Sveriges bästa barnskötare är korad – här är vinnaren!

Under en månad har Hemmets Journals läsare fått rösta om vem som är Sverige bästa barnsköterska. Och nu är det klart – vinnaren som får ta emot Hemmets Journals stora pris på 50 000 kronor är korad!

Nej … Du skämtar! Menar du att …?

Det är en minst sagt förvånad Carina Ingelsten Gustavsson som får beskedet, att hon blivit framröstad som Sveriges bästa barnskötare.

Att tävlingen väckt engagemang råder det ingen tvekan om. I våras, när vi efterlyste Sveriges bästa barnskötare, strömmade brev och mail in från hela landet. Kollegor, vänner, barn och föräldrar ville nominera sina vardagshjältar ute på förskolorna och beskrivningarna var sprängfyllda av kärlek och stolthet. Det var ingen lätt uppgift för redaktionen att, bland bortåt 300 duktiga yrkesmänniskor, sålla fram de fem slutkandidaterna.

En av dem hette Carina Ingelsten Gustavsson och arbetar på Lyktans förskola i Kärda utanför Värnamo. När vi träffade henne i somras var hon lågmäld och nästan lite förlägen över att ha blivit nominerad i tävlingen.

Men efter en stund kom samtalet att kretsa kring trygghet. Detta är något som Carina strävat efter under snart fyra decennier som barnskötare – att barnen ska uppleva lugn och tillit när de vistas i förskolan.

Behövde extra stöd

Genom åren har barnen kommit och gått. Matats, tröstats, famlat, ramlat och funnit en varm famn hos Carina och hennes kollegor. Men en liten pojke kom att få en alldeles speciell plats i Carinas hjärta – fyraårige Andreas Camara, som behövde extra stöd på förskolan.

Carina var visserligen ung och ny i yrket, men var ändå den som förstod hans ordlösa frustration och som kunde dämpa de våldsamma utbrott som vällde fram. Så småningom blev Carina och maken Bengt stödfamilj åt Andreas, som fick diagnosen autism.

Kontakten och vänskapen har hållit i sig under alla år. Andreas är numera 39 år gammal och har ett eget boende med assistenter, men är fortfarande en viktig del av Carinas familj. Han kommer regelbundet på besök och firar såväl nyår som midsommar i Värnamo.

– Därför känns det bra att han också får vara med på ett hörn i den här tävlingen. Han var så stolt och glad över artikeln i höstas och ville visa alla han kände att han var med i tidningen, berättar Carina.

Sveriges bästa barnskötare är korad - här är vinnaren!

Nu ska det firas

Själv har hon följt tävlingen under hösten och läst om de andra kandidaterna. Hon har varit helt övertygad om att någon av dem skulle kamma hem priset. Men som det beskrevs redan i nomineringsbrevet, Carinas engagemang är något utöver det vanliga – och Hemmets Journals läsare tycks hålla med.

– Det finns så oerhört många kollegor som är minst lika bra som jag, så det går ju egentligen inte att tävla i detta. Men det bästa med tävlingen är att yrket lyfts fram, för det behövs verkligen. Ofta är det förskollärarna som får den största uppmärksamheten, medan barnskötarna lätt hamnar i skymundan – och ändå behövs ju båda för att vardagen på förskolan ska fungera, säger hon.

Men det är inte varje dag en av medarbetarna blir utnämnd till bäst i Sverige, så nu väntar lite extra firande tillsammans med barnen och kollegorna på Lyktans förskola.

Och Carina har inte heller glömt sitt löfte till Andreas. Om hon vann de 50 000 kronorna skulle hon ta med honom till favoritstället High Chaparral och låta honom spendera mer pengar än han brukar.

– Men nu lär han väl få ett helt årskort! säger Carina med ett skratt.

Scroll to Top