Ronja fick HJ:s Guldros: “Ronja blev vår ängel när vi förlorade allt!”

Hals över huvud tvingades Carolina och hennes sambo Morgan fly med sina fem barn ur det brinnande huset. Allt de fick med sig var ett paket blöjor och bilnycklarna. Då agerade grannen Ronja räddande ängel och startade en insamling. Nu får hon Guldrosen som tack för sin insats.

Carolina Gradin hittar nästan inte orden när hon och sambon Morgan och deras fem barn ska tacka Ronja Edlund för hennes hjälteinsats i samband med storbranden i Skönvik norr om Sundsvall tidigare i vår.

– Ronja har nog inte förstått själv vilken hjälte hon är för oss och de andra drabbade familjerna. Hon är värd all uppskattning hon kan få, säger Carolina när hon hänger Hemmets Journals guldros runt hennes hals.

Ronja Edlund

Ålder: 23 år.
Yrke. Vårdbiträde.
Familj: Dottern Hailee, 4, och sambon Viktor, 26.
Bor: Lägenhet på Skönviksvägen i Sundsvall.

– Jag tycker inte att jag har gjort något särskilt, säger Ronja lite blygsamt. Däremot är jag överväldigad över hur givmilda alla har varit som velat hjälpa till.

– Men det var du som tog initiativet till insamlingen och höll i den, säger Carolina och kramar om Ronja. Du har betytt jättemycket för oss och de andra drabbade familjerna.

Måste ut direkt

Storbranden som ledde till att nio familjer förlorade sina hem startade med att det började brinna i lägenheten bredvid Carolinas och Morgans på måndags- kvällen den 27 februari i år.

Ronja fick HJ:s Guldros:
Branden i Skönvik blev våldsam och totalförstörde flerfamiljshuset. (Foto: Håkan Humla/ST)

– Jag och Morgan hade precis nattat alla barnen och stod i köket för att värma lite rester åt oss själva när vi tyckte att det luktade bränt. Först trodde vi att det var något i lägenheten eller från grannen under oss och gick runt och kollade, berättar Carolina.

Carolina Gradin

Ålder: 25 år.
Yrke: Vårdbiträde.
Familj: Sambon Morgan, 29, och barnen Jolina, 2, Fam, 6, Mathilda, 6, Lias, 8, och Amanda, 10.
Bor: Tillfälligt i hus norr om Härnösand.

När de inte hittade någon misstänkt orsak återvände de till köket. Men de hann knappt dit förrän en granne bultade kraftigt på deras dörr.

– Han bara skrek till oss att vi måste ta oss ut så fort som möjligt eftersom det brann för fullt i huset, berättar Carolina.

Hon och Morgan slet upp minstingen Jolina, 2, ur hennes säng och sprang sedan in till de äldre barnens rum.

– Samtidigt som det var bråttom ville vi inte skapa panik så vi försökte så lugnt som möjligt säga till dem att snabbt få på sig lite kläder eftersom vi var tvungna att gå ut.

I samma ögonblick som de gick ner för trapporna hörde Carolina hur fönstret i lägenheten bredvid deras exploderade av hettan. När de kom ut på gården såg de hur eldslågorna slickade fasaden upp mot taket.

– Det tog inte lång stund förrän det även brann i vår lägenhet. Det var tur i oturen att det började brinna på kvällen och inte på natten då vi låg och sov. I så fall hade vi inte levt idag, säger Carolina.

Ronja fick HJ:s Guldros:
Carolina, till höger, agerade på alla de brandutsattas vägnar när hon bad Hemmets Journal om att få dela ut Guldrosen till Ronja.

Allt gick förlorat

Det enda Carolina och hennes familj fick med sig ut ur lägenheten var, förutom kläderna de hade på sig, ett paket blöjor och bilnycklarna.

– Vi satte oss i bilen med barnen och försökte tjoa och busa med dem för att de skulle slappna av.

Medan de satt där såg de hur deras chockade grannar samlades utanför huset och förtvivlat tittade upp mot sina brinnande hem.

