• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Owe Thörnqvist visar att gammal är äldst i Melodifestivalen

  Snart 88 år gammal är Owe Thörnqvist den överlägset äldsta debutanten i Melodifestivalens historia. Ska den före detta boxaren gå på knock i Växjö på lördag?

  Owe Thörnqvist visar att gammal är äldst i Melodifestivalen
  Foto: TT

  Owe Thörnqvist är Melodifestivalens verklige ålderman som inledde sin karriär 1953. Och alla som växte upp på 1960-talet minns klassiker som Rumba i Engelska parken, Dagny och Varm korv boogie.

  På 1960-talet skrev han tre låtar till Melodifestivalen, med två andraplatser som bästa resultat.

  Men det är först 64 år efter att musikbanan drog i gång och som snart 88-årige Owe debuterar som artist i Sveriges största och mest populära låttävling. 

  Du är den överlägset äldsta artisten i Melodifestivalens historia – det måste kännas lite speciellt?

  – Ha ha, ja någon lade ironiskt in att det skulle vara ett desperat försök att placera mig i Guinness Rekordbok. Då svarade jag: Gammal man blir populär, se på snubben som står här. Han får stå sitt eget kast, om han pallar hundra bast. Men den som slår Guinness rekord, lär få lyxig äldrevård.

  Varför väntade du så länge med debuten?

  – Jag är egentligen ingen stordiggare av tävlingar i musik precis. Har heller aldrig blivit inbjuden att delta, mer än som låtskrivare. Men nu fick jag ett erbjudande jag inte kunde motstå och gick på det. Jag var med i Sommarkrysset och fick påtryckningar av Melodifestivalens studioman Henric von Zweigbergk. När är deadline frågade jag? "Idag, 15 september klockan 24.00", blev svaret. Så jag skrev och sjöng in en enkel version av Boogieman blues, samma eftermiddag. Okej, sa de, finemang! Och på den vägen är det.

  Får se om du lyckas gå på knock som du gjorde under boxningskarriären i din ungdom, då du blev både uppländsk junior- och distriktsmästare?
  – Jag ställer mest upp för att lyfta min låtskatt till allmän egendom en gång till. Jag var ju som mest poppis på 60-talet. Mina dåliga luftrör gjorde att jag tvingades flytta till Spanien, där jag odlade apelsiner och sedan därifrån till Florida. Boxning var bara en ungdomshobby. Jag lockades av det dansanta momentet – fotarbetet, det snabba prickskyttet med behandskade händer. Strålkastarljuset mot en vit, repinhägnad fyrkant. Jag turnerade med Ingemar Johansson som hans sparring- och sångarpartner. Han sa att det ibland kan vara svårt att vara ädel, när motståndaren försöker banka skiten ur en, ha ha. 

  Du börjar ju närma dig 90 år – men hur många år känner du dig som egentligen?

  – I skrivande stund är jag lika pigg i pallet som när jag rockade loss på Harrys bar i Singapore. Ibland 20 år äldre, som när jag vaknade upp efter ett antal Singapore Slings på Raffles, samma kväll i samma stad.

  Om du fick resa tillbaka i tiden – var skulle du då åka?

  – Tillbaka till Singapore för att leta efter låten Singapore Sling Blues som jag skrev enligt musikerna i Sveriges Jazzband, som kompade mig där.

   Vad är det konstigaste du har ätit någon gång?

  – Halstrad orm i Kuala Lumpur och alligator burger i Florida.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!