Bildspel: Vad kostade auktionsfyndet?

Vi besökte Editgården på Öland och spanade in mängder av auktionsfynd. Vad klubbades fynden för? Det får du reda på om du ser bildspelet från sommarauktionen!

 

Det går fortfarande att hitta bra bondauktioner med massor av roliga prylar. Vi besökte Editgården på Öland en solig dag i juli för att ta en titt på det som ropades ut. 

På en bondauktion säljs allt mellan himmel och jord. Och snabbt går det när auktionsutroparen svingar sin klubba.

Vad som är ett fynd varierar förstås efter vem man frågar, och har egentligen inte med pengar att göra. Ett fynd är ju inte bara något som säljs för ett lägre pris än värdet. Det måste vara ett föremål som man verkligen behöver och har nytta av. Helst något praktiskt eller vackert – eller helt enkelt något som gör en glad och bara inte går att motstå…

Ett fynd vill ha kompisar. Har du hittat en charmig kaffekopp, en vacker ljusstake eller en fin porslinskatt är det lätt att längta efter fler av samma sort. Kanske vill du börja samla på en viss serie, sort eller stil. Gå på din magkänsla, och köp det som du tycker om och har nytta av. Och har man något speciellt att leta efter är det extra roligt att gå på loppisar och auktioner i sommar!

 

Möbler för alla smaker
Möbler måste vara hela och stabila – så undersök noga innan du bjuder. Fläckar och märken på trä kan vara svåra att få bort. Att byta klädsel och stoppning i möbler är inte heller så lätt. Gamla antikviteter ska man inte ge sig på att renovera själv – men halvgamla möbler kan bli som nya med lite färg och nytt tyg!

 

Charmigt porslin
Stämplar och märkningar ger ledtrådar om porslinets ursprung, vänd därför alltid på föremålen och titta efter. Kända serviser från 1950- och 1960-talen är omåttligt populära. Helst ska det vara de färgglada dekorerna från Gustavsberg, Rörstrand, Gefle eller Upsala Ekeby.

 

Gnistrande glas
På 1800-talet formligen exploderade glastillverkningen i Sverige. Eftersom glasbruken var beroende av stora mängder ved placerades de ofta långt från städerna i de stora skogarna i Norrland, Dalarna, Värmland, Västergötland och Småland. Men om inte etiketten med glasbrukets namn är kvar är det svårt att få veta ursprunget.

 

Hållbar metall
Äldre bruksföremål i metall får gärna vara slitna och nötta – det är bara en fördel att man ser spår efter tidens tand. Ursprungligt skick är ofta bäst, för om föremålen är lagade, ommålade eller förbättrade brukar priset snarare vara lägre.

 

Prisvärda textilier
Äldre textilier brukar vara otroligt prisvärda på auktion – och ofta är de av hög kvalitet.

 

Fler bilder och prisexempel hittar du i bildspelet längre upp i artikeln!

Bildspel: Vad kostade auktionsfyndet?
Stora möbler kan ofta gå billigt på sommarauktioner om det finns många turister i publiken. För vem kan ta med den här kistan när man är på semester? En gammal kista är både vacker att titta på och toppenbra till all typ av förvaring.
Bildspel: Vad kostade auktionsfyndet?
Vem vill inte dricka sitt morgonkaffe i en gammal korgstol på verandan? Tydligen en hel del eftersom många deltog livligt i budgivningen. Med pelargoner i fönstret och katten i knäet blir idyllen fullbordad.
Bildspel: Vad kostade auktionsfyndet?
Det exotiska träslaget teak med sina mjuka, rundade former kom till Sverige på 1950-talet. Det blev snabbt en succé, men så småningom blev istället furu det dominerande träslaget. Idag är designade teakmöbler mycket eftertraktade igen.
Bildspel: Vad kostade auktionsfyndet?
Sedan 1694 har allt svenskt tenn stämplats. På så sätt kan man få fram både år, mästare, stad och kvalitet. Ju högre tennhalt desto fler stämplar. Årsmärkningen består av en bokstav och en siffra som man kan utläsa i en tabell. De här faten var från slutet av 1800-talet.
Bildspel: Vad kostade auktionsfyndet?
Färgat glas är eftertraktat. När ett rött föremål dyker upp brukar man gissa på Reijmyre, 1950-tal och Monica Bratt. Men många glasbruk har tillverkat liknade modeller, och om inte etiketten finns kvar är det svårt att vara säkert på ursprunget.
Scroll to Top