Välkomna till en värld av ved!

De slutar alltid i spisen, konstverken som Egon Svärd och Sven Lindberg skapar. Men innan dess har de hunnit glädja många, för i Egons och Svens värld på den västgötska landsbygden flödar humorn och fantasin.

“Vedkonst 600 meter”, står det på en skylt i Gökhems kyrkby utanför Falköping. Klart att det väcker nyfikenhet – för vad är ved till för om inte för att elda med?

Mycket, ska det visa sig för den som fortsätter vägen fram. Här har nämligen två konstnärliga och spexiga ynglingar, Egon Svärd och Sven Lindberg, 74 respektive 87 år gamla, byggt upp en liten värld – i ved. Man kan väl säga att den har skapats av konstnärligt sinne, händighet, fantasi och humor.

– Vi är svågrar, Sven är bror till min fru Stina, tillika grannar och så eldar vi båda med ved, säger Egon. Det är mycket som ska klyvas och kapas och staplas och det var när jag för många år sedan upptäckte att en stapel kommit att likna en kyrka som idén föddes.

Välkomna till en värld av ved!
Välkomna! Svågrarna Egon Svärd och Sven Lindberg tar emot i sin värld av ved utanför Falköping. Installationerna byts hela tiden ut så att veden kan lagras ett år i lagården innan den används.

En husbil, en bensinstation och ett utedass hör till det man kan finna här, men konstverken förändras varje år. Så småningom slutar de förstås i spisen.

Det är inte så att det handlar om några folktomma miljöer här på den vackra västgötska landsbygden. Här kan verkligt fint folk ta plats bland vedtravarna.

Som när en husbil med drottning Elizabeth och prins Charles på statsbesök stannar till. Bilen har luckor som kan fällas ner så att man helt ofint kan kika in och bland annat se den engelska drottningen ta ett fotbad.
Här finns också ett utedass där många kändisar, utan att ha en aning om det, har tagit plats. Och drar man i ett rep, då springer en råtta uppför väggen!

Välkomna till en värld av ved!
Christer Sjögren, sångaren som blivit bensinstationsföreståndare i Egons och Svens vedsamhälle. Det lär finnas chans att få höra honom sjunga!

Vilka kändisar som får ta plats bland vedkonsten hänger lite på utbudet hos Buttericks.

– Ja, det är där vi köper maskerna som vi sätter på dockor som jag tillverkar, säger Egon Svärd.
Vilken är den mest populära installationen genom åren?

– Det var när vi tillverkade ett vedfängelse till Donald Trump förra året, säger vedkonstnär Egon utan att tveka. Det var många som tyckte att han passade utmärkt där!

Välkomna till en värld av ved!
Upptaget på utedasset – men det går bra att titta in … Och när man drar i ett rep, då händer det oväntade, inte minst till besökande barns förtjusning.
Scroll to Top