• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 knep för att lyckas med bantningskuren

  Det är svårt – men absolut inte omöjligt att hålla den nya vikten efter en bantningskur. Med hjälp av fokus, viljestyrka och planering kan du hindra kroppen från att återgå till utgångsläget. Vi ger dig de bästa tipsen för att lyckas.

  10 knep för att lyckas med bantningskuren

  Att gå ner i vikt och att hålla vikten är två helt olika saker. Det är självklart svårt att gå ner, men faktum är att det är långt ifrån så svårt som att sedan hålla den nya vikten, förklarar Ingela Lundin Kvalem, lektor vid universitetet i Oslo.

  Hon har jobbat i många år med att studera långtidseffekten av överviktbehandling och hon har sett hur svårt detta är för många. Och forskningen visar precis samma sak – fem till tio år efter genomförd bantningskur är det färre än var femte som har lyckats hålla vikten nere.

  – Det är svårt, men absolut inte omöjligt, säger hon.

  Många faktorer spelar in

  Orsaken till svårigheterna är att själva bantningen bara handlar om en enda sak: att äta färre kalorier än man förbränner. Men för att klara av att hålla vikten nere efter bantningen är det många faktorer som spelar in, som till exempel att ta tag i inarbetade, dåliga vanor som gärna går på autopilot.

  – Är vi vana vid att leva på ett sätt kräver det väldigt mycket fokus och viljestyrka och planering för att ändra sig i ett längre perspektiv. Det är vanligt att den som har lyckats gå ner i vikt klarar av att hålla den nya vikten i ett halvt till ett år, men därefter börjar de oftast slarva lite, säger Ingela.
  Det kan utlösas av många saker, som stress på jobbet, problem i relationen eller händelser inom familjen. Konsekvensen är oavsett att man inte längre har orken att fokusera på sitt eget beteende.

  – Då kan det vara lätt att tänka "jag orkar inte träna i dag", eller "i dag har jag så mycket att göra så jag äter på gatuköket på vägen hem från jobbet".

  Kroppen försvarar sig

  Nyare forskning har också hittat andra svar på varför det är så svårt att hålla vikten. För har man en gång utvecklat fetma kommer kroppen att försvara sig och göra allt för att jobba sig tillbaka till vikten före bantningskuren. Fysiologin är helt enkelt inte på din sida.

  – Så för varje gång du går ner mycket i vikt så krävs det mer för att behålla den nya vikten. Vid jojo-bantning ser vi ofta att man slutar på en högre vikt än den man hade före bantningen började.
  Men det ÄR möjligt att få till det, tröstar Ingela. Det som krävs är fokus, hårt arbete och en lång uppföljningstid på mellan 5-10 år.

  – Tänk på fetma som ett livslångt tillstånd som du alltid måste ha fokus på. Du kan helt enkelt inte sluta bry dig om det, säger hon.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!