En drake vaktar Judiths hus!

Den gråa och tråkiga gaveln på huset försökte Judith Skörsemo försköna med blommor och slingerväxter. Men det blev inte så bra. Då kom hon på en helt ny idé och gaveln på huset pryds nu av ett målat draktorn som fått nyfikna besökare att folkvandra till huset i Bräkne-Hoby.

Judith Skörsemo

Ålder: 81 år.

Bor: Hus i Bräkne-Hoby i Blekinge.

Familj: Två barn, nio barnbarn och sex barnbarnsbarn.

Fritidsintressen: Att skriva och så är jag politiskt engagerad sedan lång tid tillbaka.

Judith Skörsemo köpte det lite lagom undanskymda huset i Bräkne-Hoby för 22 år sedan för att hon ville vara i fred.

– Jag fastnade för det lugna läget intill skogsdungen och den stora trädgården.

Men en sak störde henne. Husets fasad hade gråa eternitplattor som beklädnad.

– Det kändes oerhört trist att titta på. Min tanke var att plocka ned dem och ersätta med annan fasad.
Men Eternitplattor innehåller det giftiga ämnet asbest och kan inte avlägsnas hur som helst.

– Det var så krångligt och dyrt att jag gav upp den idén. Plattorna fick sitta kvar.

Värst var husgaveln ut mot vägen som hon inte gärna ville titta på. Hon planterade clematis som slingrade sig upp för att ge liv. Men det gråa och tråkiga lyste fortfarande igenom.

När hon såg ett hus som fått ett vackert konstverk målat på fasaden trodde hon sig ha hittat lösningen. Unge konstnären Kim Demåne har sin rötter i trakten och hon kontaktade honom.

En drake vaktar Judiths hus!

– Detta var för ett par år sedan och tanken var att jag skulle ge mig själv en ny gavel på huset i 80-årspresent.

Men konstnären var från början inte särskilt intresserad. Huset låg i slutet på vägen och få skulle se ett konstverk där.

Judith gav dock inte upp tanken och höll kontakten med Kim via Facebook.

– Till slut sa han att han tyckte jag var så cool att han ändå skulle göra det och i juli förra året kom han hit. Kim skissade och fick idén om ett torn där fönstren på gaveln stack ut. Från början trodde jag bara att det skulle bli ett torn med blommor. Efterhand kom det där med draken och det blev så himla fint.
Judith berättar att konstverket växte fram under samtalen hon hade med konstnären vid fikabordet medan arbetet pågick. Deras samtal återspeglar på olika sätt det som finns i målningen.

– Kim var också duktig på att fånga detaljer och av den anledningen fick draken ett ansikte som påminner om björnbär. Han hade noterat att jag hade björnbär som motiv på mina spisskydd i köket.
När Kim Demåne lade upp bilden av draktornet på sin Facebook-sida blev det folkvandring till Judiths hus. De flesta besökare har varit positiva och tycker det är roligt att en 80-årig dam gör något sådant med sitt hus. Några få har varit lite mer skeptiska.

– Men nu trivs jag mycket bättre med mitt hus och det är roligt varje gång jag kommer hem. Jag hittar hela tiden nya detaljer i målningen som jag funderar över och kan koppla till samtalen jag och Kim hade. Det blev visserligen ingen 80-årspresent, men väl en 81-årspresent, skrattar Judith.

Scroll to Top