Allt svårare för äldre att låna – så får du mer pengar i plånboken

Fler och fler pensionärer ser sina bostäder stiga i värde utan att kunna förvandla värdet till kontanter. En lösning kan vara Hypotekspension®, ett tryggt lån med din bostad som säkerhet.

Så fungerar det:

Hypotekspension® är ett tryggt speciallån som möjliggör ett rikare liv. Det är till för dig som är 60+ och äger din egen bostad. Bostaden utgör säkerheten för lånet, men i motsats till vanliga bolån slipper du amorteringar och löpande räntebetalningar.

Räntan läggs istället löpande till lånet, och den totala skulden betalas först den dag du själv väljer att lösa det, när du säljer bostaden, eller vid dödsfall. Räntan justeras var tredje månad. Aktuell ränta finns på hemsidan 
(www.hypotekspension.se). Du behöver aldrig omförhandla lånet och du kan aldrig bli skyldig mer än vad din bostad är värd. En uppläggningsavgift på 
5 200 kronor tas ut.

Drömmar om ett härligare och rikare liv försvinner inte med åldern – tvärtom. Men vägen dit är inte alltid helt enkel. Man räknar med att cirka 70 procent av alla personer i åldersgruppen 60–79 år bor i en bostad som de äger och de allra flesta med en låg belåningsgrad, ofta under 50 procent. Trots det har de svårt att få loss ett större kapital genom ett vanligt banklån.
– Många äldre klarar inte en kreditbedömning på ban­ken och får avslag, trots att de har bostäder som är vär­da mycket pengar. Fram till helt nyligen erbjöd bankerna också tidsbegränsade lån för äldre som skulle betalas tillbaka efter cirka tio år. Detta betydde i praktiken att man som låntagare kunde tvingas till att sälja sin bostad när det var dags att betala till­baka. Dessa riskfyllda lån har nu helt försvunnit, berättar Lennart Gra­be, vd på Svensk Hypoteks­pension.

Så vad finns istället – i de fall där banken sätter stopp kan Hypotekspension fylla en funktion. Ett tryggt speciallån för 60+ som tas med bostad som säkerhet. Bostaden får i grunden inte vara belånad till ett högre belopp än det som du kan få ut via Hypotekspension. Den måste också ligga i ett område som bedöms ha en stabil värdeutveckling. Uppfyller du de kraven har du möjlighet att låna upp till 45 procent av din bostads värde. Hur mycket du får låna beror även på din ålder.Konceptet bygger på att du under perioden för lånet inte behöver betala några amorteringar och räntan betalar du först 
i efterhand när bostaden säljs.

ÄR HYPOTEKSPENSION NÅGOT FÖR DIG? LÄS MER HÄR

Det är en lösning som passar många, men inte alla. Utomlands har denna lånelösning blivit väldigt populär, i USA finns över en miljon låntagare, i Storbritannien ökade utlåningen med 40 procent under 2017. I Sverige ökade Svensk Hypotekspension sin utlåning under 2017 med 25 procent jämfört med året innan.
– Det beror framförallt på att kunskapen om att möjligheten finns sprids hos allmänheten. Allt fler upptäcker att det är ett tryggt och långsiktigt alternativ eftersom de har svårt att få vanliga lån på annat håll. Är du ensamstående pensionär så ligger snittpensionen på 17 000 kronor i månaden, då får man varken bolån eller lån i andra sammanhang tyvärr, säger Lennart Grabe.
– Hypotekspension kan man ha livet ut, då det betalas tillbaka först när boendet säljs. Då betalas även rän­tan men du kan aldrig bli skyldig mer än vad din bostad är värd, fortsätter han. Dessutom behöver du aldrig omförhandla lånet, utan tar man lånet tillsammans med sin partner får den efterlevande ta över hela lånet om den ena partnern går bort.
Vår tanke är att Hypotekpensionen ska vara en möjlighet som inte ställer en massa krav på dig som individ och att du ska inte behöva sälja i förtid.

Det låter nästan för bra för att vara sant, vad är haken?
– Ja, det kan låta som en omöjlig ekvation, att få ut pengar och slippa betala ränta varje månad. Skulden växer kontinuerligt med räntan så det blir givetvis mindre kvar till arvingarna. En del vill avfärda oss för att våra lån är dyrare än bolån från en bank. Men det är viktigt att förstå att det är olika produkter som båda har sina för- och nackdelar. Vi kan inte ha samma låga räntor som ett bostadslån på bank till exempel för att vi har andra kostnader och står för en större risk då våra kunder inte betalar räntor löpande. Räntorna byggs istället på under lånets gång och betalas av när bostaden säljs. Man kan se det som att våra låntagare får ett förskott på den framtida köpeskillingen. Pengar som de indirekt sparat ihop under flera år, säger Lennart Grabe. En annan begränsning med Hypotekspension är att inte alla orter i Sverige har tillräckligt hög värdeutveckling.

Få ut mer av livets goda
Majoriteten av de som tar ut Hypotekspension är ensamstående kvinnor, men även män och personer i en parrelation nyttjar möjligheten. Och lånet används till flera olika ändamål. De flesta låntagare använder lånebeloppet till renovering, något som i sin tur kan ge en värdeökning på den belånade bostaden. Många passar på att resa, hjälpa barn och barnbarn eller få mer pengar till vardagsutgifter. Sedan vi startade för tolv år sedan har vi hjälpt över 11 000 levnadsglada pensionärer att frigöra sina egna pengar. Det har gett oss en bekräftelse på att vi fyller ett viktigt samhällsbehov, säger Lennart Grabe.

KAN DU TA UT HYPOTEKSPENSION – HUR MYCKET KAN DU FÅ LOSS UR DITT HEM

Allt svårare för äldre att låna – Så får du mer pengar i plånboken

Om Hypotekspension®

Svensk Hypotekspension är ett fristående svenskt bostadskreditinstitut som står under Finansinspektionens tillsyn. Företaget erbjuder en kapitalfrigöringskredit; ett lån med bostad som säkerhet, endast för personer 
60 år eller äldre. Hypotekspension® är den enda krediten av detta slag i Sverige. Sedan introduktionen 2005 har över 11 000 kunder utnyttjat möjligheten.
Läs mer på www.hypotekspension.se

Räkneexempel: Gunilla och Tore är intresserade av inredning och design.

Efter att ha upptäckt möjligheterna med Hypotekspension® kan de nu äntligen renovera sitt gemensamma hem precis så som de länge drömt om.

Kund: Gunilla och Tore
Ålder: 76 år
Boende: Villa i Västerås
Värde: 2 100 000 kr
Uttag av Hypotekspension®: 798 000 kr (38% av marknadsvärdet)
Avdrag för uppläggningsavgiften: 5 200 kronor
Lösen av befintligt lån: 210 000 kr
Får ut: 582 800 kr
Skuldens utveckling över tiden: Aktuell ränta är 4,50% (effektiv ränta vid lån på 798 000 kronor är 4,66% beräknat på 15 års lånetid).
Total skuld efter 15 år är då 1 561 403 kronor.

Eventuellt tillkommer även kostnader för pantbrev och värdering.

Scroll to Top