• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ola Gavelin är doktorn som svarar på dina frågor

  Han brinner för att hjälpa andra och uppskattar särskilt när han kan göra det på direkten. Lär känna Hemmets Journals nya doktor Ola Gavelin som från och med nu besvarar läsarnas frågor.

  Ola Gavelin är doktorn som svarar på dina frågor

  Det märks redan på perrongen där han står och väntar och småstampar i vårvinterkylan – här i det lilla stationssamhället Öxneryd några mil utanför Vänersborg vet alla vem doktor Ola är. Ett äldre par har stannat till för en pratstund och en annan ortsbo vinkar och hejar glatt på håll.

  – Det är det här jag uppskattar mest med att vara läkare på en mindre ort, säger Ola när vi hoppar in i bilen för en kortare färd hem till sekelskiftesvillan i ljust trä.

  – Här får jag följa hela familjer från början till slutet. Det är allt från nyfödda små barn som kontrolleras på BVC på förmiddagen till deras 104–åriga morföräldrar som jag träffar under ronden på äldreboendet samma eftermiddag.

  Att han själv dessutom är född och uppvuxen ett stenkast härifrån, vid Vänerns allra sydligaste spets, gör naturligtvis sitt till för trivseln. På andra sidan häcken ligger föräldrahemmet där hans föräldrar fortfarande huserar – och ytterligare en liten bit längre bort bor Olas syster. Ett bättre nätverk för en småbarnsfamilj mitt i livet får man leta efter.

  Hade polisdrömmar
  Men att det blev just läkaryrket och en flytt hem till uppväxtorten var inget som Ola hade planerat. Som barn och ung vuxen drömde han i stället om att bli polis.

  Hunden Pyrets tidigare ägare blev sjuk – men då öppnade familjen Gavelin sin dörr för den lilla omplaceringshunden.

  – Jag hade ingen koppling alls till sjukvården så att jag skulle bli läkare hade egentligen aldrig fallit mig in – om jag inte hade misslyckats med att komma in på polishögskolan. Men jag hade skrivit bra på högskoleprovet och insåg vid närmare eftertanke att polisyrket och läkaryrket har många likheter. I båda fallen står det här med att hjälpa människor i fokus. Och just det är något jag verkligen brinner för.

  När halva läkarutbildningen var avklarad träffade Ola sin fru Sara och hennes lilla dotter på fyra år. Båda var rotade i den lilla orten Blåsut utanför Öxneryd och han började veckopendla mellan hemorten och studieorten Linköping. Sin allmäntjänstgöring gjorde han på det mest närbelägna sjukhuset och de sista månaderna tillbringade han på den vårdcentral i Vänersborg som senare skulle bli hans stadigvarande arbetsplats.

  – Jag tycker det är väldigt charmigt och personligt att jobba på en liten vårdcentral. Det kräver att man har en bred kompetens och kan hjälpa till med det mesta. Som att titt som tätt hjälpa till med skärskadorna som har uppstått på det närbelägna slakteriet, säger Ola och ler lite menande över kaffekoppen.

  Redo med mellanmål
  Men för att kunna ägna mer tid åt familjen i veckorna och stå redo med mellanmålet när flickorna kommer hem från skolan, har Ola nu tagit beslutet att säga upp sig från sin fasta tjänst och i stället behålla kontakten med patienterna genom att hoppa in som jourläkare på helgerna, samtidigt som han har börjat arbeta som läkare för digitala vårdtjänsten Min Doktor.

  Ett av de viktigaste skälen till varför Ola har valt att jobba mer hemifrån just nu – mer tid över för döttrarna.

  – Att underlätta vardagen för patienterna genom att erbjuda dem ett läkarebsök över nätet redan samma dag tycker jag är väldigt stimulerande. Det är roligt att vara tillgänglig för sina patienter på det sättet. Jag kan hjälpa dem med den där rethostan eller sömnbesvären redan efter en kvart i stället för om tre månader.

  Som exempel på patienter där det känns extra kul att kunna vara lättillgänglig nämner Ola ungdomar med svår akneproblematik.

  – Det är ofta väldigt lågprioriterat i den vanliga sjukvården men en ung människa med den här typen av delvis kosmetiska besvär, men de här ungdomarna kan må väldigt, väldigt dåligt. Då känns det enormt tillfredsställande att kunna hjälpa dem samma kväll i stället för efter ett halvår som jag ofta fick göra på vårdcentralen.

  Pinsamma problem
  Ola har också märkt att många patienter med problem som kan uppfattas som "pinsamma" och svåra att ta upp med läkaren på vårdcentralen har lättare för att våga söka vård hos honom via Min doktor.

  – Det kan till exempel vara män med erektionssvårigheter eller personer med ångestproblematik. Även de som har problem med alkoholen kan uppleva det lättare att skriva sin fråga till mig i datorn eller mobilen än att ta upp sitt missbruksproblem öga mot öga.

  Att Ola nu även blir ny läkare i Hemmets Journals frågespalt tycker han är väldigt spännande och kul.

  – Det känns fantastiskt roligt att få den här möjligheten att ta del av läsarnas tankar och funderingar och försöka hjälpa till att besvara dessa efter bästa förmåga. Jag hoppas på många frågor från Hemmets Journal-läsarna, säger han och klappar om sin numera närmsta arbetskamrat – Bichon Frisé-tiken Pyret – en omplaceringshund vars tidigare ägare blev sjuk. Ett självklart läge för en hängiven läkarfamilj att öppna sin dörr.

  För att få svar på din fråga, skriv till: "Doktorn", Hemmets Journal, 205 07 Malmö

  Du kan också ställa din fråga på webben genom att klicka på länken här.

  När du skriver till Ola är det viktigt att du beskriver dina symptom noga. Vi kan tyvärr inte besvara alla brev och mejl som kommer till tidningen. 

  Här svarar Ola på några frågor från er läsare:

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!