• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tappa 4 kilo till midsommar – vi guidar dig till 7 vanliga dieter

  Har vinterns stillasittande liv i soffan med mysmat satt sig som ovälkomna volanger på magen? Då kanske det är dags att bränna bort några kilon innan stortröjan och mjukis-brallorna åker av. Här får du tips på 7 dieter som kan hjälpa dig på vägen mot ett slankare och sundare liv.

  Tappa 4 kilo till midsommar – vi guidar dig till 7 vanliga dieter

  1. LCHF

  Lågkolhydratdiet

  Innebär: Att du kraftigt drar ner på kolhydrater och istället väljer protein och fett. Står för Low Carb High Fat. Måltiderna består av kött, fisk, skaldjur, ägg, feta mejeriprodukter som smör, grädde, yoghurt och ost, olja och kokosfett samt grönsaker som växer ovan jord (med andra ord inte potatis, morötter, betor etcetera), bär (inte obegränsat!), nötter och frön. Socker i alla dess former ska undvikas, vilket innebär att även pasta, bröd, ris och liknande utgår.

  Passar dig som: Gillar kött, fisk och feta såser och som inte är överdrivet förtjust i frukt och kan avvara kolhydrater i form av bröd och pasta.

  Kommentar: Många upplever LCHF som en enkel diet eftersom man får äta allt man gillar och inte behöver räkna kalorier eller poäng. Man blir heller inte hungrig och sockersuget minskar. Om man äter väldigt strikt, alltså inte tillräckligt med grönsaker, kan nackdelen vara att man får i sig för lite näring och fibrer.

  Mer info: Annikadahlqvist.com/om-lchf, Kostdoktorn.se

  2. GI-metoden

  Blodsockerdiet

  Innebär: Att du äter mat som ger liten påverkan på blodsockret och håller det på en jämn nivå. Står för glykemiskt index, ett mått på hur blodsockernivån påverkas efter att du ätit ett visst livsmedel. Om du äter kolhydrater som gör att du får höga blodsockervärden har du lättare att lägga på dig vikt än om du äter kolhydrater som ger ett lägre blodsockervärde. Grunden är kött, fisk, skaldjur, ägg, olja och smör samt grönsaker, rotfrukter, baljväxter, nötter, frön, fullkornsbröd, fullkornspasta, fullkornsbulgur, råris och quinoa. Och bär och lite frukt (dock inte bananer och vindruvor).

  Passar dig som: Älskar grönsaker, inte kan leva utan kolhydrater och gärna äter fullkornsbröd, råris och fullkornspasta samt inte är jätteförtjust i fet mat och väldigt mycket kött.

  Kommentar: Lätt diet att variera i det oändliga, kräver inga krångliga recept och det är ingen risk för näringsbrist om du äter varierat. I början måste du kanske läsa på lite om olika råvarors GI-index och hålla koll på vad som är okej att äta och inte.

  Info: GI-metoder.se, Gimetoden.org

  3. 5:2

  Periodisk fasta

  Innebär: Att du väljer att halvfasta två dagar i veckan. Metoden slog igenom stort tack vare hälsojournalisten -Michael Mosleys tv-dokumenär Eat, Fast & Live longer där det sades att dieten minskar kroppsfett, sänker högt blodsocker och högt kolesterol. Dieten innebär ett lågt intag av kalorier två dagar i veckan, dock inte två dagar i följd. Män kan då äta 600 kcal och kvinnor 500 kcal per fastedag. Övriga fem dagar äter du tre mättande mål per dag. Du rekommenderas att minimera mängden socker och mellanmål utöver de tre mättande målen.

  Passar dig som: Inte måste äta regelbundet och lätt kan hoppa över till exempel frukost. Ett plus om du gillar framförhållning och kan planera dina fastedagar.

  Kommentar: Kan kännas begränsande då du inte är fri att äta vad du vill, när du vill. Å andra sidan behöver du inte stå timmar i köket och laga specialkost utan kan äta det mesta de flesta dagar i veckan.

  Info: 5-2dieten.com, periodisk-fasta.com

  4. VLCD

  Lågkaloridiet

  Innebär: En rivstart för att snabbt gå ner i vikt under en begränsad -period för att sedan gå över till någon annan sorts diet som du kan hålla dig till under en längre tid. Står för Very Low Calorie Diet, alltså en diet med väldigt få kalorier. För att ha koll på antalet kalorier kan det vara bra att installera en app i mobilen eller slå upp all mat du äter på en kalorisajt på nätet. En del väljer att byta ett eller alla mål mat mot soppor, shakes, smoothies eller bars, andra håller sig till kalorisnål mat som sallader.

  Passar dig som: Snabbt vill gå ner i vikt som en kickstart till ett bättre och hälsosammare liv. En förutsättning är stark karaktär och att du klarar av att känna hunger utan att vräka i dig mat i ren panik.

  Kommentar: Tänk på att detta är en quick fix och inget du ska hålla på med en längre tid. Generellt bör du inte äta mindre än ca 2 000 kalorier om dagen.

  Info: vlcd.se

  5. Dash

  Blodtrycksdiet

  Innebär: Att du äter mycket grönsaker, frukt, fullkornsprodukter, en del magert kött och mejeriprodukter som osötad kvarg och keso, nötter, frön, baljväxter, fisk, ägg och olja. Du undviker allt socker, rött kött, charkprodukter och salt. Ett minskat saltintag är nyckeln i Dashdieten. Står för Dietry Approaches to Stop Hypertension och utvecklades för att motverka högt blodtryck, men visade sig även ge viktnedgång.

  Passar dig som: Har högt blodtryck. På köpet kan du sänka blodsockernivåerna och reglera blodfetterna.

  Kommentar: Ingen mat är egentligen helt förbjuden men det kan vara svårt att veta hur mycket man får äta av olika livsmedel.

  Info: dashdiet.org

  6. Itrim 

  Pulver och motion

  Innebär: Att du tecknar ett medlemskap och besöker ett centrum där du börjar med ett 12-veckors program som går ut på att minska ditt kaloriintag, oftast genom måltidsersättningar. Efteråt börjar fas två där du lär dig att hitta nya, sunda mat-vanor och fas tre går ut på att lära dig behålla dina nya vanor. Under hela perioden ska du träna två–tre gånger per vecka.

  Passar dig som: Är disciplinerad, vill ha tydliga regler och direktiv hur du ska äta och kan följa en långsiktig plan.

  Kommentar: Du binder upp dig under en lång period och det kan kännas jobbigt att följa en strikt diet under en längre tid.

  Info: Itrim.se

  7. Viktväktarna 

  Ät lagom av allt

  Innebär: Att du räknar points och tecknar ett medlemskap och antingen går på möten på ett centrum eller får hjälp online. Points--programmet baseras på ett poängsystem där -olika sorters mat har olika poäng. Det som du ska undvika är mat med höga poäng, som socker och mättat fett. Proteinrikt och kalorisnålt har lägre poäng. Tanken är att du ska kunna äta
  av allt – men lagom.

  Passar dig som: Vill unna dig att äta av allt men i lagom doser och som inte gillar att följa recept eller regler slaviskt.

  Kommentar: Du måste hålla koll på hur många points du får i dig varje dag och ska kompensera om du en dag "råkat" äta för mycket.

  Info: Viktvaktarna.se

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!