Gruvan har tagit både Margits man och hennes hem

Efter bara tre år som gifta miste Margit sin man i en gruvolycka och lämnades ensam med sin son. Men gruvan fortsätter att orsaka henne sorg. Snart tvingas hon flytta från sitt älskade hus där hon bott i 56 år.

Margit Lampa har alltid älskat denna plats med utsikten över fjället Dundret. Men snart kommer hon att tvingas flytta för att gruvan ska kunna expandera i underjorden.

– Jag vet inte varför jag ska behöva drabbas så av gruvan, säger Margit.

Margit kom till gruvsamhället Malmberget som 17-åring för att börja jobba som hembiträde i en frisörfamilj. Hon flyttade från byn Ohtanajärvi utanför Korpilombolo där hon växte upp som näst yngst av tolv syskon.

Efter ett par år fick hon anställning i en livsmedelsbutik och träffade några år senare sin blivande man Gunnar som jobbade i gruvan. Nygifta flyttade de in i det nybyggda huset. Ett år senare föddes sonen Stefan. Men deras liv tillsammans skulle få ett abrupt slut efter bara några få år.

Ett hemskt bud
En dag i november 1967 kom en bil körande långsamt fram till deras hus. Margit började ana oråd när hon såg vem det var, för det var alltid samma karl som kom från gruvbolaget LKAB med dödsbud. Budet han kom med var en chock för Margit. Gunnar hade omkommit i en olycka vid krossen nere i gruvan.

– Det är det hemskaste bud jag har fått, säger Margit tungt. När han kom upp ur gruvan åkte jag dit för att titta på honom. Det var hemskt. Den enda trösten var att han inte ramlat rakt fram i krossen för då hade han krossats helt.

Tiden gick och efter ett år började Margit jobba igen, men saknaden efter Gunnar var stor.

Stefan började skolan men klagade ofta på att han frös när temperaturen föll. “Jag vill bo någonstans där det är varmt när jag blir stor”, sa han, och så blev det. Sedan 20 år bor hennes son i Barcelona och varje år reser Margit ner till Stefan och hans spanska fru och deras två döttrar.

Gruvan har tagit både Margits man och hennes hem
Gunnar och Margit hann få en son under sitt korta äktenskap som fick ett så tragiskt slut.
Gruvan har tagit både Margits man och hennes hem
Margit Lampa miste tidigt sin man i en gruvolycka. Nu tvingar gruvan henne att lämna sitt hem.

– Stefan säger alltid att jag ska flytta ner till dem, säger hon. Men vad ska jag göra där? Här i Malmberget känner jag alla!

Öppnade butik
När Stefan flyttat hemifrån för att studera fick Margit problem på butiken där hon jobbade på underklädersavdelningen. Hennes chef på avdelningen gjorde alltid om hennes skyltarrangemang. En dag var måttet rågat och Margit gick in och sa upp sig.

– Jag säger oftast vad jag tycker, berättar Margit. Det bara flyger ur mig när jag känner att någon försöker sätta sig på mig eller min familj.

När hon kom hem ringde hon Stefan och berättade och undrade vad hon skulle göra nu. – Öppna en egen butik, jag kommer hem och hjälper dig, svarade han.

Gruvan har tagit både Margits man och hennes hem
Då gruvan fortsätter att bryta malm i det stora rashålet måste de boende i närheten flytta.

Stefan kom hem och hjälpte sin mor att ställa i ordning butikslokalen i Malmberget som Margit hittat. Tre veckor efter att hon sagt upp sig öppnade Margit sin egen underklädesbutik som hon döpte till Kroppsnära.

– Det var en härlig känsla att själv bestämma allt utan att någon lade sig i.

Kunderna fick stort förtroende för Margit för hon sa alltid sin mening om vad som passade bäst på damerna. Butiken gick mycket bra men när Margit fyllt 61 reade hon ut allt och stängde butiken.

Sedan dess har hon levt ett stillsamt liv i sitt hus. Den första tiden tillbringade hon mycket tid med sina väninnor eller körde sommartid till sommarstugan utanför Pajala. Men numera tycker hon bäst om att vara hemma.

Huset har hon byggt ut och renoverat under åren med hjälp av hantverkare. Annars är hon van att klara sig själv och har fixat det mesta i huset på egen hand.

Förutom balkongen med utsikten över fjället är det bastun och den öppna spisen som hon tycker bäst om i sitt hus.

– I den öppna spisen har vi grillat många korvar och det är skönt att sitta här efter bastubadet, berättar hon.

Tvingas flytta
Frågan är hur länge hon nu får bo kvar. För ett halvår sedan fick hon besked från LKAB att hon måste flytta inom två år.

Gruvan har tagit både Margits man och hennes hem
Margit älskar denna plats med utsikt över fjället. Hon har bott där i nästan 60 år.

Margit Lampa

Ålder: 77 år.

Familj: Sonen Stefan, två barnbarn och tre systrar.

Bor: Malmberget.

– Det känns verkligen hemskt. Först tar gruvan min man och nu tar de mitt hem och hus, säger hon bestört. Jag vill bo kvar här men vad ska jag göra?

Varje sommar brukar Margit olja in trädäcket på balkongen, men i år tänker hon låta bli. Staketet runt hennes lilla trädgård gick sönder när flaggstången knäcktes och står fortfarande trasigt.

– Det är ingen idé längre, säger hon uppgivet. Det är samma sak för många här i Malmberget, gruvan tvingar iväg oss från våra hem.

Margit har blivit erbjuden en lägenhet i Repisvaara som är ett nytt bostadsområde utanför Gällivare, på andra sidan av väg 45. Men dit vägrar hon att flytta. Hon vill bo i lägenhet centralt i Gällivare.

– Jag vill ha nära till butiker för att slippa köra bil, förklarar Margit. Det är bäst för gamla att bo centralt. 
Bakom den lilla radhustäppan börjar skogen där det växer både blåbär och lingon. Lite längre bort ligger den stora grusgropen som växer och blir allt större efterhand som malmen grävs upp. Tomrummet som bildas i underjorden gör att marken rasar in. Därför måste alla som bor intill den stora rasgropen flytta.

Frågan var hon ska bo framöver får lösa sig på något sätt. Nu väntar Margit på att Stefan snart ska komma och hälsa på med sina båda flickor.

– Det är det bästa med det här huset, säger Margit, att vi alla får plats när de kommer på besök. Det ska bli härligt att snart få krama om dem.

Scroll to Top