Tårarna föll när jag såg den lilla flickans glädje

När Curt Holmbäck läste Hemmets Journals reportage om Operation Smiles insats på Filippinerna blev han tagen av ödet som drabbar barn med läpp-, käk- eller gomspalt. Han tog kontakt med organisationen och sa att han ville skänka 240 000 kronor – och få möjlighet att åka med på nästa uppdrag.

Hemmets Journals uppmaning att skänka pengar till Operation Smile gav ett gensvar över förväntan bland läsarna. Mycket pengar har skänkts så att barn med läpp-, käk- eller gomspalt i utvecklingsländer kan opereras och få ett nytt liv.

En av de största givarna är västeråsaren Curt Holmbäck, 73 år, som skänkte 240 000 kronor.

– Jag har tidigare gett sexsiffriga belopp till andra hjälporganisationer, men detta är det största enskilda bidraget. När jag läste om insamlingen i Hemmets Journal och såg reportaget från Filippinerna, grep det tag i mig. Jag tog kontakt med fotografen Jörgen Hildebrandt som varit med på resan och han berättade mer om arbetet på plats. Därefter tog jag kontakt med Susanne Edmark på Operation Smile och berättade att jag var beredd att skänka en större summa pengar, men då ville jag gärna följa med och på plats uppleva arbetet som görs. Naturligtvis skulle jag betala min resa själv, säger Curt.

Tårarna föll när jag såg den lilla flickans glädje
Curt var delaktig i arbetet på sjukhuset, till exempel med att följa, och ibland bära, patienterna mellan de olika avdelningarna.

Curt Holmbäck

Ålder: 73 år.
Familj: Sambo och tre vuxna barn från tidigare förhållande.
Bor: Bostadsrätt i Västerås.
Övrigt: Innan avresan med Operation Smile till Madagaskar hade Curt samlat in 44 par nya skor som han hade med sig i en resväska och skänkte. En annan resväska hade han fyllt med kläder som han skänkte till barnen.

Tre kirurger

I våras fick han, i ett samarbete mellan Operation Smile och Hemmets Journal, möjlighet att åka med ett team till Madagaskar. Närmare bestämt till ett sjukhus i Antsirabe som ligger fyra timmars bilfärd från huvudstaden Antananarivo. Madagaskar är ett av jordens fattigaste länder, ungefär lika stort som Frankrike, och här bor 24 miljoner invånare. Landet har bara tre utbildade plastkirurger, vilket innebär att barn som föds med läpp-, käk- eller gomspalt sällan har möjlighet att få hjälp. De blir ofta mobbade och illa behandlade av omgivningen.

– Det förekommer framför allt vanföreställningar om varför barnen drabbats. Oftast  tror man att det är modern som begått någon synd eller gjort fel. Det kan vara onda andars straff, Guds straff för någonting eller att mamman har cyklat under graviditeten och att cykelsadeln gjort så att barnen har fått missbildningarna. Med tanke på att det är en enkel operation, som kan kosta så lite som 2 400 kronor, är det hemskt om de här barnen ska behöva vara isolerade för resten av livet, berättar Susanne Edmark på Operation Smile.

När organisationens sjukvårdsteam ska komma till en plats, sprids information om detta flera månader i förväg. Teamet består av sjukvårdsvolontärer från olika länder, med olika kompetenser, som arbetar helt gratis.

Till det senaste uppdraget på Madagaskar kom över 500 barn, och det fanns sedan utrymme för 166 operationer under fem operationsdagar. Alla som kom undersöktes, men i vissa fall var en operation omöjlig på grund av undernäring eller andra medicinska skäl.

Curt Holmbäck blev tagen av det han såg.

– Resan varade i tio dagar men i upplevelse motsvarade den flera månader. Det var fantastiskt att se hur denna apparat fungerade.

Före resan var Curt tveksam till om han skulle klara av att se operationerna, men väl på plats tillbringade han åtskilliga timmar i operationssalen. Han var också delaktig i arbetet.

– Jag bar barn från operationssalen till uppvakningssalen och från uppvakningssalen till eftervårdsavdelningen. Alla dessa människor i teamet gjorde ett fantastiskt jobb.

Tårarna föll när jag såg den lilla flickans glädje
– Alla i teamet gjorde ett fantastiskt jobb, säger Curt Holmbäck.

Hur orkade hon?

Bland patienterna var det speciellt en sjuårig flicka med läpp-käk-gomspalt som Curt kände extra starkt för.
– Hon vägde fjorton kilo och bar ett litet syskon på ryggen, hur orkade hon? Jag följde henne från att hon undersöktes, genom operationen och sedan var jag med på eftervården. Efteråt var det stor skillnad och när jag såg hennes glädje, då föll tårarna. Tänk att mina 240 000 kronor skänker hundra barn den här glädjen. Jag träffade även hennes pappa och såg hur glad han var efter operationen. Det var inte bara för flickan utan för hela familjen som operationen förändrade livet.

Curt har under hela sitt liv arbetat inom måleribranschen.

– Jag började som målarlärling och avslutade med uppdraget att besiktiga utförda målerijobb. Det har inte varit några högavlönade jobb, men jag har lyckats hyfsat med en del aktieaffärer. Det är från dessa vinster jag skänker pengar till välgörenhet. Mina föräldrar lärde mig att man ska dela med sig till dem som har det sämre.

Tyvärr var det inte ens hälften av de 500 barnen som kunde opereras. Dessa blir dock inte lämnade åt sitt öde, utan många av dem står på väntelista nästa gång Operation Smile skickar sitt team till Madagaskar.

Tårarna föll när jag såg den lilla flickans glädje
Den lilla flickan bar sin lillebror på ryggen till sjukhuset där hon skulle opereras.

 

Operation Smile har gjort 250 000 operationer

Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt någonstans i världen. Många har svårt att äta och tala så att andra förstår. I utvecklingsländer riskerar dessa barn att bli mobbade och utsatta för fördomar och trakasserier som tvingar in dem i isolering och ensamhet.

Operation Smile är en internationell hjälporganisation som bildades i USA 1982 och i Sverige 2011. Totalt omfattar organisationen 5 000 medicinska volontärer från 80 olika länder, varv 200 i de nordiska länderna. Organisationen arbetar för att dessa barn inte ska kränkas eller leva undangömda eftersom det finns behandling mot missbildningen. Man jobbar även för att bygga upp kompetensen och resurserna i programländerna för att dessa på egen hand ska klara av operationerna. Operation Smile har hittills genomfört drygt 250 000 operationer i Afrika, Asien och Latinamerika.

Du kan fortfarande hjälpa!

På 45 minuter kan livet förändras för ett barn med läpp- eller gomspalt. En operation kan kosta så lite som 2 400 kronor. Vill du vara med och hjälpa fler barn att få en operation och ett nytt liv?

Ge då en gåva på plusgiro 90 02 22-1

Du kan också swisha din gåva till telefonnummer 900 22 21.

Märk gåvan Hemmets Journal, på så sätt kan vi följa hur mycket pengar HJ:s läsare samlar in.

Detta ger din gåva:

175 kr kan räcka till antibiotika för 7 barn.
340 kr kan räcka till dropp för 20 barn som genomgår en operation.
500 kr kan räcka till specialanpassade nappflaskor för 15 spädbarn.
2 400 kr kan räcka till en operation.

Scroll to Top