Så håller jag stressen i schack!

Thereze Larsson Piosek har alltid haft fullt upp. Egen företagare, familj och ett rikt socialt liv. Men när hon började få hjärtklappning och kände sig konstant jagad visste hon att hon var tvungen att göra något. Idag håller hon den tysta stressen på avstånd med hjälp av kinesiologi.

Hon kallar det att hon får kaninhjärta – hjärtat bara slår och slår, alldeles för fort.

– Ingen ser på ytan att man är stressad inuti, jag ser jättelugn ut, men det känns och det är inte roligt. Då måste jag försöka lämna stressen på väg hem genom att sitta och andas en stund så jag kommer ner i varv, säger Thereze.

När hon var 24 år öppnade hon sin egen hudvårdssalong. Hon gjorde allting själv. Behandlingarna, det administrativa och hon tyckte att det var väldigt roligt. Men när man gör något som är roligt tänker man kanske inte på att det faktiskt kan stressa en också.

Thereze Larsson

Namn: Thereze Larsson Piosek
Ålder: 48
Bor: Flatås
Familj: Make Frank och dottern Nova
Gör: Är hudterapeut och driver salongen Care hudvård i Göteborg

– Jag är inte bortskämd hemifrån och det har gjort mig till en driven person som vill något med mitt liv. Men jag insåg ganska snabbt att jag också har ett kontrollbehov och svårt att delegera. Det går inte i det långa loppet, säger hon.

Kroppen orkade inte

Och har man svårt att delegera, ja då gör man allting själv. Och gör man allting själv så orkar inte kroppen. Till slut har man inga marginaler och reserverna av energi tar slut om man aldrig får återhämta sig.

Att ständigt ligga på lite för höga nivåer av stresshormonet kortisol i blodet gör att man blir glömsk och trött. Det är då den tysta stressen kan gå över till att bli något annat – och i slutändan leda till utmattningsdepression.

I Thereze fall blev det tack och lov aldrig så. Istället lärde hon sig att leva med den tysta stressen. Den finns där men hon håller den på avstånd genom olika knep.

– Första gången jag kände att jag var på väg in i den berömda väggen så kände jag att jag var tvungen att lugna ner mig. Jag kunde inte fortsätta på det sättet jag gjorde, jag hann knappt andas tyckte jag. Jag flyttade till Gran Canaria i åtta månader.

Jag jobbade som hudterapeut även där, men jag var anställd och det var stor skillnad mot att driva sitt eget företag. Min salong hemma sköttes av två av mina anställda under tiden och det var ett bra sätt att komma tillbaka till mig själv igen, berättar Thereze.

Tyst stress

* Tyst stress är den inre stressen vi känner. Den kan slå till i vilken ålder som helst och kan bero på att det är tufft på jobbet, att föräldrarna blir sjuka, psykisk ohälsa hos en själv eller andra, eller bara en känsla av att man jagar och aldrig hinner med ordentligt. 

* Tyst stress gör att organen i kroppen ständigt går lite på högvarv och speciellt binjurarna blir påverkade eftersom de pytsar ut kortisol, vårt hormon som reglerar stresshormonerna.  

* Gör man inget åt det här utan ignorerar alla varningssignaler (sömnbrist, minnesförluster, hjärtklappning) så går man till slut in i väggen. Men om man stannar upp och lyssnar på kroppen kan man leva med det, bara man får återhämta sig

Testade kinesiologi

Men att åka utomlands så fort den tysta stressen knackar på skulle inte fungera i långa loppet, det insåg Thereze och letade efter en långsiktig lösning. När hon träffade på en kinesiolog tvekade hon därför inte inför att testa på en behandling.

– Jag har alltid haft ett holistiskt tänkande och jag blev intresserad. Kroppen är inte separat från själen och jag märkte snart att de här behandlingarna gav mig ett lugn och en förmåga att hantera stressen som finns i mitt liv, säger Thereze.

I dag har hon även en tioårig dotter och en mamma som är dement som hon har ansvaret för. Det är också stressfaktorer som måste tacklas och även här gör kinesiologin att hon får tillbaka balansen.

– Jag hör så många livsöden bland mina kunder och jag förstår inte att människor inte ser varningssignalerna och gör något innan de går in i väggen. Jag hörde om en kvinna som kräktes varje dag när hon kom hem. Det är väl en signal om något! Många går till läkaren, får antidepressiva och lägger locket på, men det kan inte jag. Jag vill fungera på ett bra sätt, säger hon.

Mer restriktiv

Förutom att hon får behandling är Thereze mycket mer restriktiv med sin lediga tid numera. Hon tränar, läser böcker, försöker meditera och umgås med familjen. Hon rusar inte runt och hon vågar säga nej, när hon känner att hon inte orkar eller vill.

– När jag var yngre var det viktigt med fasaden och hur man uppfattades men det struntar jag i numera, det bryr jag mig inte alls om. Det är mycket viktigare att jag och de mina mår bra, men det där är en mognadsprocess. Det är skönt att ha kommit till den insikten, ler hon.

Med en ordentlig genomgång av kroppen med jämna mellanrum blir hon också hjälpt på rätt köl igen när det krävande arbetet med att driva ett eget företag börjar ta överhanden.

– Då släpper jag mycket av det jag går och bär på, både i tanken och kroppsligt. Jag går lättare därifrån, säger Thereze.

Kinesiologi

*Kinesiologi är en svensk – amerikansk kroppsterapi och medicinsk metod för att hitta obalanser i kroppen.  

*Kinesiologen kommunicerar med en annan persons nervsystem genom att testa spänningen i musklerna, via så kallade muskeltester. 

*Testerna visar var det sitter obalanser i kroppen och utifrån det man hittar, behandlar man med hjälp av bland annat massage, stretching och muskelträning. 

* Via dessa tester kan man också se vilka tankar och känslor som påverkar kroppen, var stressen har satt sig och vad man behöver för att man ska läka så snabbt som möjligt. 

Scroll to Top