Du behöver
- 600 g lövbiff
- 1 dl ljus soja
- 2 msk mirin japanskt risvin
- 2 msk strösocker
- 1 tsk sesamolja
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 tsk finriven ingefära
Gurksallad
2 st gurkor
2.5 msk risvinäger
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1 tsk sesamolja
1 st röd chili
Till stekning och garnering
1 msk sesamfrön
neutral olja till stekning
1 dl vatten
strimlad salladslök
Till servering
4 prt nykokt sushiris
Gör så här
Strimla biffen och lägg i en bunke. Blanda soja, mirin, socker och sesamolja. Rör tills sockret lösts. Skala och hacka vitlöken och rör ner i såsen tillsammans med ingefära. Blanda såsen med biffen, låt stå i 30 minuter. Rör om en gång under tiden.
Klyv gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en liten sked. Skiva gurkan och lägg i en skål.
Blanda risvinäger, salt, socker och sesamolja och häll det över gurkan. Kärna ur och strimla chilin och vänd ner den i salladen. Låt dra i rumstemperatur tills köttet är klart.
Häll av köttet genom en sil men spara marinaden. Rosta sesamfröna under omrörning i torr het panna tills de börjar få färg. Mortla dem sedan lätt.
Bryn köttet snabbt i olja på hög värme i het panna. Tillsätt marinad och vatten, låt koka några minuter. Strö över sesamfrön och salladslök, servera med nykokt ris.
Japanskt till middag. Den sötsyrliga yakinikusåsen passar perfekt till den tunna lövbiffen. Hoppa inte över att mortla sesamfröna, det ger så mycket mer smak. Marinera gärna köttet ett dygn i kylen, så blir det extra mört.