• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 huskurer som håller myggen borta

  Så här i slutet av maj börjar myggorna vakna till liv på många håll i landet. Men visste du att skafferiet och trädgården är fullt av huskurer som kan råda bot på myggplågan?

  5 huskurer som håller myggen borta

  1. Vitlök

  För den som uppskattar vitlök i maten är det bra att frossa lite extra mycket så här års. Det går nämligen att hålla myggen på avstånd både genom att äta och smörja in sig med den karakteristiskt doftande löken. Sönderpressade vitlöksklyftor mixade med matolja blir ett kemikaliefritt myggmedel som kan smörjas direkt på huden för en avskräckande effekt.

  2. Nejlika i lime

  Skär upp en lime och tryck in ett tiotal kryddnejlikor i den. Förutom att det doftar gott och ser trevligt ut på bordet anses det kunna hålla myggen på avstånd.

  3. Lavendel och rosmarin

  Än är det lite för tidigt för lavendeln att blomma men längre fram i sommar finns det fler anledningar att plocka in buketter med den väldoftande blomman än att den pryder sin plats. En av dem är att myggen skyr lavendel som pesten. Bygg ut buketterna med rosmarin och fläderkvistar för en förhöjd effekt.

  4. Citrus 

  Myggor uppskattar inte citrusdofter. Byt ut dina vanliga värmeljus mot ljus som innehåller citronella och du ska se att avståndet mellan dig och de små surrande varelserna ökar markant. Citronsaft på huden kan också ha en avskräckande effekt.

  5. App med ultraljud

  En något modernare huskur är att ta din smartphone till hjälp. Det finns flera gratisappar som säger sig kunna mota bort mygg med hjälp av ultraljud. Skeptikerna menar att ljudet fungerar på vissa myggarter men inte andra.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!