• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kristin Rossum mördade sin make med spetsat vin

  Greg de Villers död sågs först som självmord. Han hade fått veta att han fru hade en affär och i ren desperation hade han valt att avsluta sitt liv. Men det skulle snart visa sig att han hade blivit mördad och hans baneman var någon som stod honom mycket nära.

  Kristin Rossum mördade sin make med spetsat vin

  Det verkade som ett närmast perfekt iscensatt självmord. 26-årige Greg de Villers låg död på golvet i sovrummet i villan i La Jolla, Kalifornien. Han hade en ros i ena handen och dess röda kronblad låg utspridda över hans bröst. Vid sidan om honom låg hans bröllopsfoto taget blott två år tidigare och mindre än en meter från liket låg ett hopknycklat brev – ett glödande kärleksbrev, som hans vackra hustru hade fått från en annan man. Vid sidan av detta låg hustruns dagbok, i vilken hon skrev att hennes äktenskap var ett misstag.

  En halvtimme tidigare den 6 november 2000 hade hustrun, 26-åriga Kristin Rossum, ringt till larmcentralen och meddelat att hon hade hittat sin man död. Han hade begått självmord.
  Allt tydde också på att det var så det låg till. Rättsläkaren hittade nämligen spår av starkt sömnmedel i Greg de Villers blod och utgick inledningsvis från att han hade begått självmord genom att svälja ett stort antal sömntabletter.

  Det var heller ingen som misstänkte att det inte stod rätt till med Greg de Villers död. Men eftersom Kristin Rossum själv arbetade som toxikolog (giftexpert) vid det rättsmedicinska institutet i San Diego, menade högste chefen vid institutet, Brian Blackburn, att man även borde inhämta expertutlåtande från annat håll.

  Kristin Rossum på väg till rätten, där hon befanns skyldig till att ha giftmördat sin make.

  Han sände blod- och vävnadsprov från den döde till ett FBI-laboratorium i Los Angeles. Svaret skulle visa sig bli chockartat. FBI hittade giftet fentanyl i proven från liket, i en mängd som var dödlig. Fentanyl är en syntetisk narkotika, som kan vara mer än hundra gånger starkare än morfin. Men det är så sällsynt och svårt att få tag i att rättsläkarna sällan letar efter det och det syns inte när man letar efter andra narkotiska preparat.

  På rättsmedicinska institutet hade man haft 15 doser fentanyl inlåsta i ett skåp, som bara Kristin Rossum och avdelningschefen hade haft nycklar till. Två doser saknades.

  Beroende av amfetamin
  Fallet med Greg de Villers självmord hade nu plötsligt förvandlats till ett mordfall med Kristin Rossum som den anklagade. Att Greg själv hade tagit det starka medlet, kunde man snabbt utesluta. Den dos, han hade fått i sig, var stark nog att göra honom medvetslös inom loppet av två sekunder, och döda honom inom 10 sekunder. Därför skulle han inte haft tid att göra sig av med det glas som han druckit ur och något glas fanns inte att finna i sovrummet.

  Kristin Rossum var dotter till två högt respekterade universitetsprofessorer, Ralph och Constance Rossum, och hon hade själv varit något av ett underbarn. Hon var den duktigaste eleven i skolan, hon hade en stor talang för balett, och redan som 7-åring var hon en efterfrågad modell.

  Men när hon som 16-åring gick i high school hände något som skulle förändra hennes liv under många år framöver. På en fest lockades hon att pröva amfetamin och hon fastnade snabbt i missbruket och redan efter ett halvår var hon oförmögen att kontrollera sitt behov av amfetamin.

  Kristin Rossum får sin dom.

  I början upptäckte inte hennes jäktade föräldrar förändringen i dotterns uppförande men när de i april 1993 kom hem från en kryssning upptäckte de att det hade dragits mycket pengar på deras konton och att värdefulla föremål i hemmet hade försvunnit. När de konfronterade Kristin erkände hon att hon hade använt pengarna till att skaffa amfetamin.

  Under loppet av det följande året blev Kristins missbruk allt allvarligare och det slutade med att hon rymde hemifrån och bröt förbindelserna med föräldrarna. Hon bodde växelvis hos studiekamrater från University of Redlands, och fortsatte sitt amfetaminmissbruk.

  Gåva från himlen
  1995 mötte Kristin Rossum av en ren tillfällighet den 21-årige medicinstuderande Greg de Villers, son till en berömd plastikkirurg med kliniker i Kalifornien och Monaco. Det var kärlek vid första ögonkastet och Kristin flyttade in hos Greg två dagar senare.

  Greg de Villers bodde tillsammans med sina två bröder, Bertrand och Jerome, vilka snabbt blev på det klara med att Kristin var narkoman och varnade Greg. Men han lyssnade inte. Han hade hittat sitt livs kärlek.

  Ett halvår senare var Kristin Rossum som förvandlad. Hon hade tagit sig ur sitt amfetaminmissbruk och återupptagit såväl förbindelsen med sina föräldrar som sina kemistudier. Föräldrarna, Ralph och Constance Rossum, betraktade Greg de Villers som en gåva från himlen.

  Professorerna på San Diego University, där Kristin nu studerade, betraktade henne som den mest begåvade och mest lovande student, de någonsin haft. När Kristin tre år senare var klar med sina studier och fick jobbet på San Diegos rättsmedicinska institut bestämde paret sig för att gifta sig.

  Bröllopet ägde rum i juni 1999, och alla gästerna minns att Greg de Villers strålade av lycka, medan Kristin var mer reserverad. Hon hade börjat tvivla på om Greg verkligen var den rätte för henne men hennes mor hade skyndat på giftermålet. Redan åtta månader efter bröllopet berättade hon för sin mor att hon kände sig fångad i en bur.

  Kristins älskare Michael Robertson var misstänkt som medskyldig och åkte snabbt som ögat tillbaka till Australien.

  Sommaren 2000 fick Kristin en ny avdelningschef på laboratoriet, en snygg australier vid namn Michael Robertson. Han var gift men inom en månad inledde han och Kristin en passionerad kärleksaffär. Pressen fick Kristin att börja ta amfetamin igen.

  Föll död ner
  Den 30 september skickades Kristin och Michael Robertson på en veckas toxikologisk konferens i Milwaukee. Under denna vecka delade de hotellrum och Kristin blev mer och mer övertygad om att Michael var mannen för henne.

  Ett av konferensens ämnen var giftet fentanyl, ett klart, luktfritt, syntetiskt narkotika, så starkt att blott två droppar var dödande. Och när de två älskande återvände till rättsmedicinska institutet, rekvirerade de 15 små doser fentanyl i försökssyfte.

  Bara några dagar efter hemkomsten meddelade Kristin sin man att hon ville skiljas. Greg överöste henne med rosor och presenter för att få henne att ändra sig. Men det var för sent. Tidigt på kvällen den 6 november hällde Kristin ca 15 droppar fentanyl i ett glas vin, som Greg drack utan att fatta misstankar. Bara sekunder därefter föll han död ned och Kristin arrangerade det så att det såg ut som självmord.

  Den 12 december 2002 dömdes Kristin Rossum till livstids fängelse för mordet på sin man och den 20 mars 2006 dömdes hon dessutom i ett civilmål till att betala 6 miljoner dollar i ersättning till Gregs familj.

  Polisen misstänkte att Michael Robertson var inblandad i mordet, eftersom Kristin knappast hade kunnat stjäla fentanylen från laboratoriet utan hans vetskap. Men när Kristin greps hade Robertson rest tillbaka till Australien och han kunde inte utlämnas.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!