Linda Bengtzing: “Krypningarna i benen gör mig galen!”

Kramper, krypningar och domningar i benen. Ända sedan tonåren har sångerskan Linda Bengtzing lidit av den obotliga sjukdomen Willis Ekboms sjukdom, myrkrypningar i benen. Men tack vare långpromenader och snörning av benen har hon nu sina besvär under kontroll.

Många och långa är nätterna som den folkkära artisten Linda Bengtzing har vankat av och an i huset ute i Tyresö. Med en liten son på fyra år och ett jobb med oregelbundna arbetstider vill hon gärna ta varje tillfälle i akt till ordentligt med sömn – men sjukdomen har hindrat henne.

– Man blir tokig. Det går inte att vara still! Det är som ett slags småkramper i benen och man sträcker och böjer förtvivlat för att bli av med det, säger sångerskan när Hemmets Journals hälsoredaktör ber henne att beskriva hur det känns.

Många goda råd

För Linda debuterade sjuk­domen någon gång i tonåren, berättar hon. Kanske till och med ännu tidigare – men då förväxlat med växtvärk.

– Jag låg och viftade med tårna och hade jätteproblem att sova. Min pappa Mats har precis samma problem så troligtvis har jag ärvt det efter honom. Vi har lika oroliga ben båda två!

De goda råden och huskurerna för att komma till rätta med myrkrypningarna har haglat över henne genom åren, berättar Linda.

– Du ska dricka grapefruktjuice – massor med grapefruktjuice! kunde någon säga. Och det gjorde jag men det hjälpte inte överhuvudtaget. Andra tycker att jag ska ta ­tabletter och tillskott – men jag tar inte ens Alvedon – så det här med mediciner, tabletter och olika ingrepp är verk­ligen ingenting för mig. Inte plastikoperationer heller – sånt får andra göra!

Linda Bengtzing

Namn: Linda Bengtzing
Ålder: 43 år
Familj: Fästmannen Peter Ståhlgren, dottern Vera, 8 år och sonen Nisse, 4 år
Bor: Tyresö i Stockholm
Gör: Pop- och schlagersångerska, programledare och i år även aktuell som barnboksförfattare. 

Under de många åren med Willis Ekboms sjukdom upptäckte Linda att massage ibland kunde hjälpa lite för stunden – men då måste den pågå i flera timmar.

– Min pojkvän har kämpat och tryckt på mina ben här på kvällarna så han har blivit helt svettig, säger hon med ett för sångerskan så typiskt, smittsamt skratt. Men så orkar han ju inte hålla på jämt!

I stället är det regelbunden träning som har blivit Linda Bengtzings räddning. Upp till fem mils power walk i veckan kan det bli när artistkarriären och övriga livspusslet tillåter.

– Jag skulle dö utan mina promenader! Sedan jag började gå har jag blivit så mycket bättre.

Linda Bengtzing:

Speciell känsla i kroppen

Men helt bra är det inte. Hon kan fortfarande få en speciell känsla i kroppen framåt kvällen som talar om för henne att ett skov är på gång, berättar Linda.

– Jag känner tydligt att “ikväll blir det en sådan kväll”. Då har jag börjat spänna fast Restpads runt benen. Jag spänner dem hårt som sjutton. Då hjälper det jättebra.

Restpads är mjuka band med magnetfält som späns runt benet – en form av alternativmedicinsk behandlingsmetod. Trycket som skapas sägs lindra besvären och för Linda Bengtzing fungerar det väldigt bra som komplement till motionsträningen, berättar hon.

– Det är någon slags magneter – det funkar kanske inte för alla, men för mig är det klockrent. Nu behöver jag inte stå och titta ut när grannen slänger sopor klockan 02.30 på natten längre. Jag hoppas bara att jag får vara frisk så jag kan fortsätta gå mina långa promenader också.

Har du något råd till andra som lider av myrkrypningar
i benen?

– Jag tycker att man ska vara öppen och berätta om sina problem för sin omgivning. Tidigare har jag varit väldigt tyst om sjukdomen men nu har jag valt att berätta. Folk vet oftast inte alls vad det är för något – men plötsligt ­kanske någon kommer med ett bra tips som faktiskt fungerar.

Linda Bengtzing:

Det här är Willis Ekboms sjukdom/RLS

•Willis-Ekboms sjukdom eller RLS som det också kallas, är en kronisk neurologisk sjukdom som drabbar 5–10 ­procent av befolkningen. 

•Symtomen är främst krypningar, ryckningar och domningar i benen. Obehaget kan även stråla upp i armar och bål.

•Oftast kommer besvären på kvällen och natten vilket ­leder till svårigheter att sova.

•Vanligtvis utvecklas sjukdomen i 40-årsåldern och risken för att drabbas ökar med stigande ålder.

•Eftersom RLS, Restless Legs Syndrome, är en lite missvisande benämning på grund av att sjukdomen inte bara kan drabba benen utan även armar och övriga kroppsdelar har läkarkåren allt mer börjat gå över till att använda benämningen Willis Ekboms sjukdom.

Scroll to Top