• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Integration med naturen som verktyg

  Babek Toloe vill visa att naturen är till för alla, oavsett var du kommer ifrån. En av dem som lärt sig älska friluftsliv med hans hjälp är 22-årige Emrah Tortumlu från Tensta.

  Integration med naturen som verktyg
  Babek Toloe (till vänster) lärde Emrah Tortumlu att uppskatta friluftslivet. "Naturen struntar i vem du är eller var du kommer ifrån. Den skiter i din religion eller sexuella läggning. Den behandlar dig lika oavsett din bakgrund", säger Babek.

  Babek hade själv en stökig tonårstid och kände aldrig att han passade in någonstans. Det var först när han gjorde lumpen som han tyckte att han fick uppskattning för den han var. Och då fick han upp ögonen för friluftsliv.

  Som ungdomsledare på Fryshuset i Stockholm gav han sig ut i skogen med ett gäng halvskeptiska ungdomar, som aldrig hade satt sin fot i en vandringskänga och än mindre gjort upp en lägereld.

  – Där ute i skogen hände det något. De började öppna sig och prata om känslor och ämnen som de aldrig gjort tidigare, berättar han.

  Inom kort hade de övernattat i tält och sommaren efter åkte hela gänget upp till Abisko för att vandra Fjällräven Classic, en fyradagarsvandring på elva mil.

  – Det hade jag aldrig trott att jag skulle få vara med om, säger Emrah. Det var helt otroligt vackert med alla bäckar, bergen och naturen. Sådant hade jag bara sett på tv innan. Tack vare Babek kunde vi fyra ungdomar från förorten få uppleva detta.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!