“Nu slipper jag skämmas för “mjället”

Redan i tonåren fick Sophie besvär med sin hårbotten. Den kliade och mjällade och hon provade allt. Räddningen fann hon i hälsokosthyllan.

Sophie Liström, 35, bor på Norra Djurgården i Stockholm med sambo och chihuahuorna Trick och Lova. Så länge hon kan minnas har hon haft besvär med hårbotten.

– Min hårbotten kunde klia så att jag höll på att bli galen. Jag fick torra mjälliknande flagor, nästan som sårskorpor och under var huden röd och öm, säger Sophie.

Det var så illa att Sophie ständigt tänkte på hur hon skulle dölja irritationen i sin hårbotten.

– Jag skämdes och led något fruktansvärt och det kändes som om jag provat allt. Från mjällschampo till olika behandlingar jag köpt hos frisören, men inget hjälpte. Jag fick bara ännu mer klåda, säger Sophie.

Sen insåg hon att det antagligen inte är mjäll utan torr hårbotten, så kallat mjälleksem eller seborré.

– Flagorna var något helt annat och extremt många, och något helt annat än vanlig mjäll. I perioder var de också väldigt stora, säger Sophie.

Sophie Liström

Namn: Sophie Liström.
Ålder: 35 år.
Familj: Sambo och chihuahuorna Trick och Lova.
Bor: I Stockholm.
Gör: Utbildad djursjukskötare och jobbar med djurförsäkringar.

Intensiv träning bidrog

Sophie har alltid varit intresserad av hälsa och träning. I tonåren tränade hon truppgymnastik på elitnivå. Idag tävlar hon i fitness. Den intensiva träningen har tidigare bidragit till att hon tvättade håret varje dag.

– Otvättat hår är det värsta jag vet och med den vanliga tonårsacnen var jag alltid extremt rädd för att använda fett mot huden. Jag förstod inte att jag i själva verket förvärrade mina hårbottenbesvär och fullständigt torkade ut huden, säger Sophie.

När en väninna för fem år sedan berättade för Sophie om hårprodukter som hon hittat i hälsokostbutiker och som hjälper mot klåda och återfuktar torr hårbotten, nappade hon direkt.

Varje kväll masserade Sophie sin hårbotten för att öka blodcirkulationen och borstade igenom hela hårbotten med en specialborste av naturlig svinborst. På morgonen schamponerade hon håret med ett specialschampo. För att förstärka effekten tog hon även kapslar varje dag.

– Det var en härlig känsla att massera in oljan i hårbotten och slippa kliet. Det är det bästa jag provat. Redan efter ett par dagar var klådan i hårbotten helt borta och när kuren var klar hade mjällflagorna försvunnit. För första gången hade jag inga besvär alls. Känslan var helt underbar, säger Sophie.

Tog hjälp av dietist

Hon har alltid varit noga med kosten och när hon fick problem med stressmage vände hon sig till en dietist och fick diagnosen IBS. Idag äter hon strikt kost för sin IBS-mage.

– Det hjälper massor. Men precis som med hårbotten kommer signalerna snabbt när jag stressar. Jag har verkligen insett hur stress hör samman med reaktioner i huden. Min hårbotten är känslig och den kommer alltid reagera när jag stressar mycket, säger Sophie.

Även väderleken påverkar – besvären blir betydligt värre när det är kallt ute. Men idag kan hon kontrollera irritationerna.

– Idag har jag de rätta hjälpmedlen och vet när jag behöver ge håret lite extra omtanke med en hårkur. Med rätt rutiner fungerar det numera bra. Det är fantastiskt skönt och jag mår väldigt mycket bättre. Jag kan ha håret utsläppt och slipper den inre stressen.

Scroll to Top