Duvan Oskar vägrar att flytta hemifrån

För fem år sedan blev Peter Rawlings tillfrågad om han kunde ta hand om en övergiven duvunge. Tanken var att den skulle äta upp sig, bli starkare och sedan släppas ut efter ett par veckor, men så blev det aldrig.

När det var dags att flyga i väg totalvägrade duvan att lämna lägenheten i Helsingborg – trots att Peter släpper ut den varje dag.

– Varje gång vi kommer hem sitter han där på balkongräcket och väntar på oss. Först försökte vi hålla honom utomhus, men han flög mot fönstret så jag var rädd att han skulle ha ihjäl sig på det viset, berättar Peter Rawlings.

Duvan fick komma in i lägenheten och fick med tiden namnet Oskar. 

– Det var aldrig vår mening att ha en tam duva. Men vi har räddat flera fåglar och tidigare har en fiskmås och en havssula vägrat att lämna oss.

Duvan Oskar vägrar att flytta hemifrån
Djurskyddsinspektören vill att duvan Oskar ska flytta till ett rehabiliteringscenter.

Nu ska Peter och hans hustru få lägenheten renoverad och en djurskyddsinspektör har varit på hembesök hos familjen. Hon menar att duvan måste flytta till ett rehabiliteringscenter med målet att släppas ut i det vilda, något som Peter tycker känns fel.

– Duvor blir mellan fem och sju år gamla – ska han på sin ålders höst flytta till en okänd miljö, säger Peter Rawlings som ansökt om dispens för duvan.

Oskar är inte den enda duvan som gjort sig hemmastadd som inneboende. På Hmmets Journal har vi tidigare också skrivit om duvan Sven som blev änkling och flyttade in hos Inga.

Scroll to Top