RECEPT FRÅN IK

Yakinikubiff med het gurksallad

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 600 g lövbiff
  • 1 dl ljus soja
  • 2 msk mirin japanskt risvin
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk finriven ingefära
  • Gurksallad

  • 2 st gurkor
  • 2.5 msk risvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 st röd chili
  • Till stekning och garnering

  • 1 msk sesamfrön
  • neutral olja till stekning
  • 1 dl vatten
  • strimlad salladslök
  • Till servering

  • 4 prt nykokt sushiris

Gör så här

1

Strimla biffen och lägg i en bunke. Blanda soja, mirin, socker och sesamolja. Rör tills sockret lösts. Skala och hacka vitlöken och rör ner i såsen tillsammans med ingefära. Blanda såsen med biffen, låt stå i 30 minuter. Rör om en gång under tiden. 

2

Klyv gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en liten sked. Skiva gurkan och lägg i en skål. 

3

Blanda risvinäger, salt, socker och sesamolja och häll det över gurkan. Kärna ur och strimla chilin och vänd ner den i salladen. Låt dra i rumstemperatur tills köttet är klart. 

4

Häll av köttet genom en sil men spara marinaden. Rosta sesamfröna under omrörning i torr het panna tills de börjar få färg. Mortla dem sedan lätt. 

5

Bryn köttet snabbt i olja på hög värme i het panna. Tillsätt marinad och vatten, låt koka några minuter. Strö över sesamfrön och salladslök, servera med nykokt ris. 


Kommentar:
Japanskt till middag. Den sötsyrliga yakinikusåsen passar perfekt till den tunna lövbiffen. Hoppa inte över att mortla sesamfröna, det ger så mycket mer smak. Marinera gärna köttet ett dygn i kylen, så blir det extra mört.

Recept