“Jag gifte mig med främlingen på Ica”

Om inte Jennie bestämt sig för att gå in på Ica och handla och om inte Håkans vän sagt att de skulle gå in i samma butik för att köpa några småsaker, så hade de kanske aldrig träffats den där dagen för fem år sedan. Men ibland är ödet underbart. Det vet Jennie och Håkan.

Jennie och Håkan Saxfeldt

Ålder: 40 och 43 år.

Bor: Villa i Tranås.

Familj: Varandra och gemensamma dottern Amelia. Sedan tidigare äktenskap har Jennie även Enya, 16 år, och Charlie, 11 år.

Gör: Jennie är key account manager i it-branschen, Håkan är byggnadstekniker. 

Jennie Saxfeldt höll på att passera kyldisken på Ica i Tranås när hon såg honom.

– Plötsligt bara stod du där, säger hon och knuffar lätt på maken Håkan, som nu sitter jämte henne i soffan.

Intill dem leker kärleksbarnet, den gemensamma dottern Amelia. Håkan skrattar åt hur slumpen kan förändra ens liv.

– Hade det inte varit för att jag och min vän Erik skulle handla godis till hans fru så hade vi aldrig träffats, säger han och ger Jennie en öm blick.

Jennie kommer ursprungligen från Stenungssund, men flyttade till Tranås för att gå på dressyrgymnasium. Sedan blev hon kvar. Hon träffade en man, gifte sig och fick barnen Enya och Charlie, idag sexton och elva år gamla. Hon skiljde sig 2010, två år innan hon, svettig och rufsig, sprang på Håkan.

– Trettondagen 2012 hade jag varit ute och tagit en powerwalk när jag på väg hem kom på att jag skulle handla kaviar och sill. Frågan var om jag först skulle gå hem och duscha. Äsch, tänkte jag, det spelar ingen roll att jag ser ut som jag gör, jag kommer ändå inte att träffa mannen i mitt liv idag och inte inne på Ica. Men ack så fel hon hade.

– Jag stod vid kyldisken när någon ryckte i min varukorg. Jag vände mig hastigt om och såg att det var min väninna Idas man Erik som busade med mig. Men Jennie hann inte mer än säga hej och skratta lite innan hon fick syn på den långe och oerhört stilige mannen bakom Erik. Hennes hjärta tog ett skutt och fick henne att spontant utbrista: – Vem är du, dig har jag inte sett i Tranås tidigare?

 Samtidigt var inte tajmningen den bästa.
 – Det var typiskt att jag skulle se ut som sju svåra år när han dök upp, säger Jennie.

Men Håkan tyckte att hon var väldigt vacker. Han sa det naturligtvis inte, utan presenterade sig bara och förklarade att han bodde i Båstad, men att han och Erik hade känt varandra länge. Han sa också att det var första gången han besökte Erik och hans familj i Tranås. Håkan frågade sin vän om vem kvinnan som de nyss hade träffat var, troligen samtidigt som Jennie promenerade hemåt med honom i tankarna.

Jennies dotter Enya (till vänster) tyckte absolut att mamma Jennie skulle skaffa barn ihop med Håkan … Med i bild är också mellanbarnet Charlie och minstingen Amelia.
“Lägg till vän”

Hemma i lägenheten igen kände Jennie att hon ville få kontakt med Håkan, utan att det blev för uppenbart. Hon skickade en vänförfrågan på Facebook till Erik. Eftersom hon redan var vän med Eriks fru Ida kändes det okej. Utan Håkans vetskap skrev Erik tillbaka att det fanns en till som ville bli vän med henne och Jennie förstod förstås vem han syftade på.

– Fast det där var inte riktigt sant, jag hade aldrig sagt just det, påtalar Håkan.
 
Jennie skickade därför en vänförfrågan även till Håkan, som snabbt förlät Erik hans framfusighet. En dryg vecka efter att Håkan kommit hem till Skåne bjöd Erik upp honom igen, nu på middagssafari där tre par i lag skulle stå för förrätt, huvudrätt och efterrätt. Jennie och Håkan utgjorde, föga överraskande, ett av lagen…

Håkan åkte upp till Erik och Ida på fredagen, som bjudit in Jennie på en bit mat på kvällen. På lördagsförmiddagen ringde Jennie till Håkan och frågade om inte han, tillsammans med Ida och Erik, ville komma till henne på eftermiddagen och basta. Visst, svarade Håkan – men sa inget om den inbjudan till Ida och Erik.

