• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jaana säljer rockabillykläder i sin buss!

  Jaana har alltid gillat femtiotalsmusik, gamla filmer och bilar. När hon träffade sin stora kärlek och flyttade till Sverige gick drömmen om en egen butik med rockabillykläder i uppfyllelse. Och i sommar finns hon på vägarna med sin rockabillybuss!

  Jaana säljer rockabillykläder i sin buss!

  Jaana Kallio Hemlin älskar rockabillystilen: frisyrerna, kläderna och sminket, som inspireras av 1950- och 1960-talet, med klockade kjolar, holkärmade blusar, fina håruppsättningar och svarta eyelinervingar på ögonlocken. Men att hitta rätt kläder har inte alltid varit lätt för henne.

  – När jag var yngre ville jag inte ha vanliga kläder, då kände jag mig inte som jag. När jag blev äldre märkte jag att det inte fanns fina klänningar som passade mig. Jag är modell större men jag är kurvig och ville inte ha klänningar som satt som ett tält, men det gjorde nästan allt, berättar hon.

  Jaana är född och uppvuxen i en liten by i Finland och där var det snålt med rockabillykläder, men i den större närmsta staden hittade hon en butik som hade det hon sökte. Det var som att komma till rockabillyhimlen.

  – Efter det ville jag aldrig köpa något annat igen och då vaknade min dröm att jag ville öppna en egen butik med sådana kläder och i alla storlekar, säger Jaana.

  Att vara ung, bo i en liten by i Finland och gilla Elvis, Marilyn Monroe och stora amerikanska bilar var inte alltid det enklaste. Jaana blev mobbad i skolan och hade det tufft. Men det fick henne inte att sluta gilla rockabillykulturen.

  – Jag var väldigt mobbad men jag hade några kompisar och jag höll på med idrott, så jag hade mitt utrymme ändå. Jag tränade olika saker, tennis, löpträning och friidrott, och på vintrarna åkte jag mycket skidor. När jag idrottade kunde jag komma undan allt det andra. De som sa elaka saker och behandlade mig illa, berättar hon.

  Men hon var fortfarande den enda i byn som gillade rockabillystilen och det förändrades inte.
  – I Finland kände jag ingen som gillade det jag gillade. I den lilla byn jag bodde var det inte lätt att vara annorlunda, jag var udda. Men jag är den jag är, det förändrade inte mig, trots att folk var elaka, säger Jaana bestämt.

  Hon träffade en finsk man, gifte sig och fick två barn. Livet rullade på men äktenskapet höll inte, hon skilde sig och blev ensamstående med sina två små barn. Drömmarna om butiken och de klockade klänningarna kändes avlägsna.


  Jaana säljer kläder i alla storlekar och i hennes butik utesluts ingen.

  – Ett tag efter skilsmässan ville min kompis att vi skulle åka på kryssning mellan Finland och Sverige. Jag var väl inte så pigg på det, men hon tvingade mig. Hon tyckte jag behövde komma ut, skrattar Jaana.

  Och tur var väl det, för på det där kryssningsfartyget mellan Stockholm och Helsingfors träffade Jaana sin stora kärlek, Fredrik från Fjärdhundra.

  – Vi möttes först i baren och pratade lite och sedan dök han upp vara jag än var! Han var överallt och jag förstod inte riktigt vad han ville, men sedan förstod jag, ler Jaana.

  Det blev ett mycket passionerat distansförhållande. Varje kväll klockan sju när barnen sov så satt Jaana och Fredrik vid datorn och chattade på Messenger och när de kunde åkte de till varandra. Efter två år tog Jaana steget och flyttade till Sverige.

  – Det var faktiskt barnen själva som tog upp det och då kändes det bra, säger hon.

  I Fredriks hus i Fjärdhundra började Jaanas liv om. Som den drivna entreprenör hon är så startade hon en cateringfirma där hon servade Fjärdhundraborna med allt som kunde tillagas – och det var nu som drömmen om rockabillybutiken kom tillbaka.

