Ta hand om dina fötter i vinter!

Filar du som bara den under sommaren, men slutar så fort sandalsäsongen är över och du kan gömma fötterna i raggsockar och kängor? Tänk om – dina fötter behöver omsorg även under vintern!

Ta hand om dina fötter i vinter!

Vet du vad en podiater är? Det är en person som är expert på fötter. Podiatri är än så länge en ganska okänd yrkesgren här i Sverige, men i många andra länder, som exempelvis USA, är podiatri en väletablerad del av vården.

– Man kan säga att podiatri är ett mellanting mellan medicinsk fotvård och ortopedi. Vi tittar på ben och struktur samt hur man går och står, hur hela kroppen fungerar, förklarar Marie Edström som driver Maries Podiatri i Stockholm.

Marie kan hjälpa besökaren med alltifrån råd om skor och hudvård till rekommendationer vid bland annat fotsvamp, förhårdnader, nagelvård, hälsporre och andra typer av fotproblem.

– Jag försöker hitta orsaken till problemet istället för att bara bota symptomen.

De problem Marie möter är av varierande karaktär. Många av hennes kunder har sjukdomar som påverkar fötterna – som diabetes, psoriasis och reumatism – andra har skador i fötter och fotleder samt relaterade problem i ben, knä och höft.

– Många har stora problem med sina fötter och har gått på fotvård i åratal utan att bli friska. Men faktum är att många problem går att förebygga bara man har kunskapen!

Men hur ska man resonera kring fotvård under vintern? Behöver fötterna mindre omsorg när de skyddas av strumpor och skor? Inte enligt Marie.

– Ett stort problem under vintern är hälsprickor. Det finns ingen fukt i luften som i varmare länder, och den torra luften torkar ut huden. Många behöver använda mycket fotkräm för att undvika hälsprickor.

 

Fixa fötterna själv!

Har du inte bekymmer med dina fötter, kan du sköta om dem själv. Här är en komplett fotvårdsbehandling i fem steg som du kan göra hemma framför tv:n.

1.  Ta ett fotbad i 10-15 min. Vattnet ska vara runt 37-39 grader och du kan använda flytande tvål, fotbad eller fotsalt.

2.  Klipp naglarna direkt efter fotbadet. Då är de mjukare och lättare att arbeta med. Använd en nageltång och följ naglarnas form. Är nagelns hörn vassa i kanterna, slipa ner dem med nagelfil så att nageln inte går in mot huden.

3.  Fila fötterna. Ta bort överbildad hud med en fotskrubb, pimpsten eller skrubbhandskar. Använd därefter en sandpapperfil på förhårdnaderna. Det är bättre att fila lite men ofta på den hårda huden.

4.  Handdukstorka fötterna noga, glöm inte mellan tårna.

5.  Smörj in fötterna med en mjukgörande kräm. Låt krämen torka in eller ta på dig ett par strumpor innan du reser dig upp. 

 

 

Scroll to Top