På skattjakt genom seklerna

Vill du ha en färgglad plastburk från 1970-talet eller en förgylld kandelaber från 1700-talet? På Antikmässan kan du hitta det mesta – det är en dröm för sakletare. Och lika roligt för alla som bara vill vara lite nostalgiska.

Först möts man av de finare montrarna med dyrbara möbler, tavlor, gnistrande kristallkronor och smycken med äkta stenar. Lite längre in börjar folkfesten – det är här de flesta går och tittar.

– Precis en sådan där hade jag! Men den slängde jag när vi städade i källaren – och kolla vad den kostar nu!

Det är den absolut vanligaste kommentaren på Antikmässan i Stockholm. Många ångrar plötsligt att de varit lite väl nitiska vid utrensningen hemma. För den enas skräp är den andras skatt. En yngre generation ser på gamla saker med nya ögon och det får värdet att stiga. Antikmässan är Nordens största mässa för antikviteter och hålls en gång om året i Älvsjö, utanför Stockholm.

Nykomling etablerad
Det var inte länge sedan 70-talssakerna kändes som nykomlingar bland de “äkta antikviteterna” och gick för låga priser. Nu är de självklara och värdet har stigit. Färgglada plastburkar, välbevarat vardagsporslin, gamla leksaker, barnböcker och fantastiska tyger med stora tryck. Om bara ett par år fyller 1970-talet 50 år och blir officiellt halvantikt.

På skattjakt genom seklerna
Minns ni Cirkelkaffe? En bricka från 1970-talet på bord från 1960-talet i fint skick med laminatskiva i mönstret Virrvarr – design Sigvard Bernadotte.

Populärt porslin!
1960-talet var en storhetstid för svenskt porslin med många fantastiska formgivare som gjorde dekorer för Rörstrand, Gustavsberg, Karlskrona, Gefle och Upsala Ekeby. Då var det vardagsporslin, nu finporslin eftersom priserna är högre än på många serviser från 1800-talet.

På skattjakt genom seklerna
Kopp och fat med dekoren Eden av Sigrid Richter för Rörstrand, 475 kr, Torstenssons Prylar
På skattjakt genom seklerna
Rörstrandstallrik från 1800-talet i dekoren Pagod 200 kr, medan Mon Amie, också från Rörstrand, från 1960-talet kostar 300 kr.
På skattjakt genom seklerna
Bland alla allmogesaker hos Patrik´s Antik har retroporslinet letat sig in. Marianne Westmans populära Picknickmönster på skålar för 650 kr/styck.

Kärt återseende
Det mest älskade blev ofta så söndernött att det inte längre finns kvar. Men på mässan kan man hitta favoriter bland sagoböcker, leksaksbilar och mjukisdjur. 

På skattjakt genom seklerna
Barnböcker i fint skick, 200-300 kr/st från L&P Kuriosa.
Scroll to Top