Hampus, 12, har skänkt 23 000 till välgörenhet

På två år har 12-årige Hampus samlat in pantburkar för att kunna finansiera en hälsoklinik i Somalia. Efter mer än 10 000 burkar och åtskilliga timmar vid pantmaskiner har han äntligen nått sitt mål.

Trots att han inte ens har blivit tonåring är Hampus Rosenqvist redan en veteran när det gäller att samla in pengar till välgörande ändamål.

Det började med att han som nioåring tog initiativet till att samla in 600 kronor till vaccinationssprutor i Afrika.

– Jag var på en konfirmationsfest där han som konfirmerades fick pengar som sedan skänktes till välgörenhet. Det var så jag fick idén att själv starta en insamling, berättar Hampus.

Den första insamlingen, som gjordes med hjälp av grannar och släktingar, gav blodad tand och när Hampus en dag för två år sedan var inne på Röda Korsets hemsida läste han att det räckte med 23 000 kronor för att starta en hälsoklinik i Somalia.

– Det är viktigt att alla får bra sjukvård och i Somalia är behovet stort. När jag läste om hur mycket pengar som behövdes bestämde jag mig för att försöka hjälpa till, berättar den engagerade 12-åringen.

– Här i Sverige är det inte så väldigt mycket pengar, men det är det i Somalia, fortsätter han. Där räcker ett par kronor till mat för en person i ett par dagar.

Pant för hela slanten
Han satte upp som mål att han skulle samla in pengarna till en klinik genom att börja samla in pantburkar, men i början tvivlade han på att han verkligen skulle lyckas.

– Det var roligt när jag kom upp i jämna siffror. Som när det kommit in 10 000. Det gjorde att jag ville fortsätta, berättar han.

Hampus, 12, har skänkt 23 000 till välgörenhet
Hela sitt 12-åriga liv har Hampus velat hjälpa de som har det svårt.

Han fick hjälp av grannar, vänner och släktingar. När hans mamma Maris och pappa Johans arbetskamrater fick höra talas om hans insamling hjälpte de till och skänkte stora säckar med tomburkar.
Säckarna åkte Hampus sedan med till Spillepengen i Malmö där det finns en pantmaskin som klarar att ta emot flera burkar åt gången.

– Men det var jobbigt när den var sönder, säger han med ett leende. Då fick jag åka och panta burkarna i en vanlig butik och det kunde ibland ta timmar.

När han hade nått 5 000 kronor fick han ett diplom från Röda Korset, men Hampus nöjde sig inte med det. Han fortsatte envist att panta burkar och till slut fick han bekräftelsen att 23 000 kronor kommit in på kontot för en hälsoklinik.

– Jag har fått veta av Röda Korset att pengarna antingen ska användas till att starta en helt ny klinik eller användas till att rusta upp en som redan finns så att den blir modern.

Kul att hjälpa till
Hampus hoppas att han en dag ska kunna resa till Somalia och se hur pengarna från hans pantande har använts och kommit människor till nytta.

– Det känns jättekul att jag har kunnat hjälpa till och förhoppningsvis räddat liv.

Hampus, 12, har skänkt 23 000 till välgörenhet
Det här är varken första eller sista gången Hampus engagerar sig i välgörenhet. Han har redan börjat fundera på nästa insamling.

Nu funderar han på att starta en ny insamling. Den här gången ska pengarna gå till att rädda isbjörnarna.

– De är starkt hotade på grund av klimatförändringarna och om vi inte gör något kommer de att försvinna helt. De blir utrotade, säger han.

Tillsammans med sina föräldrar undersöker han nu hur en sådan insamling ska gå till. Han vill att de insamlade pengarna ska gå oavkortat till att rädda isbjörnar utan att det försvinner en del i administrationskostnader.

– Viljan att hjälpa till är en del av Hampus personlighet, säger hans mamma stolt. Insamlingarna är helt hans egen idé. Han har alltid haft ett stort hjärta och han var inte gammal när han upprört frågade oss om vi visste att det fanns barn i Afrika som svalt ihjäl utan att någon hjälpte dem.

Fakta: Hampus Rosenqvist

Ålder: 12 år.
Familj: Mamma Mari Rosenqvist, 48, pappa Johan, 50 och storebror Albin, 15.
Bor: Limhamn i Malmö.
Gör: Går i skolan.

Scroll to Top