Bilsemester utomlands – detta måste du tänka på

Bilsemester ska vara kul och avslappnande – det är åtminstone så vi planerar det. Men ett tekniskt fel, motorhaveri eller en krock kan inträffa och då gäller det att du förberett dig redan innan resan. Här är listan du behöver checka av innan du åker.

Att checka av innan du åker!

Kolla vilka speciella lagar som gäller i de länder du passerar. Många länder kräver till exempel reflexväst, som ska tas på innan man kliver ur bilen.

Här finns en bra guide: Konstiga trafikregler du måste känna till

Bilsemester utomlands – detta måste du tänka på
Reflexväst krävs i många länder. I Frankrike måste det finnas reflexvästar till alla som färdas i bilen.

 

Ett så kallatGrönt kort” behövs i en del länder för att bevisa att din bil är försäkrad. Längre ner på sidan har vi en lista på vilka länder som kräver att Gröna Kortet finns med i bilen.

Ta med försäkringsbrevet i bilen.

För bilsemester, liksom andra resor, gäller det att kunna visa hur man är försäkrad. Hos ditt försäkringsbolag kan du beställa resebevis (som visar hur din hemförsäkring skyddar dig) samt EU sjukförsäkringskort (visar vilken sjukvård du har rätt till).

Behöver din bil bärgas utomlands? Kontakta först ditt försäkringsbolag och ta reda på vad som gäller. Många försäkringsbolag har ett speciellt nummer man ska ringa om man är utomlands – skriv upp detta innan bilsemestern.

Bilsemester utomlands – detta måste du tänka på
Om din bil behöver bärgas utomlands – kontakta först ditt försäkringsbolag och se vad som gäller!

 

Är du inblandad i en trafikolycka, blir utsatt för stöld eller skadegörelse utomlands är det alltid bäst att ringa efter lokal polis. Ring också ditt försäkringsbolag samt fyll i en skadeanmälan. Dokumentera så mycket det går med bilder. Fotografera skador, andra förares körkort, ta översiktsbilder för att visa avstånd och sikthinder, trafikmärken, alla detaljer som är relevanta.

Bilsemester utomlands – detta måste du tänka på
Ring alltid den lokala polisen om du är iblandad i en trafikolycka, skadegörelse eller stöld.
Bilsemester utomlands – detta måste du tänka på
Var noga med att dokumentera om olyckan är framme.

 

Fyller du i motpartens skadeanmälan på en blankett där du inte kan språket bör du vara försiktig med underskrift – det kan i så fall innebära att du tar på dig ansvaret för olyckan.

Tänk igenom vilken typ av försäkring du har och hur den skyddar dig och bilen utomlands. Har du rätt till hyrbil? Eller behövs det en tilläggsförsäkring för hyrbil? Det kan för en del vara en god idé att gå upp från halvförsäkring till helförsäkring under semestertrippen utomlands.

Skriv upp de telefonnummer som ditt försäkringbolag anger för skadeanmälan, journummer, assistansnummer och liknande. Skriv även upp de nummer som behövs för att spärra bankkort, om du skulle bli bestulen.

Tänk på att ha bilen i ett bra skick inför bilsemestern. Kontrollera däcktryck, nivåer på vätskor/olja. Kontrollera reservhjulet och se till att alla verktyg (låsbult?) finns med för att skifta hjul. När ska nästa service utföras? Ligger servicen nära i tid kan det vara en god idé att göra den innan semestern (boka i god tid). Säkringar i reserv är bra att ha, speciellt de som går till cigguttagen (där man laddar mobiler, med mera).

Bilsemester utomlands – detta måste du tänka på
Den här bilen rullar inte många meter. Se gärna över skicket på din bil och utför eventuell service innan du åker.

 

• Europeiska kommissionen har tagit fram en gratis app som informerar om internationella trafikregler. På sidan finns även annan nyttig information för bilister på semester i EU.
Klicka här för att komma till sidan!

I Tyskland finns miljözoner i en del städer som kräver att man köper märke som ska sitta på bilen. Har man inte miljömärket kan man få böta 40 euro. Vissa stadsdelar i Italien har bilförbud, det kan bli dryga böter att köra in i dessa zoner utan tillstånd.

Många vägar i Europa är avgiftsbelagda. Ha kontanter eller bankkort inom räckhåll.

• Körkort behövs, förstås, men svenskt körkort är inte godkänt som giltig resehandling. Många hotell kräver till exempel pass och låter inte gäster checka in med enbart körkort. Sedan 1 juli 2015 gäller nationellt ID-kort som giltig resehandling och det är smidigare att ha med sig än passet. För nordiska medborgare gäller den nordiska passunionen, vilket gör att vi svenskar kan resa eller bo på hotell utan pass i Danmark, Finland, Island, Norge och Färöarna.

Lasta bilen noga och se till att tunga saker inte kan flyga omkring i kupén (speciellt viktigt i kombibilar).

Bilsemester utomlands – detta måste du tänka på
Packa bilen ordentligt (och säkert)! Den här packningen fungerar bäst på film.

 

Ta med en sjukvårdslåda med plåster, bandage, sårrengöring, huvudvärkstabletter, och liknade. Det finns “kuddar” som innehåller det mesta, men fyll på med den medicin som ni i familjen kan behöva.

Bilsemester utomlands – detta måste du tänka på
Ha alltid en första hjälpen-låda med dig i bilen.

 

Var inte tidsoptimist. Planera en resrutt för bilsemestern med gott om tid och utrymme för vilopauser. Låt resan bli målet. Undvik att köra på helgerna, då är många andra också ute på vägarna (speciellt viktigt i Tyskland). Augusti är semestermånad för många länder i Europa, då är det extra många bilar på vägarna.

Bilsemester utomlands – detta måste du tänka på
Planera din resa väl innan avfärd.
Bilsemester utomlands – detta måste du tänka på
Ta många vilopauser och njut av själva resan.
Bilsemester utomlands – detta måste du tänka på
Undvik att köra på helgerna om du vill slippa de värsta bilköerna.

 

Kom ihåg att Sverige är ett av få länder i Europa där det till nyligen har varit tillåtet för föraren att prata i mobiltelefon under färd. Gör inte det utomlands, det kan bli dyra böter. Och du tappar uppmärksamhet, vilket i sig är farligt.

Slå av halvljuset. Har din bilmodell ett halvljus som fungerar som varselljus finns risken att väldigt många bilister blinkar på dig ute i Europa. En del kan bli riktigt irriterade.

Ska du semestra på vintern? Tänk då på att dubbdäck är förbjudna i de flesta länder.

Bilsemester utomlands – detta måste du tänka på
Semester på vintern? Tänk på att dubbdäck är förbjuda i de flesta länder.

 

Ta med det “Gröna kortet” om du ska till:

Albanien  

Bosnien-Hercegovina                

Iran           

Israel        

Makedonien              

Marocko  

Moldavien                  

Montenegro

Ryssland

Tunisien

Turkiet

Ukraina

Vitryssland

I länderna ovan måste man ha med Gröna Kortet som visar att bilen är försäkrad.

 

I alla EU-länder plus Norge och Schweiz gäller svensk trafikförsäkring och man behöver inte ha med sig Gröna Kortet, men man bör ändå ha med sig försäkringsbrevet i bilen. Kosovo omfattas inte av överenskommelserna för Gröna Kortet.

Scroll to Top