12-årige Albert hjälper barn med gomspalt!

Albert Hellström föddes själv med läpp- och gomspalt och vet vad det innebär. Därför tvekade han inte när han förstod att han kunde hjälpa andra barn. På bara tre månader har han samlat in 24 000 kronor, vilket räcker till tio operationer.

Albert Hellström

Ålder: 12 år.

Familj: Mamma Britta, 42, pappa Martin, 39, och bröderna August, 16, och Hjalmar, 14.

Bor: Villa i Vadstena.

Gör: Börjar sjunde klass till hösten.

Det är en märkbart stolt och glad 12-åring från Vadstena som Hemmets Journal pratar med. Tidigare i våras fick han ta emot specialpriset “Årets Stjärnskott” av frivilligorganisationernas branschorganisation FRII.

På kort tid har han via Operation Smile lyckats samla in tillräckligt med pengar för att tio andra barn som fötts med läpp-käk-gomspalt ska kunna opereras.

– Jag läste på Operation Smiles hemsida att en operation i vissa länder i till exempel Afrika inte kostar mer än 2 400 kronor. Från början hade jag tänkt samla in bara till en operation, men det kom snabbt in 24 000 kronor, berättar han.

För Albert, som själv föddes med läpp- och gomspalt känns det jättebra att han har kunnat hjälpa andra som är i samma situation som han varit, men som fötts i ett fattigare land.

Hans pappa Martin Hellström berättar att Albert har opererats sammanlagt tre gånger. De första två operationerna gjordes när han var mycket liten.

– Men det som han har fått göra vid flest gånger är tänderna och det är inte klart än eftersom hans käkar ännu inte har växt ihop, säger han.

Albert har själv minnesbilder från den tredje operationen.
– Jag kommer ihåg att det gjorde ont fastän jag fick smärtlindring. Jag fattar inte hur de kan göra det utan smärtlindring i vissa länder.

Idén till insamlingen fick han när han för cirka ett och ett halvt år sedan skulle köpa en present till sin mormor. Istället för en vanlig sak ville han ge ett gåvobrev och tillsammans med sin mamma Britta gick han in på Operation Smiles hemsida för att se vad de hade att erbjuda.

På hemsidan såg han en film som berörde honom djupt om en pojke som blev retad och inte gick i skolan för att han såg annorlunda ut. Genom OperationSmile fick pojken till slut en operation och han kunde börja skolan och fick vänner.

– Det är bra att man vet att det förändrar livet för någon. Det är inte bara att utseendet på läppen förändras eller att det blir lättare att äta. Det är också att det hjälper hela personens liv, säger han.
Ett år senare startade Albert sin egen insamling.

– Jag var bland annat med på en loppis där jag fick in 1 900 kronor och sedan har mamma hjälpt mig att nå ut med budskapet om hur man kan hjälpa andra via Facebook.

Susanne Isberg på Operation Smile är imponerad av tolvåringens insats:
– Albert är ett fantastiskt exempel på hur en enda person kan ha en avgörande betydelse för så många människor – alla de tio barn som nu kan få en livsförändrande operation tack vare Albert. Snacka om att göra skillnad genom en hjärtevärmande, men ändå relativt liten insats, säger hon.

Just den här insamlingen till Operation Smile avslutades när det kommit in 24 000 kronor på deras konto, men Albert har planer på en ny insamling där många fler kan bidra.

– Jag har tänkt mig samla in pengar där jag bara ber folk om en tia. Det är ju inte så mycket och många fler kan vara med och bidra, säger 12-åringen som börjar på högstadiet i höst och som drömmer om att arbeta som sångpedagog i framtiden.

Scroll to Top