• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Annica är en ovanlig hotelldirektör: "Mina gäster spinner och jamar till tack!"

  Annica Nauta har fullföljt en dröm hon haft sedan hon var barn. På landet utanför Linköping har hon öppnat hotell där alla gästerna har päls och morrhår och säger mjau. Jobbet har hon kvar på halvtid som en säkerhet.

  Annica är en ovanlig hotelldirektör: "Mina gäster spinner och jamar till tack!"

  Sedan några månader kan Annica Nauta i Smacka utanför Linköping titulera sig som hotelldirektör. Allt som allt har hon plats för 65 gäster och hon servar dem på bästa sätt. De erbjuds "all inclusive" och får mat minst två gånger om dagen, rummen städade, samt stora portioner kärlek och omvårdnad. Och gästerna spinner tacksamt till svar, samtidigt som de stryker sig mot Annicas ben.

  – Ja, det är ett lite speciellt hotell jag har, skrattar hon.

  Annica har öppnat Kulans katthotell, och förverkligat en dröm hon närt ända sedan hon var barn. Hon är uppvuxen på landet utanför Linköping. I familjen fanns alltid katt och hon var fascinerad av djur redan då. Men när hon vuxit upp flyttade hon in till Linköping och jobbade på restaurang i många år.

  – Då kunde jag inte ha djur, men efter 15 år lämnade jag restaurangbranschen och köpte då min första hund. Sedan läste jag på folkhögskola några år, varefter jag gjorde praktik på en mäklarbyrå där jag sedan fick jobb.

  Gick ner till halvtid

  Livet rullade på, hon träffade sin man Nico och paret flyttade ut på landet. Familjen utökades med både hundar och katter och inom Annica började ett litet frö gro.

  – Min man är några år äldre än jag och jag lekte med en tanke: Den dag han blev pensionär skulle vi kunna öppna ett katthotell. Då skulle han ha något att göra medan jag jobbade.

  Det finns 19 rum på Annicas katthotell. Några är sviter där flera kattkompisar kan bo tillsammans.

  Nico var inte främmande för tanken, men Annica sög mer och mer på idén. Det var ju flera år kvar till makens pensionering och hon kände att hon inte ville vänta så länge.

  – Om jag gick ner på halvtid skulle jag kunna använda resterande tid till att driva katthotellet. En omöjlig dröm, kan tyckas, men det lyckades. Min arbetsgivare var positiv till idén och gick med på att jag skulle få jobba 50 procent. Nico stöttade mig helhjärtat.

  Sen återstod att hitta en lämplig lokal, vilket inte var så enkelt.

  – Vi kom ingen vart, så efter semestern förra året bestämde vi oss för att bygga ett nytt hus bredvid vårt eget. Vi tog in offerter från olika leverantörer och fastnade för ett hus som skulle passa in på tomten och där leverantören kunde laborera med rummen.

  Precis som andra hotellägare pysslar Annica om sina gäster men få får nog så mycket kel och kärlek tillbaka! I famnen har hon Lisa och vid axeln står Charlie.

  Det nya huset tog form och i juni månad i år öppnade alltså hotellet och de första gästerna anlände. Annica och Nico har varit förutseende. Skulle katthotellet inte bära sig går det att göra om huset till en vanlig villa.

  – I dagsläget går verksamheten runt, men ger inget överskott. Jag kommer aldrig att bli miljonär, men blir istället rik på livskvalité. Men jag hoppas på många nöjda gäster och i juli månad, då många katter behöver tillsyn, hade jag som mest 26 katter samtidigt. Nu råder eftersäsong och jag har kanske fyra–fem katter i veckan.

  Hur länge katterna stannar varierar. Kanske ska husse och matte resa bort bara ett par dagar, eller åker de iväg två–tre veckor. Annica har redan fått bokningar till kommande höst-, jul- och sportlov.

  – Men jag ställer två krav för att ta emot katterna – de ska vara försäkrade och vaccinerade mot kattpest och kattsnuva.

  Katten Tusse sträcker fram en tass för att säga hej.

  Jobbet börjar kl fem

  Hotellet består av 19 rejält tilltagna rum, varav fyra sviter för lite större kattsällskap. Där finns hyllplan för katter som gillar att sitta högt och sovalkover med draperier då kissarna vill dra sig tillbaka. Dessutom har de egna uteplatser och kan då njuta av utsikten över angränsande fält eller trädgård.

  – Jag har fått frågan om vem som tar hand om katterna när jag arbetar, berättar hon. Men katterna är ju ensamma hemma när husse och matte är på jobbet också.

  Hon kompenserar de timmar hon är borta på bästa sätt. När hon är hemma är det katter och åter katter som gäller. Hennes arbetsdag startar redan klockan fem på morgonen.

  – Då går jag ut och hälsar på dem, samt byter vatten och mat och rensar toaletterna. Sedan åker jag och jobbar och när jag kommer hem väntar social samvaro med kissarna. Jag tittar till dem, pratar med dem och kelar med dem flera gånger om dagen.

  Annica ser till så att det är rent och snyggt hos katterna och på kvällarna är det ny mat- och vatten runda som gäller.

  Hon pysslar om sina skyddslingar och ser till att de har det rent och snyggt – inga smutsiga toaletter, här inte. På kvällarna är det ny mat- och vattenrunda som gäller och mellan varven ägnar hon sig åt sina egna djur, hundarna Myra och Jolly och katterna Electra och Hercules – som kallas för "Kulan".

  – Det är han som gett namn åt katthotellet, förklarar hon. Jag valde att kalla det hotell istället för pensionat, eftersom det är lite lyxigare. Många tycker det är fint och känner sig lugna när de lämnar sina älsklingar hos mig. Men en del ägare vill veta hur katterna har det under vistelsen här och till dem skickar jag mejl eller sms.

  Katter är olika och Annica behandlar dem som de individer de är. Viktigast är att katterna äter, dricker och går på toa, annars kan de bli allvarligt sjuka.

  – Tycker de om mig är det bonus och jag hoppas kunna leva min dröm resten av livet, säger hon med ett leende.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!