Efter kollapsen i studion: “Idag mår jag bättre än någonsin”

Från kollapsande 40-åring till energisk senior som aldrig mått bättre. Hitmaskinen Lasse Holm berättar om sin hälsoresa från absoluta botten till toppen – och avslöjar sina bästa knep för att hålla energin uppe år efter år.

Trots att sommaren är flera månader borta är det en klädsamt solbränd Lasse Holm som möter mig på hotell Grand i Lund. Färgen skvallrar inte bara om en ofta återkommande vistelse i sommarhuset i Spanien – utan också om en nyligen avklarad spelning på en golfklubb i Marbella.

Den evigt unge hitmakaren åkte hem för att medverka i SVT-produktionen Ebbots ark och fortsätta till ett gästspel i programledarduon Filip och Fredriks show. Att det skulle vara dags att varva ner för att det står 74 år i passet har aldrig fallit honom in.

– Jag vaknar varje morgon och säger till mig själv: “Fan, vad kul det är att leva!” Och: “Tack högre makt för att jag får en dag till!” Den inställningen skulle jag gärna vilja förmedla till andra 40-talister, säger Lasse Holm och ser lika strålande glad och energifylld ut som man minns honom i rollen som programledare på tv.

Men så har det inte alltid varit. Det fanns en tid när livet kantades av så mycket stenhårt arbete på oregelbundna tider, rökning och hårt festande att Lasse Holm bokstavligt talat kollapsade i studion.

– Det här har jag aldrig berättat förut men den här kollapsen inträffade precis innan jag skulle skicka in Främling till Melodifestivalen. Det var nära att den aldrig kom iväg. Jag blev alldeles vimmelkantig och började kallsvettas när jag satt och jobbade i studion. Hjärtat skenade och jag föll ihop på golvet och alla bidragen skulle vara inlämnade nästa dag klockan tolv.

Men nästa morgon lyckades Lasse Holm mot alla odds kravla sig upp ur sängen och själv sjunga in låten i studion medan Carola var i skolan – så nära var det att hiten, som senare skulle omsätta 75 miljoner kronor – aldrig blev verklighet.

Efter kollapsen i studion:

För stort åldersfokus

Händelsen fick Lasse Holm att inse att han måste styra upp sitt liv och ta avstånd från allt vad rökning och hårt festande heter.

– Jag har min fru att tacka för att jag lyckades med det. Hon är en mycket klok kvinna och dessutom narkossyrra. Det var hon som fick mig att inse att det var dags att styra upp det här. Hade jag inte träffat henne hade jag förmodligen både varit skild tre gånger och gravt alkoholiserad vid det här laget. Många av mina ungdomsbröder gick under, men jag klarade mig, säger Lasse Holm allvarligt.

Men klarade sig gjorde han – med besked. För trots att han tydligt deklarerar att han ogillar att prata om ålder kan jag inte låta bli att konstatera att han snarare ser ut som 54 än 74 år där han sitter mitt emot mig i en av hotellets grönklädda karmsoffor i snirkligt guld.

– Jag får väldigt ofta höra det här att jag ser så ung ut och jag kan generellt tycka att det är alldeles för stort fokus på ålder i vårt samhälle. I mitt fall handlar det nog mycket om bra gener. Jag har många energiknippen i släkten så det är ett tydligt släktdrag. Men att jag mår så här bra i dag handlar också om att jag verkligen satte ner foten och slutade röka samtidigt som jag fick ett betydligt sundare förhållande till det här med alkohol, säger han.

Men Lasse Holm började även sköta om sin kropp på andra sätt. Förutom att träna flera dagar i veckan såg han även över kosten efter kollapsen, något han har fortsatt med i alla år.

– Jag börjar numera varje dag med en riktig kickstart i form av en hälsodrink med bland annat broccoli, spenat och rödbetor. Dra i dig den på morgonen och du flyger ut genom dörren! säger artisten och lutar huvudet bakåt i ett av sina karakteristiska gapskratt.

När det gäller måltider är det bra råvaror och tre hälsosamma mål om dagen som gäller för Lasse Holm.

– Jag börjar med en bra frukost, sedan blir det ofta en lättare lunch och så en lite större middag på kvällen. Jag har anammat lite av de här medelhavsvanorna man har i Spanien och undviker även allt jag mår dåligt av, inklusive de hamburgare jag förut ofta satt och åt framför datorn.

Fast träningsrutiner

För några år sedan drabbades Lasse Holm som så många andra av en ålderkrämpa i form av artros i knäna. Detta ledde till att han tillfälligt fick ge upp sin älskade löpning.

– Jag hade i princip inget brosk alls kvar i högerknäet, konstaterade läkaren som undersökte mig. Men träningen hade blivit ett slags beroende för mig och när jag frågade vad jag kunde göra så fick jag svaret: “Det enda du kan göra är att träna.”

Sagt och gjort. Lasse Holm investerade i en träningscykel och är i dag helt besvärsfri – något som har lett till att han på äldre dagar har kunnat återuppta löprundorna hemma runt bondgården i det natursköna Västergötland.

– Förutom löpning tränar jag en och en halv timme i mitt hemmagym tre dagar i veckan. Där har jag både motionscykel, en balansplatta och en roddmaskin.

Hur gör du för att få in träningen naturligt i vardagen?
– Jag har väldigt fasta rutiner. Jag tränar alltid på förmiddagarna och alltid måndag, onsdag och söndag. Sedan kan det bli en och annan löptur där emellan. Jag njuter verkligen av att springa på landet och gör det så snart det känns lustfyllt.

Har du något tips till andra seniorer som vill hålla sig lika aktiva som du?
– Gör sånt som gör dig glad! Jag älskar till exempel att träffa människor – det ger mig oerhört mycket energi. Jag har inga problem att hänga med på grund av min ålder – det är gubben som gäller nu!

Recept – Lasse Holms hälsodrink

Ingredienser:
2 morötter
Ett knippe broccoli
En näve spenat
En rödbeta
En ordentlig bit ingefära
Basilika
1/2 citron
1 äpple
Lite persilja

Gör så här:
Kör alla ingredienser i en råsaftcentrifug och njut av drycken varje morgon!

Scroll to Top