Vinbräserat lamm i lergryta

Du behöver 1.2 kg lammrygg med ben, eller lammbog i bitar 2 msk olivolja 3 st rosmarinkvistar 2 msk vetemjöl 150 g rotselleri skalad och...


4 portioner

Du behöver

  • 1.2 kg lammrygg med ben, eller lammbog i bitar
  • 2 msk olivolja
  • 3 st rosmarinkvistar
  • 2 msk vetemjöl
  • 150 g rotselleri skalad och skuren i bitar
  • 2 st schalottenlökar delade i bitar
  • 2 st vitlöksklyftor eventuellt
  • 4 st grillade inlagda paprikor (ur burken)
  • 4 dl vin torrt vitt

Gör så här

1
Blötlägg lergrytan minst 10 minuter i ljummet vatten. En nyinköpt lergryta behöver blötläggas över natten.

2
Köp lammköttet färdigstyckat i serveringsstora bitar. Skölj dem i kallt vatten och torka av väl. Bryn bitarna på båda sidor i olja i stekpanna.

3

4
Lägg rosmarinkvistar i botten på lergrytan. Dofta mjöl över de brynta köttbitarna och varva dem i grytan med rotselleri, schalottenlök och eventuellt vitlök samt paprikor. Häll vinet utmed kanten i grytan. Sätt in grytan på galler på nedre falsen i kall ugn. Ställ in termostaten på 225 grader och tillaga cirka 1 timme, eller tills köttet börjar släppa från benen.

5

6
Servera köttet med couscous eller bulgur samt kokt, smörslungad brysselkål som kryddats med flingsalt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top