Vinbärsgelé på svarta och röda vinbär

Du behöver 2 l bär (ca 1 kg), 2 liter 3 dl vatten 1 l saft avrunnen 9 dl strösocker (765 g) Gör så här...


1 portion

Du behöver

  • 2 l bär (ca 1 kg), 2 liter
  • 3 dl vatten
  • 1 l saft avrunnen
  • 9 dl strösocker (765 g)

Gör så här

1
Skölj bären väl. De kan sitta kvar på sina klasar. Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i bären, koka upp och låt bären sjuda under lock cirka 10 minuter. Kläm sönder bären mot kastrullkanten med en slev. Häll massan i en silduk, eller i en tunn kökshandduk i ett durkslag. Låt saften självrinna

2
30 minuter. (Så här kan man koka all slags saft. Koka upp den och sockra den med 5-6 dl socker, koka 5 minuter och fyll på rena flaskor.)

3

4
Gelé:

5
Mät upp 1 liter av saften i en vid kastrull. Koka inte dubbel sats av gelé. Koka saften 3-5 minuter. Rör ner sockret lite i taget, så att det hinner lösa sig. Låt gelén koka sakta utan omrörning.

6

7
Geléprovet:

8
Häll lite het gelé på en kall tallrik. Dra ett streck genom massan. Om massan inte rinner ihop är gelén färdigt.

9
Om gelén flyter ihop går det att tillsätta Gul melatin (melatin i gul påse), eller Certo flytande pektin. Se anvisning på förpackningen. Ta kastrullen av plattan och låt massan stå några minuter. Skeda bort skum om det finns på ytan. Ös upp gelémassan i väl rengjorda och varma burkar. Låt gelén kallna och skruva på tätt lock. Några droppar konjak, eller annan smaklig starksprit, på ytan hindrar mögel. Förvara svalt och mörkt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top