Livia, 90 år: livet är bättre med sociala medier

Livia Fränkel sköter sin förenings medlemsregister på datorn, chattar med vänner och skriver kommentarer på Facebook. Hon tycker att livet har förändrats till det bättre sedan internet och sociala medier blev en del av hennes vardag.

– Jag har sex barnbarn och nio barnbarnsbarn som jag inte träffar varje dag, men tack vare Facetime håller vi kontakten hela tiden. Det är så roligt att följa småttingarna och se dem växa och de glömmer inte bort hur jag ser ut!

Livia började lära sig ordbehandling för 25 år sedan, i slutet av sin yrkesbana.

– Jag tyckte det var spännande med den nya tekniken och när jag gick i pension tog jag med mig en begagnad dator hem. Mina barn köpte internetuppkoppling åt mig.

Många frågor i början
I början var det förstås många frågor eftersom det var mycket som var nytt för Livia. Hon visste inte hur man mejlade eller surfade.

– Jag gick ingen kurs men fick rådgivning på telefon av mina barnbarn. De är jättestolta över mig! De säger att det inte finns många andra i min ålder som sitter och jobbar vid datorn klockan nio på kvällen.

Livia är ordförande i föreningen Förintelsens överlevande. Hon sköter föreningens administration, betalar föreningens räkningar och har hand om medlemsregistret med hjälp av datorn.

– Det är ju ingen annan som kan, säger hon och skrattar.

Livia, 90 år: livet är bättre med sociala medier
Vill du lära dig mer om sociala medier och teknik? på Hemmets Journals hemsida hittar du hela vår teknikguide.

Livia blev med tiden så pass kunnig på området att hon för tio år sedan var volontär i en förening för seniorer som ville lära sig grunderna i dator- och internetkunskap.

– Tre timmar en gång i veckan visade jag andra pensionärer hur man betalar räkningar, mejlar och söker information på nätet. Det var kul och jag kände mig stolt över att kunna lära andra saker.

– Jag vet att många i min ålder inte kan det jag kan. Många gamla går fortfarande till affären för att betala räkningar vilket kostar 35 kronor per faktura. Det är så dumt. Det kan vara svårt för vissa att komma in i det här men man måste ha en positiv inställning. Jag har en väninna som jag hjälpt så att hon numera kan mejla. Det är hon glad över.

Är aldrig ensam
Livias hem ser ut som hemmet hos vilken ung människa som helst. Hon har smartphone, surfplatta och en stor, stationär dator med bra kapacitet.

– Fördelarna med att behärska tekniken är många, jag kan till exempel betala räkningar och kolla mitt banksaldo. Jag har ett bildbibliotek i datorn med alla mina bilder, som jag snabbt och lätt kan mejla till journalister och andra. Om jag ska se en pjäs vill jag först läsa vad den har fått för recensioner så att jag kan avgöra om den är intresserant eller inte. Internet är också bra när man ska lösa korsord. Visst, det är lite fusk, men det gör inget. Det är lätt att ta reda på saker. Jag har plattan med mig i sängen och kan till exempel slå upp ord. Dessutom håller det hjärnan aktiv eftersom man måste lösa problem som ibland dyker upp.

Sociala medier talar Livia också gott om.

– Jag ser inget negativt med det, det är en fantastisk uppfinning. Vad livet har förändrats sedan jag fick in det i min vardag! Det bästa är att jag aldrig är ensam. Har jag tråkigt går jag in på Facebook, chattar med någon eller skickar ett meddelande när det händer något i världen.

– Facetime, den inbyggda videokonferensen, är jättebra för de som inte bor nära sina barnbarn. Mina bor i samma stad som jag, men vi använder det ändå. Jag har också ett Instagram-konto som jag visserligen inte använder men det är bra att ha ett konto eftersom alla andra har det. Jag följer några av mina vänner på Instagram för att se vad de har för sig.

– Bloggar gör jag inte, det har jag inte tid med. Sveriges äldsta bloggare Dagny Carlsson började när hon var 94 år, nu fyller hon 106. Jag har läst lite på hennes blogg. Se, det är aldrig försent att sätta igång!

Har du några råd till andra äldre som också vill börja lära sig mer om livet på internet?

– Mitt råd är att gå en kurs. Det finns särskilda kurser för seniorer i olika delar av landet. Man måste börja någonstans och det ger självförtroende – och så upptäcker man att det faktiskt är roligt. De som inte hänger med blir satta på undantag. Det blir svårt att få information annars.

Vill du lära dig mer om sociala medier och teknik? på www.hemmetsjournal.se/teknikskola hittar du hela Hemmets Journals teknikguide.

Scroll to Top