Selma Lagerlöfs okända brev till bondsonen

Flera tusentals brev skickades till Selma Lagerlöf under författarens storhetstid. Hon svarade också på de flesta, ibland med kloka livsråd.

Selma Lagerlöf var en ovanligt folkkär författare. Många skrev till henne, under sin livstid fick hon ta emot omkring 40 000 brev i hemmet på Mårbacka i Sunne. Breven var vanliga läsarbrev, tiggarbrev, personer som ber om utlåtande på texter, gratulationer, kondoleanser och inbjudningar, och finns bevarade på Kungliga biblioteket i Stockholm. Hon verkar ha svarat på de flesta, antingen personligen eller genom att någon annan skrev ett svar som hon undertecknade.

Selma Lagerlöfs okända brev till bondsonen
Jenny har redan fått in flera spännande brev. (Foto: David Liljemark)

Men var finns breven som Selma Lagerlöf själv skickade? Jenny Bergenmar, som är docent i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, har bestämt sig att försöka hitta dem och vädjar till personer som har brev från Selma Lagerlöf bevarade att höra av sig.

– Vi har redan fått in en del spännande material, till exempel en bondson som ville bli författare. Lagerlöf har läst och kommenterat materialet, och skickar ett relativt uppmuntrande svarsbrev.

– Men hon skriver att han behöver studera mer för att kunna bli författare. Tanken är att den här mannen ska ta över sin fars gård, och det tycker hon ändå att han ska göra. Skriva kan han göra vid sidan av, till exempel på vintern när det inte är lika mycket att göra för en bonde.

Selma Lagerlöfs okända brev till bondsonen
Jenny Bergenmar letar efter breven som Selma Lagerlöf skickade (Foto: Göteborgs universitet)
Scroll to Top