• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Dana lät mörda hela sin familj

  Dana Ewell lovade en studentkamrat miljoner för att göra honom en "tjänst". Själv hade han ett kassaskåpssäkert alibi – trodde han …

  Dana lät mörda hela sin familj

  Ingen öppnade, när Rosa Avitia kom för att städa lyxvillan i utkanten av Fresno i Kalifornien tisdagen den 21 april 1992, men hon hade egen nyckel så hon låste upp och gick in.

  Det var dödstyst i huset och ändå var larmsystemet avslaget, så Rosa fick omedelbart en känsla av att något var på tok. Hon kände också en svag, sötaktig doft.

  I köket möttes hon av en chockerande syn. Husets dotter, 23-åriga Tiffany Ewell, låg på golvet, och från ett sår i hennes nacke bredde en blodpöl ut sig. Rosa ringde polisen och stammande lyckades hon förklara att ett mord begåtts hos familjen Ewell.

  Alla i staden kände den stenrika familjen. 59-årige Dale Ewell var Kaliforniens störste försäljare av flygplan av märket Piper. Han var mångmiljonär och en mycket respekterad affärsman. Hans hustru, 55-åriga Glee, var en av stadens mest populära societetskvinnor.

  Paret hade två barn, Tiffany som bodde hemma, samt en 21-årig son, Dana, som studerade vid Santa Clara University i San Jose.

  När polisen anlände, stod det snabbt klart att det inte rörde sig om ett mord utan tre. I sovrummet hittade man Glee Ewell dödad med tre skott, två i ryggen och ett i bakhuvudet. Det var uppenbart att hon hade försökt fly. I hallen låg Dale Ewell på magen, skjuten med ett enda skott i nacken.

  Huset var upp- och nedvänt, så vid första ögonkastet verkade det som om en inbrottstjuv varit i farten och att denne överraskats av familjen. Men det fanns inga tecken på inbrott och inget verkade vara stulet. Och mördaren hade kopplat från larmsystemet, vilket tydde på att han eller hon kände till koden.

  På sängen i parets sovrum hittade polisen en öppnad ask med 9 mm patroner. På asken stod det att de 50 patronerna kostade 7 dollar. Ett pris som avslöjade att asken köpts för länge sedan. 12 patroner saknades.

  Polisens tekniker slog fast att morden på Glee och Tiffany hade begåtts under eftermiddagen på söndagen, medan Dale hade dödats flera timmar senare. Mördaren hade väntat på honom.

  Familjens ende överlevande, sonen Dana, flög i all hast de 250 kilometrarna från San Jose till Fresno. Han förklarade att han tillsammans med sina föräldrar och sin syster tillbringat påsken i Pajaro Dunes vid kusten, där de på lördagskvällen hade besökt Danas flickvän Monicas föräldrar, John och Rita Zent.

  Vid middagstid på söndagen hade Glee och Tiffany Ewell kört hem medan Dale flög till Fresno i sitt privatplan för att arbeta några timmar på sitt kontor, innan han for hem.

  Misstänkt vänskap

  Dana var ensam arvtagare till familjens miljoner och hade alltså motiv för det trippelmordet. Men han hade ett vattentätt alibi. Dana hade tillbringat hela söndagen hos familjen Zent.

  Vem var mördaren? Det kunde vara den mexikanska narkotikamaffian. 12 år tidigare hade Dale Ewells partner, Frank Lambe, dömts till ett längre fängelsestraff för att ha smugglat narkotika i firmans flygplan. Hade Ewell varit involverad? Eller var det en hämndaktion från Lambe, som var bitter över att Ewell hade kastat ut honom ur firman, medan han satt i fängelse.

  Det fanns också en tredje möjlighet. Glee Ewell hade ett förflutet som CIA-agent i Argentina. Var det detta förflutna, som plötsligt hunnit fatt henne och hennes familj?

  Antagandet att det rörde sig om en professionell mördare styrktes, när polisens ballistiske expert, Allen Boudreau, hittade skrapmärken från en ljuddämpare på kulorna som använts.