– Basta med Jennie ville jag göra utan dem, säger Håkan.
 
Håkan och Jennie hade mycket att prata om, visade det sig, och samtalet mellan dem fortsatte vid förrätten på kvällen – så pass att de andra paren till huvudrätten placerade Jennie och Håkan vid var sin bordsände, så att samtalen kunde bli mer allmänna. Men inte hjälpte det.

– Vi pratade med varandra rakt över bordet. De andra tyckte det var lagom roligt, så de skickade oss att göra desserten.

Gino, som bara är bär och vit choklad i ugn, är normalt ganska enkelt att göra och går snabbt. Men Jennie och Håkan var upptagna av varandra.

– Det tog lång tid, jag satte ugnen på grill så att efterrätten brändes. Det var inte världens bästa gino vi serverade men roligt hade vi, skrattar Jennie.
 
Allt på en gång
 
Under kvällen insåg de båda att de ville fortsätta tillsammans.

– Vi hade gemensamma värderingar kring allt som rör relationer, familjeliv och andra djupa frågor. Eftersom jag inte hade några barn förstod jag att det var enklast om jag flyttade, i fall det skulle bli en fortsättning. Det var det vi bestämde innan vi skildes på söndagen, berättar Håkan.

Under ett och ett halvt års tid helgpendlade de till varandra. Sedan ordnade Håkan via sin arbetsgivare ett kontor i Tranås.

– Redan när vi varit tillsammans ett par månader bestämde vi oss för att bygga hus, berättar Håkan vidare. Hösten 2012 hade vi köpt en tomt och när jag flyttade startade byggprocessen. 

Husbygget blev ett gemensamt drömprojekt som Håkan och Jennie under två års tid lade så gott som varje ledig timme på.

– Jag fick lära mig saker som jag tidigare inte hade haft en aning om, till exempel hur man putsar väggar, drar elkablar och lägger tak, säger Jennie. Eftersom Håkan är i byggbranschen är han också väldigt noga, och det som jag tyckte var bra fick jag ibland bakläxa på.

Visst hade de då och då rejäla diskussioner, men den ömsesidiga respekten gjorde att de aldrig blev riktiga ovänner.

– Men det var en riktig utmaning och att det skulle ta så lång tid att bygga klart hade jag aldrig trott, säger Jennie.
 
I juli 2015 lämnade paret Jennies lägenhet på 49 kvm för att flytta in i det rymliga tvåvåningshuset.
Redan halvvägs i husbygget hade Jennie frågat om de skulle gifta sig. Då ville Håkan vänta, mån om att ta “en sak i taget”. Väl på plats i sitt nybyggda hus ändrade han sig.

– Vi bestämde att bröllopet skulle vara på julafton samma år, i vårt hus. Vad vi inte tänkt på var hur svårt det är att hitta vigselförrättare och fotograf en sådan dag…

Men också det löste sig, och att vännerna Ida och Erik skulle vara vittnen kändes ganska självklart.

Från kunder till familj

En annan fråga som kommit på tal strax efter att Jennie och Håkan träffats var om de skulle skaffa barn tillsammans.

– Jennie hade två barn sedan tidigare och för mig var det inte angeläget att ha egna barn, säger Håkan.

Men med tiden kom de på andra tankar.
– Min dotter Enya tjatade på mig och tyckte att vi skulle skaffa barn tillsammans, berättar Jennie. Jag var tveksam till att börja om som småbarnsförälder. Men samtidigt skulle det vara mysigt …

De bestämde sig för att göra ett försök, och i juni 2016 fick de veta att Jennie var gravid.
– Amelia, som föddes den nittonde mars i år, blev en försenad men välkommen fyrtioårspresent, säger Jennie. Håkan säger att det var helt fantastiskt. Och att ha ett nytt liv att ta hänsyn till gör att han värderar saker på ett helt annat sätt.
– Allt förändrades vid den där kyldisken, säger Håkan och ler.
Scroll to Top