• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lill-Babs fick tillbaka sitt förlorade halsband – efter 35 år

  Halsbandet köpte hon under en period när livet var tungt. Men efter en föreställning i Karlshamn var det plötsligt borta och förlusten gjorde Barbro "Lill-Babs" Svensson förtvivlad. Nästan 35 år senare hörde Inga Lindblom i Mörrum av sig, med bilder på ett halsband med initialerna BS…
  Foto: Bo Åkesson, IBL

  Lill-Babs fick tillbaka sitt förlorade halsband – efter 35 år

  Barbro "Lill-Babs" Svensson, 79, har fått tillbaka sitt älskade halsband, efter att det varit på villovägar i nästan 35 år.

  Hjälten heter Inga Lindblom och bor i Mörrum utanför Karlshamn.

  – Det är fantastiskt, jag är så obeskrivligt glad och lycklig, säger Lill-Babs, som nu åter bär halsbandet runt halsen.

  Inga Lindblom är också glad.

  – Det känns bra att smycket är tillbaka hos sin rätta ägare.

  Halsbandet bär initialerna BS och kedjan är av vitt guld. Det var inte smyckets ekonomiska värde som var viktigt för Lill-Babs, utan vad det symboliserade.

  – Jag lät göra det en gång i tiden när jag hade det tungt i livet. Det var ett sätt att stärka mig själv, ge mig själv råg i ryggen och en klapp på axeln. Jag bar det av den anledningen. Det är så länge sedan nu att jag inte kommer ihåg exakt när och var det gjordes, men jag har för mig att det var under en resa till Bangkok. Jag lät även göra ett liknande, till min dotter Monika.

  I början av 1980-talet var Lill-Babs på turné. Ett av turné-stoppen var i Karlshamn, på Karlshamns stadsteater.

  – När vi lämnat staden märkte jag att halsbandet var borta. Eftersom det var förknippat med vissa saker kändes det som en stor personlig förlust.

  Inga Lindblom hade efter en tids arbetslöshet fått ett städjobb på stadsteatern, och hittade halsbandet under ett städpass.

  – Det är så länge sedan att jag inte minns var jag hittade det. Men jag uppfattade det som ett vanligt silverhalsband, inte värt särskilt mycket och inget som någon skulle fråga efter. Hade jag sett att det var värdefullt hade jag naturligtvis lämnat in det till polisen, säger Inga.

  Glömde aldrig smycket

  En väninna till henne, som fick se halsbandet, uppmärksammade henne på initialerna, BS. Barbro Svensson, Lill-Babs, hade nyligen varit i Karlshamn, tänk om det var hon som hade tappat det?

  – Jo, så kunde det naturligtvis vara, säger Inga. Men detta var 1982 och jag visste inte hur jag skulle gå till väga för att få tag i Lill-Babs och fråga om det var hennes halsband. Det fanns inget internet och inget Facebook, och hon stod knappast i telefonkatalogen. Dessutom var det långt ifrån säkert att halsbandet tillhörde just henne.

  Så Inga stoppade halsbandet i ett smyckeskrin, trots vetskapen om att det kanske tillhörde en av Sveriges mest kända artister.

  – Där blev det liggande, och med tanke på hur många gånger jag flyttat genom åren så är det konstigt att det inte har försvunnit.

  Lill-Babs glömde aldrig bort sitt älskade halsband.

  – I början letade jag på alla möjliga ställen. Jag trodde att det fastnat i någon av mina scenkläder och låg där någonstans. Till slut fick jag ge upp. Men halsbandet var mig kärt och jag glömde aldrig bort det. När jag såg foton av mig själv med halsbandet undrade jag alltid vart det tagit vägen.

  Man kan säga att det var den tekniska utvecklingen som slutligen gjorde att halsbandet hittade tillbaka till henne. När Inga skaffat Facebook och en dag tittade på det upphittade halsbandet fick hon en idé.

  – Kanske kunde jag nå Lill-Babs via Facebook?

  Inga tog bilder av halsbandet och skickade ett meddelande till Lill-Babs, i vilket hon berättade var hon hade hittat det och frågade om det tillhörde artisten.

  Lill-Babs trodde inte det var sant när hon fick se bilderna.

  – Det var mitt älskade halsband! Det var fantastiskt, jag blev så galet glad.

  Med hjälp av sin Facebookadministratör skickade Lill-Babs bilder på sig själv när hon bar halsbandet, som svar till Inga. Sedan ringde hon henne.

  – Det var tidigt på morgonen, jag var knappt vaken. När jag förstod att det var Lill-Babs blev jag chockad, skrattar Inga.

  De pratade en lång stund och Barbro berättade bland annat om sin mångåriga väninna Carla Jönsson i Karlshamn och hur de en gång på 50-talet träffades i just Mörrum, där Inga idag bor. De diskuterade också hur Barbro skulle få tillbaka halsbandet, kunde Carla agera mellanhand?

  – Jag åkte in till Carla och lämnade över det, sedan skötte hon resten, säger Inga.

  – Det var underbart att få ta på sig halsbandet igen, säger Lill-Babs.

  Flera belöningar

  Självklart fick Inga hittelön. Kort därefter ringde Barbro till Inga igen, för att berätta att hon hade biljetter till föreställningen 183 år tillsammans, som hon gör tillsammans med Ann-Louise Hansson och Siw Malmqvist, till henne.

  – Vi skulle få se dem när de kom till Kristianstad. Jag och min sambo Johan fick gratis biljetter till första parkett. Där sjöng Barbro Är du kär i mig ännu, Klas-Göran? – min personliga favorit. När de skulle skriva autografer efteråt ropade Barbro mig till sig. Jag fick en kram, en signerad bok och en signerad cd-skiva. Det var toppen, berättar Inga.

  – Men roligast är att halsbandet är tillbaka hos Lill-Babs. Det var speciellt att se henne bära det i tv-programmen Parneviks och Camping queens.

  – Jag känner stor tacksamhet. Inga är en fantastisk människa, avrundar Lill-Babs. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!