– När brandmännen sa att de inte kunde släcka branden förstod vi att vi skulle förlora allt vi hade. De enda som kunde rädda något ur sina lägenheter var de som bodde på nedersta våningen.

Alla bilder på barnen och alla andra oersättliga minnessaker förlorades för alltid. Barnen grät när de förstod att deras leksaker brann upp, men Carolina och Morgan tröstade dem med att det gick att köpa nytt.

– De första nätterna efter branden kunde vi bo hemma hos min syster, berättar Carolina. Sedan dess har vi bott i ett hus utanför Härnösand

Ronja fick HJ:s Guldros:
Ronja startade en Facebook-grupp för att hjälpa de drabbade.

Ny Facebookgrupp

När storbranden i Skönvik bröt ut var Ronja kvar på jobbet inom hemtjänsten i Sundsvall. En av hennes väninnor, som bor i det drabbade huset, ringde och berättade förtvivlat att det brann hemma hos henne.

– Jag bor själv i ett hus alldeles i närheten så jag skyndande mig hem så fort jag kunde för att se om jag kunde göra något för att hjälpa till på platsen, berättar hon.

Just väninnans lägenhet tillhörde inte de värst drabbade och hon och Ronja fick brandmännens tillstånd att rädda en del saker från den. När de gjort det hjälpte Ronja en annan av de boende att evakuera hennes hundar och katter.

– Eftersom jag själv bott i just det huset för några år sedan kände jag en del av de som bodde där. Bland annat en tjej som jag skjutsade hem till hennes pappa.

Medan Ronja höll på med att hjälpa de chockade och hemlösa grannarna kom ett par förbi som sa att det borde startas en insamling för att hjälpa de drabbade.

– Då kom jag att tänka på Facebookgruppen Snöänglar som hjälper utsatta människor och nämnde att den fanns. Brandmannen som stod bredvid hörde detta och sa: “Bra, då får du sköta det.”

Först klockan tre på natten kom Ronja hem till sin egen lägenhet. Efter bara ett par timmars sömn skrev hon sitt första Facebookinlägg om att hon själv skulle undersöka vad hon kunde skänka för att hjälpa de drabbade av branden och uppmanade andra att göra detsamma.

– Jag skrev det strax före klockan sju. Responsen jag fick på det inlägget ledde till att jag två timmar senare hade startat en Facebookgrupp där jag uppmanade alla att skänka kläder, leksaker och annat till de drabbade familjerna, berättar hon.

Ronja fick HJ:s Guldros:
Ronja får Hemmets Journals Guldros av Carolina som tack för allt hon gjort för brandens offer.

Har dubbelarbetat

Sedan gick allt i ett rasande tempo. Klockan tio hörde en journalist av sig och därefter spred sig nyheten om insamlingen blixtsnabbt. Sundsvallsbor åkte flera mil för att skänka kläder, köksredskap och leksaker, en livsmedelskedja sponsrade med hygienartiklar som tvålar och blöjor och en djuraffär levererade hund- och kattmat.

– Jag förstod inte själv först hur stort det blivit. Först skrev jag att de som ville skänka något kunde komma hem till mig och lämna det, säger Ronja med ett skratt. Tack och lov ställde fastighetsägaren upp med en lokal där vi kunde förvara allt.

Dit kunde Carolina och Morgan och de andra drabbade familjerna komma och hämta det de behövde. Efter att insamlingen avslutades i april hölls en stor loppis på allt som blivit över och pengarna som kom in gick oavkortat till de branddrabbade.

– Det har varit ett heltidsarbete med insamlingen så under en period nu i vår kan man säga att jag har dubbelarbetat. Men jag har haft mycket hjälp av en granne och min belöning har varit att se hur glada alla som vi hjälpt har blivit, säger Ronja.

Som representanter för alla de drabbade av branden vill Carolina och Morgan även belöna Ronja med Hemmets Journals guldros.

– Ronja är verkligen värd guldrosen för det hon har gjort, säger Carolina och ger henne en riktig bamsekram.

Scroll to Top