  – Jag ville ha mer än en butik. Kläder och skor till kvinnor i alla storlekar, visst, men också kurser i make-up och frisyr och lära tjejer hur de skulle posera för att kunna ta fina pinupbilder, berättar Jaana.
  Sagt och gjort. Tillsammans med Fredrik bestämde sig Jaana för att börja leta lokal. Två veckor senare hittade hon den och butiken Essibella var född!

   

  Jaanas rockabillykläder är populära bland kunderna.

  Jaana hittade ett engelskt klädmärke med mängder av vackra klänningar, kjolar, skor och blusar i alla storlekar – och i lilla Färdhundra mötte hon för första gången likasinnade.

  – När jag öppnade butiken så hittade jag andra som älskade livsstilen. Människor som blev mina vänner och som gillade det här lika mycket som jag, det var fantastiskt. Helt plötsligt hade jag vänner som var som jag, det var en fantastisk känsla, säger Jaana.

  Snart beställde hon kläder i alla storlekar, allt från XS (extra small) till 6XL. I Jaanas värld utesluts ingen och alla ska kunna hitta något i hennes butik.

  – Alla storlekar är lika fina och det är många som åker långt för att komma till min butik och för att hitta kläder i rätt storlek och för att få rätt service. Jag försöker att få mina kunder att prova sådant de själva kanske inte tänkt på. När en kvinna hittar sin rätta klänning så får jag en sådan energikick! Då känner jag att jag hjälpt henne framåt, säger Jaana.

  Sommaren är rockabillyfolkets bästa säsong – då kommer de gamla fina bilarna fram, killarna kammar upp luggen med brylcreem och tjejerna byter vinterjackorna mot pinupkläder. Man ses på olika bilmässor, "meets" och träffar runt om i landet. Det gav Jaana en ny idé. Skulle inte hon ta hela butik Essibella ut på vägarna?

  – Jag har en kompis som har en bh-buss och åker runt och säljer till kvinnor. Då kunde väl jag också köpa en buss, inreda den och åka runt om i Sverige med mina kläder? Jag vill nå ut till fler. Det är inte många som har det utbudet jag har i sin stad så då får jag komma till dem, tänkte jag, säger Jaana.

   

  Med i bussen finns förstås Jaanas stora kärlek Fredrik.

  Hon började spana på internet efter en buss och ganska snart hade hon köpt en. Den krävde en del jobb och eftersom maken Fredrik är duktig på att meka så jobbade han på bussen hela våren. Sedan har Jaana inrett den på temat tiki, med palmer och hawaiimönster.

  – Vi ska kunna bo i den men också ha provrum för kunderna och plats för mina fina kläder, säger Jaana.
  Familjen har utökats med två barn till. Idag är de totalt sex stycken. Jaana är inte helt säker på att hon får med sig sina två stora barn ut på vägarna i sommar, men hon hoppas att de ska vilja följa med ibland. De två mindre är däremot helt med på idén.

  – Vår yngste, Johannes, är precis lika såld på rockabilly som jag är, skrattar Jaana.

  Och att stora kärleken Fredrik följer med är förstås självklart. Han driver ett lantbruk och kanske inte kan vara med överallt, men så ofta som möjligt. Att ha honom med är en trygghet i dubbel bemärkelse. Om bussen kärvar kan han laga den, om Jaana behöver stöd och kärlek finns han där. Jaana har redan planerat sin turné genom landet med Essibellabussen men har också lämnat datum öppna för att bara spontant kunna sticka iväg.

  – Det är så roligt att få komma ut i Sverige och få träffa alla dessa vackra kvinnor och visa upp alla snygga kläder. Det känns helt overkligt! Jag som inte kände någon som hade samma intresse som jag och drömde om en egen butik. Nu är jag där, säger Jaana och ler.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!