Ge plats för nya blommor i trädgården!

Underbara augusti med långa sköna dagar och ljumma kvällar. Nu är många sommarblommor som vackrast i rabatter och krukor. Men kanske är det också nu du upptäcker att det ser lite trist ut och att du saknar blommande perenner. Det är dags att ge trädgården en omstart och kanske plantera något nytt.

Nu behöver trädgården lite omsorg. Rensa bort allt som har gjort sitt och ge plats för ny blomning! Med lite planering går det alldeles utmärkt att ha fin blomning ända in i oktober. Tänk astrar, solhattar, fackelblomster, anisisop, rosenflockel och kärleksört.

Börja med att rensa bort det som är visset och fult och lägg det på komposten. När du har rensat får de höstblommande växterna plats och ljus. Luckra lite kring växterna och vattna om det behövs. Omsorg lönar sig alltid! Vissa tidigblommande sorter kommer att starta om, som daggkåpa och nepeta. De kan ge en ny blomning, om än inte lika kraftig som den första. Klipp inte ner vackra fröställningar, de kan få stå kvar, som vallmokapslar. De är en prydnad i sig!

Ge plats för nya blommor i trädgården!
Nu är pelargonerna som vackrast.
Ge plats för nya blommor i trädgården!
Ett bra tips är att förstärka blomningen med ettåringar som solrosor. Luktärter är också underbara, liksom snokört och ringblommor. För att inte tala om rosenskära! Har du inte sått frö så gör det nästa vår!

När du har kommit så långt upptäcker du kanske att det inte är så mycket på gång i din trädgård. Du kanske inte har planterat några sensommarblommande perenner. Misströsta inte, åk på utflykt! Promenera runt i vackra parker och se vad som blommar där. Bläddra i tidningar och böcker. Vad är du sugen på? Vilka färger vill du ha? Kanske fastnar du för rosa och svarta toner som är så snygga i det låga sensommarljuset tillsammas med ett vajande prydnadsgräs. Kanske höstanemoner, röda rudbeckior, rosenflockel, malvor och fackelblomster. Kombinerat med alunrot och höstsilverax. Lägg till några ljusblå astrar och bolltistlar. Jätteverbena och mörka stockrosor är fina utropstecken. Kärleksört är en utmärkt bas, låt den återkomma i trädgården.

Varför inte låta rabatterna bada i färg, gula rudbeckior, röda och gula solbrudar i en grön bas. Röda och gula toner är underbart glada, särskilt tillsammans med röda äpplen i träden.

Ge plats för nya blommor i trädgården!
Gör det lite extra fint vid entrén. Samma växt på båda sidor av dörren eller trappan skapar symmetri.
Ge plats för nya blommor i trädgården!
Passa på att dela vårblommande perenner nu så får du fler till nästa år. Och vad är snyggare än en trädgård där växterna återkommer i stora sjok och skapar harmoni? Dessutom är det gratis! Passa även på att flytta växter som inte trivs där de står.

Fyll på rabatterna med höstblommande perenner. Sensommar och höst är en bra planteringstid eftersom det ofta är lite fuktigare i jorden. Då behöver man inte vattna så mycket och växterna hinner rota sig innan vintern. Då kan de sätta igång och växa direkt när våren kommer.

Satsa på blickfång i trädgården. En vacker urna, en staty halvt dold av växtlighet. Ofta är det enkla det vackra. Lägg några äpplen på ett bord eller en klase rönnbär på ett fat. Det räcker som prydnad. Och snart kommer pumporna! Pelargonerna kan fortfarande stå kvar utomhus. Kanske är de som allra finast nu

Ge plats för nya blommor i trädgården!
Glöm inte alla äpplen! Nu smakar äppelkakorna som allra bäst. Tänk dig en solig dag med en filt över knäna och en varm kopp kaffe i handen, som en belöning i trädgårdsarbetet. Kan det bli bättre?
Ge plats för nya blommor i trädgården!
Sätt ihop buketter och lyft fram det som blommar så att du kan njuta av det även på trädgårdsbordet.
Ge plats för nya blommor i trädgården!
Röd rudbeckia, eller röd solhatt, är en perenn som verkligen fått uppsving på senare år. Den är jättesnygg och blommar under en tid då många andra av trädgårdens skönheter gett upp för året. Plantera den så att den inte får för hård konkurrens från andra perenner.
Ge plats för nya blommor i trädgården!
Inspiration? I Drömparken i Enköping finns fantastiska perennplanteringar där man kan gå runt i timmar och njuta av vackra kombinationer skapade av den holländske designern Piet Oudolf. En bra tid för besök är under andra halvan av augusti.
Scroll to Top