Du behöver
- 1.2 kg lammrygg med ben, eller lammbog i bitar
- 2 msk olivolja
- 3 st rosmarinkvistar
- 2 msk vetemjöl
- 150 g rotselleri skalad och skuren i bitar
- 2 st schalottenlökar delade i bitar
- 2 st vitlöksklyftor eventuellt
- 4 st grillade inlagda paprikor (ur burken)
- 4 dl vin torrt vitt
Gör så här
1
Blötlägg lergrytan minst 10 minuter i ljummet vatten. En nyinköpt lergryta behöver blötläggas över natten.
2
Köp lammköttet färdigstyckat i serveringsstora bitar. Skölj dem i kallt vatten och torka av väl. Bryn bitarna på båda sidor i olja i stekpanna.
3
4
Lägg rosmarinkvistar i botten på lergrytan. Dofta mjöl över de brynta köttbitarna och varva dem i grytan med rotselleri, schalottenlök och eventuellt vitlök samt paprikor. Häll vinet utmed kanten i grytan. Sätt in grytan på galler på nedre falsen i kall ugn. Ställ in termostaten på 225 grader och tillaga cirka 1 timme, eller tills köttet börjar släppa från benen.
5
6
Servera köttet med couscous eller bulgur samt kokt, smörslungad brysselkål som kryddats med flingsalt.