RECEPT FRÅN IK

Vinbärsgelé

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 35 minuter
8 deciliter

Du behöver

  • 2 l röda vinbär orepade
  • 2 dl vatten
  • strösocker (9 dl strösocker per liter avrunnen saft)

Gör så här

1

Rensa och skölj bären, men repa dem inte från stjälkarna.

2

Koka bär och vatten tills bären släppt sin saft, cirka 10 minuter. Häll bärmassan i silställning och låt den självrinna 1–2 timmar. Vrid gärna ur silduken försiktigt, så att saften som finns kvar i bären kan rinna ut. 

3

Mät upp saften och beräkna vilken mängd socker som behövs. 

4

Koka upp saften i en syltgryta. Ta grytan av värmen och rör i sockret i omgångar.

5

Koka upp saft- och sockerblandningen och fortsätt att koka tills det bubblar över hela ytan.  

6

Ta grytan av värmen och låt stå cirka 15 minuter. Ta bort hinnan som bildats med en sked. Häll över i rena burkar och förslut med rena lock. Förvara mörkt och svalt, öppnad burk förvaras i kylskåp.


Kommentar:
Röd vinbärsgelén har fyllig smak och är inte svår att laga. Servera den till kött- och fågelrätter, gärna av vilt. Den ger också mustig sötma till gräddiga såser och grytor.

Recept