• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hon firade 99-årsdagen - i luften

  Inga Kilefors fick en ovanlig present när hon fyllde 99 år i augusti – en flygtur i ett litet femsitsigt, tvåmotorigt plan.

  Hon firade 99-årsdagen - i luften

  – När jag fyller 100 vill jag att du flyger mig till Tidaholm, hade Inga Kilefors i Jönköping sagt till sonsonen Henrik Lindberg som är pilot.

  – Varför vänta till 100? tyckte Henrik.

  Inga hade inga invändningar. En strålande solig lördag i slutet av augusti bar det iväg upp i luften från Jönköpings flygplats med sonsonen Henrik vid spakarna och sönerna Anders och Per i sätena bakom.
  Efter något varv över Jönköping flög de norrut över Vättern, såg alla sädesfälten på Visingsö och skogen på Västgötasidan innan Inga till sin förtjusning fick se sin älskade hemstad Tidaholm från ovan.
  Där växte Inga upp, nära flygplatsen Bämmelshed.

  – När jag var barn var där beteshagar för kor och hästar. Men de gånger det landade ett flygplan i Tidaholm var jag där. Då sprang vi barn dit och tittade. Så ovanligt och spännande.

  På den gräsbevuxna flygplatsen landade de även nu.

  – Varför står alla de där människorna där, undrade Inga när hon såg ett 40-tal personer – svärdöttrar, barnbarn och andra släktingar – stå och vinka ivrigt från marken.

  När hon förstod att det var för hennes skull började tårarna rinna.

  – Kanske mamma först då insåg hur älskad hon är, säger Anders. Mamma är glad och positiv och otroligt social. Hon har alltid ställt upp, tagit hand om barn och barnbarn och hjälpt sina syskon.
  Inga har åkt charterflyg till varmare länder men ingenting slår att se jorden – och särskilt Tidaholm – så nära från ovan, tycker hon.

  Ingas man Nisse jobbade inom Konsum och var mycket borta när barnen var små och Inga skötte det mesta.

  – Fantastiska roliga år men också mycket arbete. Den bästa tiden var nog efter 50 när Nisse och jag kunde tänka lite mer på oss själva och resa iväg någon gång. Och så kom ju barnbarnen. Det var härligt.

  Inga bor i eget hus med liten trädgård och klarar sig själv med lite hjälp av hemtjänsten och från barn och barnbarn. Hon hör dåligt och har lite värk i knän och höfter och får ta rullatorn till hjälp men annars mår hon bra. Hennes syn är utmärkt och en stor njutning har alltid varit att läsa böcker och – Hemmets Journal. Den har hon läst ända sedan hon blev vuxen.

  – Varje torsdag är jag snabbt ute och hämtar den i brevlådan. Sedan har jag en trevlig dag. Jag läser allt, från första sidan till sista – utom följetongerna.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!