tillägger hon sedan.

Födelsedagen firade Eva Rydberg genom att åka med hela familjen, maken Tony, barnen och barnbarnen Astrid, 6 år och Vera, 3 år, till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

– Det var jättekul och en sak man måste få uppleva tillsammans med barn.

Hon tycker inte det var särskilt märkvärdigt med att fylla 75 år. Någon åldersnoja har hon inte.

– Så länge man får vara frisk och inte har några krämpor är det inga problem och det har jag inte. Jag tycker det är trevligt att bli gammal. Man behöver inte ligga i och anstränga sig så mycket längre och folk lyssnar på mig när jag har något att säga.

Den 20 augusti ges den sista föreställningen på Fredriksdalsteatern den här sommaren, men det innebär inte att Eva Rydberg kommer att ta det lugnt.

Stort bildregn och intervju - Eva Rydberg firar 60 år som artist!
Foto: Stefan Lindblom/Helsingsborgs-Bild

Har goda vanor

– I höst ska jag regissera musikalen Annie som sätts upp på Nöjesteatern i Malmö. Repetitionerna börjar i oktober och i november räknar vi med att ha premiären. Till våren tänker jag ta lite ledigt, säger hon med ett leende.

En hemlighet bakom att hon orkar hålla ett så högt tempo som hon gör är goda vanor.

– Det är säkert 40 år sedan jag slutade äta rött kött och jag motionerar regelbundet. Jag går en halvtimme om dagen, praktiserar yoga och tränar zumbagympa, säger hon innan hon går iväg för att förbereda ytterligare en föreställning.

Stort bildregn och intervju - Eva Rydberg firar 60 år som artist!
Eva Rydberg som clown roar Kungen och Silvia på Cirkus i Stockholm 1979.
Stort bildregn och intervju - Eva Rydberg firar 60 år som artist!
På 1970-talet samarbetade Ewa Rydberg med bland andra Björn Skifs och Lars Kühler.

Foto: Sjöberg Bild

Stort bildregn och intervju - Eva Rydberg firar 60 år som artist!
Eva Rydberg och Johan Ulveson spelade i “Gröna Hissen” på Fredriksdal 2010.
Stort bildregn och intervju - Eva Rydberg firar 60 år som artist!
Bild från årets premiär av Fars Lilla Tös på Fredriksdal där Eva Rydberg spelar överstinna Matilda Cederstam.

Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Stort bildregn och intervju - Eva Rydberg firar 60 år som artist!
2007 spelade Eva Rydberg Bröderna Marx tillsammans med Ola Forssmed och Kim Solocki i pjäsen “Den stora Premiären”.
Stort bildregn och intervju - Eva Rydberg firar 60 år som artist!
Eva Rydberg och Magnus Härenstam spelade tillsammans i “Viva la Greta” 2011.
Stort bildregn och intervju - Eva Rydberg firar 60 år som artist!
Eva Rydberg som Abby och Marianne Mörck som Martha, systrar i “Arsenik och gamla spetsar” 2012.
Stort bildregn och intervju - Eva Rydberg firar 60 år som artist!
Eva Rydberg på scen vid premiären av “Fars lilla tös” den 15 juni.
Scroll to Top