• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Priscilla Presley i exklusiv intervju: "Jag slutade aldrig att älska Elvis"

  Den 12 maj gjorde Elvis-turnén "The wonder of you", med framträdanden av Priscilla Presley, ett stopp i Malmö. Hemmets Journal har fått en exklusiv intervju där Priscilla berättar om sin kärlek till Elvis.

  Priscilla Presley i exklusiv intervju: "Jag slutade aldrig att älska Elvis"

  Priscilla Presley var bara 14 år när hon träffade Elvis första gången. Men minnet av exmaken, som snart varit död i 40 år, lever kvar när Priscilla reser runt i Europa med den storslagna symfoniska showen The wonder of you som var i Malmö arena den 12 maj.

  Priscilla har själv tagit initiativ till de båda album som ligger till grund för turnén där Elvis sjunger några av sina bästa låtar från en stor duk och backas av en hel symfoniorkester på scenen.

  Under konserten dyker Priscilla, eller Cilla som Elvis kallade henne, upp på scenen och berättar anekdoter ur sitt liv med mannen som för alltid kommer att ha epitetet The King.

  I år är det 45 år sedan Elvis och Priscilla ansökte om skilsmässa. Priscilla hade då börjat dejta en annan man och Elvis levde livet fullt ut i parets hem, The Holmby Hills Mansion, i Södra Kalifornien.

  – När Elvis dog förlorade jag på sätt och vis en del av mig själv, säger hon om uppbrottet från mannen som blivit en så stor del av hennes liv.

  Priscilla har alltid haft svårt att stadga sig igen och hitta en man hon känner sig helt trygg med. Hon har aldrig velat gifta om sig och senaste ryktet om en kärleksaffär med Tom Jones, som hon lärde känna via Elvis redan på 1960-talet, har båda dementerat.

  Den 1 februari 1968 föddes Elvis och Priscillas dotter Lisa Marie. Amerikas mest uppmärksammade lilla familj fångades på bild fyra dagar senare på sjukhuset i Memphis, Tennessee.

  Hängde vid jukebox

  Priscilla Presley må se ut som 45 men har fyllt 71 år. Hon pratar ganska tyst, hon är lågmäld men öppen och chosefri. 

  Hennes tid med Elvis är optimal popromantik. Och hon minns första mötet i detalj.

  Priscilla Beaulieu (som hon hette då) var 14 år när några vänner till familjen frågade om hon ville följa med på fest hos rock'n'roll-stjärnan Elvis i hans hem i Bad Nauheim i dåvarande Västtyskland.

  Elvis gjorde lumpen i Västtyskland och bodde inte så långt från Priscillas familj vars styvpappa under några år var stationerad i närheten av det hus Elvis hyrde under lumparåren.

  En och en halv vecka efter det att familjen Beaulieu anlänt till militärbasen fick Priscilla chansen att träffa Elvis.

  – Det fanns ett gift par på samma militärbas som sett att jag brukade hänga vid jukeboxen på den förläggning där min styvpappa var stationerad, och så frågade de vilken musik jag gillade.

  Rock'n'roll, svarade Priscilla. "Elvis?" undrade paret. "Så klart" svarade den mogna men blyga 14-åringen.

  – Jag trodde inte att jag skulle få åka för mina föräldrar men eftersom de kände familjen som jag skulle följa med sa de till slut ja men tyckte samtidigt att jag var alldeles för ung för att dejta Elvis. Om det nu var aktuellt …

  Det var detta Elvis första möte med Priscilla som gjorde intryck på stjärnan. Han såg sin framtida flickvän, och hustru, i den försynta 14-åringen, även om han visste att det skulle ta tid innan de skulle kunna gifta sig.

  Priscilla Presley har hunnit bli 71 år men ser inte ut att vara en dag över 45!

  Förlorade tonår

  Men känslan fanns där från första mötet den 13 september 1959 – även om Priscilla inte förstod det. Elvis famlade lite nervöst inför tonåringen och försökte få hennes uppmärksamhet under festen.

  Vad minns du själv från mötet?
  – Jag minns att jag hade en liten sjömansklänning eftersom jag ändå inte trodde att det var sant att vi skulle ses, men så i nästa ögonblick var jag på väg till Elvis hus som han delade med sin pappa Vernon.

  – Det första jag såg av Elvis var att han satt nersjunken i en fåtölj klädd i röd tröja, rökte cigarr och kämpade med att få med mig i samtalet.

  Priscilla kände sig lite osäker även om hon var van vid nya och ovanliga situationer. Familjen Beaulieu hade flyttat över hela USA eftersom pappan jobbade för amerikanska flygvapnet.

  – Jag var blyg och mest för mig själv när jag kom till en ny skola, säger hon.

  Så var det även första tiden i Västtyskland.

  I showen The wonder of you sjunger Elvis från videoupptagningar till symfoniorkester som spelar live.

