Du behöver
Kräm
100 g grovhackad grönkål
2 dl tjock yoghurt rysk, turkisk eller grekisk
0.5 dl majonnäs
1-2 st pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
3 msk finhackade örter t ex persilja, dill, basilika, körvel
2-3 dl gröna ärter
10-12 st kokta kalla medelstora potatisar
2 st salladslökar
1 st gurka
1 bitar varmrökt laxfilé 200 g
1 st liten rödlök
3-4 msk olivolja
citronklyftor
4 st dillvippor
Gör så här
Förväll grönkålen i kokande vatten 1 minut. Kyl den genast i iskallt vatten. Låt den rinna av i ett durkslag. Klappa grönkålen torr med hushållspapper. Finfördela kålen i en matberedare monterad med en kniv.
Blanda yoghurt och majonnäs i en bunke. Smaka av med vitlök, salt och peppar. Blanda i grönkålen och de hackade örterna. Ställ kallt.
Koka ärterna enligt anvisning på förpackningen.
Skala och skär potatisen i bitar. Ansa och skiva salladslöken. Skär gurkan i små bitar. Ta bort skinnet och dela laxen i små bitar. Skala och skär rödlöken i tunna ringar.
Blanda ärter, potatis, salladslök och gurka med oljan. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner laxen. Toppa med rödlöken. Servera med grönkålskrämen och citronklyftorna. Garnera med dill.
Grönkålskrämen gör sig utmärkt i potatissallad med rökt fisk. Den varmrökta laxen kan bytas ut mot annan rökt fisk, efter kassa och tillgång.