Frisören Astrid har klippt till folk i 68 år

Astrid Svensson har varit frisör i 68 år och i 58 av dessa i samma salong, som hon dessutom bevarat i originalskick. Att hon hunnit fylla 82 struntar hon i, för vad kan vara roligare än frisyrer!

Astrid Svensson

Ålder: 82 år.

Bor: Lägenhet i Limhamn.

Familj: Änka sedan 16 år tillbaka. Har en son som är 57 år och ett barnbarn som är 20.

Gör: Frisör sedan 66 år tillbaka.

Fritid: Läser mycket böcker.

På Salong Coralle i Limhamn utanför Malmö känns det som om tiden stått still. Frisörbåsen med de galonklädda stolarna och runda speglar, snödroppslamporna och de lätt repade stenplattorna på golvet där ett otal fallna hårtestar har sopats upp genom åren, har funnits sedan salongen öppnade 1960.

– Här är allt original, nästan i alla fall, säger Astrid Svensson, 82, som fortfarande driver sin salong i samma anda och har undvikit förändringar så långt det varit möjligt.

– När det blev lag på höj-och sänkbara stolar kunde jag inte använda originalstolarna längre och snödroppsarmaturerna var tvungna att ersättas av modernare lysrör för några år sedan. Men ovanför schamponeringen har jag sparat ett par stycken, berättar hon.

Till inventarierna hör också färghytten. Där satt tidigare de som skulle färga håret, väl dolda för andra kunder.

– Förr var det lite pinsamt att färga håret eftersom det då ansågs vara ett sätt att dölja grå hårstrån.

Ryktet om nostalgin i hennes salong har spridit sig med vinden och ibland kommer besökare som bara vill titta och ta bilder.

Astrid började som frisörlärling när hon var fjorton år och 1960 började hon på Salong Coralle. Namnet kom av att salongen ligger utmed havet.

Sedan dess har Astrid arbetat på samma ställe och 1979 tog hon över salongen. När hon blev änka för sexton år sedan valde hon dessutom att flytta in i samma hus.

– Nu behöver jag bara ta hissen ned på morgonen, skrattar hon.

Hon har öppet tisdag till lördag och berättar att de flesta som kommer är stamkunder. Många har klippt, lagt och färgat håret hos henne sedan hon började på salongen och det finns kunder som närmar sig 100 år.

Britt Jönsson tillhör Astrids stammisar sedan 43 år tillbaka och varje torsdag kommer hon för att lägga sitt hår. Astrid rullar omsorgsfullt upp det på papiljotter.

– Astrid är duktigt och jag trivs med henne. Sedan har vi lärt känna varandra väl under de här åren, säger Britt och visar några bilder på sina barnbarn.

Frisören Astrid har klippt till folk i 68 år
Astrid har inget emot att killar numera sätter upp håret i en tofs à la Zlatan. – Det passar riktigt bra på dig, säger hon till kunden Jonathan.

– Det här jobbet har aldrig känts tråkigt eftersom jag får träffa så många roliga människor. Hur länge jag kommer hålla på vet jag inte, jag tar en dag i sänder, säger Astrid som inte tycker det är speciellt svårt att hänga med i hårmodet.

– Nej, allting kommer tillbaka. Nu är till exempel de lite mjukare 50-talsfrisyrerna på modet igen, säger hon.

Men visst skiljer det ändå en del mellan förr och nu. När hon började var det bara kvinnor som kom till salongen. Numera kommer det även en och annan man, såvida de inte ska ha en snaggad frisyr.
– Då hänvisar jag dem till en herrfrisör, säger Astrid.

Sedan har vi det här med frisören och skvallret. Astrid skrattar och berättar att hon många gånger fått agera socialkurator.

– Jag har fått många hemligheter berättade för mig genom åren, både roliga och mindre roliga. Men en sak har jag alltid hållit på: det som sagts här, har också stannat här.

Astrid visar fotot på sig själv tillsammans med hennes enäggstvilling Karin. De är lika som bär och tvillingsystern började också som frisör, men lämnade Sverige 1957 och for till USA där hon jobbat med inredning.

– Vi pratar med varandra tre till fyra gånger i veckan och träffas några gånger varje år. Klart jag saknar henne, men jag hade aldrig några planer på att följa med till USA. Och jag har aldrig haft anledning att ånga mitt val, säger hon.

Frisören Astrid har klippt till folk i 68 år
Ett av originalbåsen från 60-talet. Ibland kommer besökare som bara vill titta och ta bilder på den nostalgiska inredningen.

Så har hårmodet förändrats genom åren:
50-talet: Svinrygg var vanligt på kvinnorna. Elvis Presley var förebild för männen med svart hår och lock i pannan.

60-talet: Kvinnliga frisyrer byggdes antingen på höjden med en knut eller mera bakåt på toppen med löshår och tupering. Jackie Kennedy och Birgitte Bardot var förebilder. Männens frisyrer var från början korta, kammade i sidbena. Men när Beatles slog igenom började plötsligt männens hår att växa.

70-talet: Målet var att man skulle se fri ut. Kvinnorna lät håret växa fritt, hade ofta mittbena och lät håret hänge fritt ned på ryggen. Männen lät hår, skägg och polisonger växa ut.

80-talet: Såväl kvinnor som män permanentade och slingade håret. Krusat hår samt stora uppsprayade luggar var populärt.

90-talet: Kvinnorna klippte sig gärna kort, samt färgade och blekte håret mycket. Bland männen var det populärt med allt från rakat huvud till page.

00-talet: Många variationer. Bland annat en rakad Britney Spears och en manlig svensk finansminister i hästsvans. Även Zlatan-frisyren med långt hår som samlas ihop till en tofs i nacken är populärt bland männen.

Källa: perukmakare.se med flera

Scroll to Top