Så kan du njuta av julen – även om du är ensam

Julen bjuder på mängder med njutning för alla sinnen – även för den som firar ensam. Och genom att vara närvarande och uppmärksam i nuet kan du höja ditt välmående och ta tillvara allt det som julen har att erbjuda.

Det är många som av olika anledningar kommer att behöva fira jul på egen hand, något som naturligtvis kan väcka många känslor inom oss.

– Vi har ju socialt konstruerat julen som en familjehögtid och enligt idealbilden så ska alla generationerna träffas och ha kul och älska varandra villkorslöst, säger Katarina Laundy som är psykolog och mindfulnesslärare.

Men även om det är detta vi har som modell för en bra jul, ser verkligheten ofta helt annorlunda ut, betonar Katarina.

– I verkliga livet blir folk ovänner, dricker för mycket och blir missnöjda med sina presenter. Men de eländiga jularna glömmer vi bort och istället håller vi kvar vid idealbilden av hur det borde vara.

Fokusera på nuet i jul

Men istället för att ägna för mycket uppmärksamhet åt det vi inte har, bör vi lägga fokus på nuet och allt det som fortfarande får oss att må så bra i juletid, menar Katarina Laundy.

– Ett första steg är att rikta sin uppmärksamhet till den plats där vi befinner oss just här just nu. Då aktiverar vi våra fem primära sinnen: synen, hörseln, känseln, smaken och doftsinnet. Och då kan man rent konkret ta sig tid att fokusera på det som våra sinnen förmedlar. Vad ser jag för färger? Skinkans rosa färg, grönkålens intensiva djupa grönska, de orangefärgade clementi­nerna …

Det är också bra att ta sig lite tid att känna på saker, berättar Katarina. Hur känns valnötens skal? Hur känns den när den är knäckt? Hur låter det när du tuggar den? Hur låter det att äta ett äpple jämfört med att äta sill och potatis?

– Man kan också beskriva de smaker man känner och ge sig själv en stund att verkligen njuta av smakerna så man inte alltför snabbt och alltför glupskt äter sin mat utan att reflektera över den. Ta dig tid att uppleva dofterna från granen och allt det där sinnliga som julen innebär.

När vi upplever verkligheten ordentligt med våra sinnen så kan vi på ett helt annat sätt ta till oss all den njutning och skönhet som finns för oss alla, menar Katarina. Det finns nämligen alltid något vackert för oss allihop – hur inskränkt vår rörelsefrihet än är och hur ensamma vi än må vara i den här stunden.

– Sedan finns ju vårt sjätte sinne, vårt inre liv. Och där kan vi alla ha olika utmaningar när det gäller att bryta ältande och grämelse. I vårt inre kan det uppstå känslor och impulser som vi inte kan styra, säger hon.

Låt inte tankarna göra dig deppig

Då är det viktigt att bestämma sig för en strategi för att komma ur det här mönstret, menar Katarina. En strategi kan vara att fråga sig själv: vad är det jag tänker egentligen? Och samtidigt nästan se framför sig att tankarna försöker locka med oss på ett tåg som leder till bitterhet och besvikelse.

– Hjärnan är nämligen så fiffig att så fort du säger till dig själv “vad är det jag tänker nu” – då aktiveras en specifik del av hjärnan. Då aktiverar du den observerande delen av nervsystemet som också är kopplad till lugn och ro-systemet. Vi hetsar upp oss genom att låta känslorna ta över oss, låt dig inte kidnappas av dem. Istället för att hänga med på det tåget så försök rikta om uppmärksamheten till nuet och till sinnena! En väldigt effektiv metod för att bryta det här är att fokusera på sin andning en stund. Då kopplar vi på vårt parasympatiska nervsystem som ger oss en känsla av lugn och ro.

Släpp bilden av din drömjul

En av de vanligaste kommentarer som Katarina har fått till sig under sitt arbete med patienter som söker för psykisk ohälsa är “det blev inte som jag hade tänkt mig”. Att vara ständigt besviken är ingen liten sak, betonar hon.

– Försök se den typen av tankar som ett varningstecken och börja istället fokusera på den verklighet som du lever i och se vad du hittar i det du redan har. I synnerhet i dessa tider när det är väldigt lätt att önska att saker var på ett annat sätt. Flytta ditt fokus till det som faktiskt fungerar snarare än att älta det som inte är bra. Tänk “vad härligt att jag kan gråta och sörja för det finns människor som jag bryr mig så mycket om”. Försök helt enkelt att ha ett mer observerande sätt.

Vad har du annars för råd till den som ska fira jul ensam?

– Det är viktigt att förbereda sig med allt man tycker om och allt man tycker är mysigt. Planera till exempel för program som du tycker om, leta fram julmusik, boka in samtal med nära och kära om du kan. Det är även bra att hålla igång kroppen så gott man kan och se till att röra sig varje dag på något sätt utifrån de förutsättningar man har. Det är viktigt att låta sig själv gå igenom hela känsloregistret och kanske läsa berörande litteratur, se en rolig film. Alla konstformer finns till hands för att låta oss känna just det. Tillåt dig att leva och känna att du är en del av livet! Att känna känslorna är viktigt men sedan ska man inte låta sig styras av dem.

6 praktiska råd till dig som ska fira jul ensam

1. Förbered dig med allt det med julen som just du tycker om och tycker är mysigt.

2. Planera till exempel för dina favoritprogram på tv, förbered julmusik och handla hem dina absoluta favoriter till julbordet.

3. Boka in samtal med nära och kära med jämna mellanrum.

4. Har du hört talas om videosamtal men inte fått till tekniken än? Be om hjälp i god tid. Kanske finns det en hjälpsam yngre släkting eller rentav ett grannbarn som mer än gärna delar med sig av sin kunskap?

5. Försök även hålla igång kroppen så gott du kan. Se till att röra dig varje dag på något sätt utifrån de förutsättningar du har.

6. Låt dig själv gå igenom hela känsloregistret genom att läsa berörande litteratur, se en rolig film. Ta alla konstformer till hjälp för att tillåta dig att leva och känna. 

Scroll to Top