Carin och Gunnars annorlunda renovering: “Hade aldrig sett något liknande”

En hall ska kännas välkomnande – och vad kan vara mer välkomnande än en klassisk brittisk pub? Därför har Carin och Gunnar Lidquist byggt sin alldeles egen pub hemma i tamburen, komplett med bardisk, ölsejdlar och en darttavla.

Det finns ingenting som avslöjar vad som döljer sig bakom dörren till lägenheten på Tavastgatan på Mariaberget i Stockholm. Men när man öppnar dörren och drar det blommiga draperiet åt sidan är det som att kliva in i ett avsnitt ur den engelska tv-serien Hem till gården, som till stor del utspelar sig på just en pub.

I puben som Carin och Gunnar Lidquist byggt i sin hall finns en bardisk i mörkt trä, med en öltunna på disken och ölsejdlar prydligt hängande i krokarna ovanför.

Det är mörkt, murrigt och mycket mysigt. Och så långt det går att komma från inredningsreportagens ljusa hallar och praktiska förvaring.

– Ja, visst är det trivsamt! När familj och vänner kommer över fastnar vi nästan alltid här i hallen, åtminstone till en början, säger Carin Lidquist, som lyckligtvis är smärt nog att komma in bakom den nätta bardisken.

Maken Gunnar håller med.

– Det är litenheten som gör den så mysig. Jag brukar säga att det är en av de minsta pubarna norr om Themsen, säger han.

 

Carin och Gunnars annorlunda renovering:

Snickrade en bardisk

Det hela började i mitten av 1960-talet, när Gunnar var i England tillsammans med en kompis och för allra första gången besökte en äkta brittisk pub.

– Jag hade aldrig sett något liknande. Där var så ombonat och vid bardisken satt gubbar uppflugna vid tunnor och pratade om kriget. I Sverige fanns det vid den tiden ölkaféer, men det var inte alls samma sak. Det här kändes mycket mer välkomnande.

Ett par år senare reste han tillbaka till England med Carin, som han då träffat. Även hon blev förtjust i den brittiska pubkulturen och de tyckte båda att det kändes lite tomt när de kom hem till det pubfattiga Sverige igen.

 

Carin och Gunnar Lidquist

 

Ålder: 69 och 72 år.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Gör: Pensionärer, men Carin vikarierar ibland som förskollärare.

 

Samma sommar var det brittisk temavecka i Stockholm och en engelsk pub byggdes bland annat upp inne i varuhuset NK. Där och då fick paret sin idé om att tillverka en egen liten pub hemma i enrummaren på Södermalm.

Gunnar snickrade ihop en bardisk och döpte puben till Spitfire, efter det brittiska stridsflygplan som användes under andra världskriget och som det hänger en modell av i taket bredvid bardisken. Puben stod klar ungefär samtidigt som Stockholms äldsta brittiska pub, Tudor Arms, öppnade.

Spitfire har sedan fått följa med när paret flyttat.

– Det här är tredje lägenheten den ligger i. Varje gång vi flyttat till en ny lägenhet har jag tittat på hallens planlösning och funderat på om puben skulle passa in. Det viktigaste är att bardisken får plats och när vi kikade in genom fönstret till den här lägenheten såg vi att det nog skulle funka, säger Gunnar.

 

Carin och Gunnars annorlunda renovering:

Detaljerna gör helheten

Resten av inredningen har paret hittat i lumpbodar och antikaffärer i Sverige och London, dit det Englandsvurmande paret både cyklat och liftat genom åren.

Här finns två uppstoppade ugglor, en gammal telefon från sekelskiftet och en pokal från Portobello road i London. Och på väggarna sitter de mest finurliga tavlor, skyltar och reklamaffischer, som vid närmare granskning är gjorda av Gunnar själv.

Han är pensionerad art director och vet därför hur man bearbetar text och bilder i datorprogram så att de ser ut att vara från en viss tid.

För att ingen ska glömma bort var de befinner sig har han tillverkat skyltar med namnet Spitfire i liknande typsnitt som en annan brittisk pub i området. Här finns också en tavla som föreställer puben utifrån – åtminstone så som den skulle sett ut om Gunnar fått bestämma.

På väggen sitter en gammal radioapparat, som i själva verket innehåller högtalare kopplade till en förstärkare. Frontskivorna har sågats till av Gunnar, som ville få till rätt stämning i puben när han lyssnar gamla radioprogram eller brittisk 1930-talsmusik.

Själv hävdar Gunnar att han avskydde slöjd när han gick i skolan, men det är svårt att tro när man ser allt han byggt.

– Jag kommer ihåg första kvällen vi satt i puben när den var nybyggd. Då tänkte jag att det hela kändes lite torftigt. Vi hade inte så mycket pengar, så jag fick använda enkla material i början. Istället för speglar bakom disken limmade jag folie på masonit till exempel, berättar han.

 

Carin och Gunnars annorlunda renovering:

Familjevänlig pub

Carin häller upp äppeljuice och ställer fram en liten skål med potatischips. Just idag är nämligen Carin och Gunnars yngste son Calle på besök med fru och barn.

Eftersom puben funnits ända sedan 1960-talet är både deras barn och barnbarn så gott som uppväxta med den. Vid den obligatoriska darttavlan samlades familjen och kastade pil på fredagarna – och puben var ett populärt tillhåll för kompisar som kom på besök.

Särskilt mycket öl dricks det dock inte i puben längre, enligt Gunnar, som säger sig behöva tänka på vikten. Nu när det dessutom finns barnbarn med i bilden serveras här lika ofta juice och bubbelvatten.

– Men en five o’clock martini blir det förstås då och då, säger Carin.

 

Scroll to Top