  Men den här speciella kvällen då?
  – När han inte fick med mig i samtalen satte han sig vid pianot och sjöng några kända rock'n'roll-låtar som Great balls of fire och så tittade han hela tiden på mig för att få se min reaktion.

  När Elvis lämnade armén och Tyskland i mars 1960 höll han kontakt med Priscilla som bodde kvar med sin familj.

  – Jag var förälskad men samtidigt så stal han mina tonår. Jag fick aldrig uppleva det liv mina jämnåriga gick igenom. Jag kastades tidigt in i en vuxenvärld med alla hans äldre vänner, oftast män.

  Hon levde upp till rollen som den perfekta hustrun i det tidiga 60-talets USA. Alltid snygg, välklädd och välsminkad.

  – Jag bar makeup varje dag, visade mig aldrig osminkad, Elvis ville inte se mig när jag klädde mig, han ville se det "färdiga resultatet" och valde till och med vilka kläder jag skulle köpa, säger hon med sin mjuka, lågmälda röst.

  Först 1967 gifte sig Priscilla och Elvis. Bröllopstårtan var minst sagt imponerande.

  Älskade klassiskt

  För att hylla minnet av sin exman har Priscilla försökt förverkliga en gammal dröm som maken bar med sig fram till sin död i augusti 1977 – att han skulle få närma sig klassisk musik och opera. Tanken är att försiktigt plantera om en rad klassiska Elvis-låtar i ett helt nytt sammanhang.

  De nya påläggen gjordes i den legendariska Londonstudion Abbey Road där även Beatles gjort en del av sina mest i kända inspelningar.

  Med showen The wonder of you, och cd:n med samma titel, har Priscilla försökt göra det Elvis önskade men som hans manager och skivbolag stoppade.

  – Tanken är att visa hur mångsidig Elvis var som sångare. Vi vet ju alla att han var rock'n'roll men Elvis var så mycket mer än så. Han klagade också ofta på att han inte blev tagen på allvar i sin roll.

  – Han hade ett genuint intresse för klassisk musik och opera och hade Mozart, Brahms och operasångaren Mario Lanza som sina idoler. Det hoppas jag man kan höra på hans senaste album och den här showen.

  Hur mådde Elvis av att inte få sjunga och spela offentligt under åren i Tyskland?
  – Han led verkligen, han längtade efter att få göra musik igen, jobbade med rösten varje dag och planerade vad han skulle göra för typ av musik när han kom hem. Han var 22 år och gigantiskt stor som artist men han visste inte vad han skulle göra framöver.

  Du levde med Elvis under den brittiska popinvasionen när Beatles och Rolling Stones ­erövrade USA – hur upplevade han det?
  – Han var mycket osäker på vem han var när de brittiska banden intog Amerika. Elvis beklagade sig över att han var den enda soloartisten i en tid då det hetaste som fanns var de nya, långhåriga banden från England.  "Hur ska jag nu passa in", frågade han sig. Han kunde inte helt plötsligt bli sångare i ett popband …

  – Men 1968 var han redo att ta sig tillbaka till sina rötter i Memphis och spelade in den avgörande tv-specialen The 68 comeback special. Då var han åter rätt i tiden.

  Gillade han de nya engelska banden?
  – Absolut. Han älskade Beatles och deras musik.

  16 år gammal bodde Priscilla fortfarande i Västtyskland och brevväxlade med sin pojkvän Elvis som flyttat tillbaka till USA

  Parallellt med musikkarriären blev det också Hollywood för Elvis.
  – Ja och filmerna blev bara sämre och sämre, det var han medveten om men han kunde inte säga nej, filmbolaget bestämde vad han skulle göra. Men Elvis dröm var att få utvecklas och göra den typ av roller som Marlon Brando och James Dean gjorde. Riktiga, seriösa roller, inte trams som sänkte hans status. Men de mjölkade ur allt, det handlade till slut bara om pengar.

  Du är med själv i nya showen, vad gör du?
  – Jag dyker upp vid fyra tillfällen under showen, berättar olika anekdoter från tiden med Elvis, visar en del hemmafilmer som aldrig tidigare visats. Försöker göra allt med humor och lite distans.

  Kärleken lever kvar vilket ­också märks i showen.
  – Jag skilde mig inte från Elvis för att jag slutat älska honom, han var mitt livs kärlek men jag var tvungen att få se vad som fanns utanför vår bubbla. Jag var ju helt isolerad från omvärlden. Jag vågade inte ens lämna Elvis ensam hemma, fruktade alltid att han skulle vara otrogen, att jag skulle förlora honom.

  Vad känner du idag när du hör Elvis med full symfoni­orkester?
  – Det känns i hela mitt hjärta. Det är en mycket känslomässig upplevelse, detta var något som jag vet att Elvis drömde om att få göra.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!