Så här lyckas du med dina penséer

Äntligen är det dags! När penséerna dyker upp är det dags att gå ut och sätta fingrarna i jorden. Vilken glädje! Nu vill man fylla vårens krukor med blommor och fönsterbrädan med härlig ätbar grönska – nästan som en liten köksträdgård. [i]Foto: Kira Brant[/i]

Massverkan – att använda många av samma sort är oerhört effektfullt. Eftersom det är så billiga blommor kan man unna sig att ösa på ordentligt. 

Kontraster – blanda penséer i kontrasterade färger, det framhäver de olika sorterna och ser spännande ut. Orange tillsammans med mörkt violetta är tjusigt, rosa och ljusblå blir romantiskt och en blågul mix är klassiskt svenskt.

Skapa mönster – gör lekfulla mönster av penséerna, t ex en böljande blå flod mot en vit bakgrund eller ett rött hjärta mot en mörk bakgrund, det är bara att tänka kreativt!

Samplantera – gärna med andra växter i säsong som t ex vårblommande lökväxter, förgätmigej, ranunkel, alunrot, tusensköna, gyllenlack, murgröna och prydnadsgräs. 

Skapa höjdskillnader – det är alltid spännande när det händer något på höjden. Fyll en ampel, häng en cykelkorg på en stege eller fäst en kruka på väggen. Det är också fint att sticka ner några grenar i krukan för att skapa höjd.

Inomhus i vas – att snitta penséer och sätta i en litenvas är flott.

Källa: Blomsterfrämjandet

Så sköter du dina penséer

Penséerna trivs i sol till halvskugga. Använd planteringsjord av bra kvalitet vid utplanteringen. Genom att putsa bort vissna blommor genererar penséerna nya blommor och på så sätt förlängs blomningstiden.

Vattna så att du håller jorden lätt fuktig.

Så här lyckas du med dina penséer
Just när längtan efter våren är som störst dyker de upp – penséerna som sprider glädje i krukor och lådor. Äntligen är det tid att sätta fingrarna i jorden!
Så här lyckas du med dina penséer
Penséerna blir vackra bordsdekorationer. Kanske när det är dags att njuta av första fikan utomhus. Blanda gärna flera olika färger till en skön symfoni.
Så här lyckas du med dina penséer
Passa på att njuta av de vackra färgerna och välj gärna annorlunda planteringskärl. Rustika trälådor ger en fin inramning till blommorna.
Så här lyckas du med dina penséer
Penséerna blommar väldigt länge om du håller jorden fuktig, tillför lite näring och kommer ihåg att knipsa av de vissna blommorna.
Så här lyckas du med dina penséer
Plantera om penséerna så snart du köpt dem och välj planteringsjord av god kvalitet. Då får du njuta av lång och riklig blomning.
Så här lyckas du med dina penséer
Det finns penséer för alla smaker – ljusa och skira eller färgstarka och flerfärgade. Blommorna kan vara små och enkla men också stora och fransiga.
Scroll to Top