Anna gör feministiskt mode av gamla gardiner!

Det var farmor som väckte intresset för sömnad hos Anna Bejefalk, 32 år i Malmköping. Idag skapar hon kläder av gammalt material, såsom kasserade gardiner och dukar, till försäljning i sin ateljé.

– Vi slösar så mycket i dag, och det påverkar vår miljö enormt med plast och nyproduktion av varor. Jag köper i princip ingenting nytt förutom underkläder, säger Anna till Expressen.

Att leva hållbart är viktigt för Anna, till exempel ser hon till att begränsa sin elanvändning och hon är något av en fantast när det gäller second hand-butiker. Där går hon på jakt efter tyger från 1960- och 70-talen. Allt arbete som ligger bakom ett plagg tycks den äldre generationen vara duktigare på att notera än den yngre, säger Anna.

– De som växte upp med de här tygerna reagerar väldigt starkt på mina klänningar och tycker att det är häftigt. Många yngre ser inte hantverket bakom gamla broderier.

Anna lägger extra fokus på detaljerna, och hon lägger in feministiska inslag i sina arbeten.

– Jag försöker tänka lite på vad vi kvinnor är i behov av, som djupa fickor som man kan ha mycket i. En nappflaska till exempel, säger hon och skrattar.

Scroll to Top