  Men det var något skumt med det hela. Kulorna kom från den ask, som polisen hade hittat i sovrummet, och man lyckades spåra asken. Ammunitionen hade köpts av Dale Ewell 1971. Mördaren hade alltså kommit till Ewells hus utan ammunition och hade utan vidare lyckats hitta asken med 9 mm patroner, som passade hans medhavda vapen.

  Polismännen John Souza och Chris Curtice, som hade förhört Dana Ewell, hade båda upplevt honom som en iskall, arrogant ung man, som inte verkade särskilt berörd av tragedin. Han var mest intresserad av när han kunde få tillgång till arvet, som uppgick till 8 miljoner dollar i kontanter, villa, sommarhus, bilar och privatflyg.

  Polisen fokuserade nu på Dana. Hans alibi betydde inte allt. Han kunde ha lejt en yrkesmördare.
  Alla som kände Dana, även hans vänner, menade att han mycket väl kunde ha mördat sina föräldrar för att få deras pengar. Han hade alltid varit besatt av pengar. Han var urtypen för pappas pojke, som dök upp på föreläsningarna i dyrbara Armani-kostymer.

  När polismännen började prata med Danas studentkamrater upptäckte de att Dana den sista tiden tillbringat mycket tid med en Joel Radovich. En studiekamrat som dömts flera gånger för inbrott och bilstölder. Många av hans andra kompisar hade tyckt att deras vänskap var lite konstig.

  Dana Ewell och Joel Radovich.
  Foto: Arkiv

  En bok om ljuddämpare

  Efter ett halvår fick Dana Ewell tillgång till en del av sitt arv och genom att skugga Joel Radovich upptäckte polisen att Dana regelmässigt betalade honom stora belopp. Och att Dana bekostade Joels utbildning till pilot.

  Polisen misstänkte de två men saknade bevis. Månaderna blev till år men mordet förblev ouppklarat.
  Men så skedde det något. En av Joel Radovichs studiekamrater, John Truong, sökte upp polisen John Souza och berättade att Joel några år tidigare hade bett honom beställa några böcker eftersom Joel inte ville beställa dem i sitt eget namn. Böckerna handlade om hur man tillverkade en ljuddämpare.

  Via förlaget uppdagade Souza att böckerna handlade om hur man tillverkade en speciell ljuddämpare, avsedd för ett AT-9 halvautomatiskt gevär. Och i samarbete med FBI:s experter kunde Fresno-polisens ballistiske expert Allen Boudreau fastslå att en AT-9:a av denna typ efterlämnade exakt sådana skrapmärken, som man hade hittat på de dödande kulorna.

  Joel Radovich hade en vän, Jack Ponce, som han hade begått flera mindre brott tillsammans med, och John Souza upptäckte att Ponce hade köpt ett AT-9-gevär bara tio dagar innan det morden.

  Efter en lång tids förhör bröt Jack Ponce ihop och erkände att han köpt geväret på uppdrag av Joel och denne hade utrustat det med sin hemtillverkade ljuddämpare.

  Några månader efter mordet hade Joel anförtrott honom att Dana Ewell hade lovat honom en smärre förmögenhet, om han mördade hans föräldrar. Dana hade berättat för Joel att nyckeln till ytterdörren låg gömd i garaget, gett honom koden till larmsystemet och avslöjat för honom var patronerna låg.

  Joel hade gömt sig huset och väntat. När Danas mamma och syster kom hem sköt han först Tiffany, och när Glee försökte fly hade han skjutit henne i ryggen och nacken. Därefter hade han väntat tills Dale Ewell kom hem.

  Jack Ponce ledde polisen till den plats, där han tillsammans med Joel hade grävt ned gevärspipan. Efter en kvarts grävande hittade man den och kunde konstatera att den kom från ett AT-9 gevär med ljuddämpare.

  Den 24 februari 1995 häktades Dana Ewell och Joel Radovich och åtalades för morden. Den 11 maj 1998 dömdes båda till tre gånger livstids fängelse.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!