RECEPT FRÅN IK

Varmrökt laxsallad med grönkålskräm

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

    Kräm

  • 100 g grovhackad grönkål
  • 2 dl tjock yoghurt rysk, turkisk eller grekisk
  • 0.5 dl majonnäs
  • 1-2 st pressade vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • 3 msk finhackade örter t ex persilja, dill, basilika, körvel
  • 2-3 dl gröna ärter
  • 10-12 st kokta kalla medelstora potatisar
  • 2 st salladslökar
  • 1 st gurka
  • 1 bitar varmrökt laxfilé 200 g
  • 1 st liten rödlök
  • 3-4 msk olivolja
  • citronklyftor
  • 4 st dillvippor

Gör så här

1

 Förväll grönkålen i kokande vatten 1 minut. Kyl den genast i iskallt vatten. Låt den rinna av i ett durkslag. Klappa grönkålen torr med hushållspapper. Finfördela kålen i en matberedare monterad med en kniv.

2

Blanda yoghurt och majonnäs i en bunke. Smaka av med vitlök, salt och peppar. Blanda i grönkålen och de hackade örterna. Ställ kallt.

3

 Koka ärterna enligt anvisning på förpackningen. 

4

Skala och skär potatisen i bitar. Ansa och skiva salladslöken. Skär gurkan i små bitar. Ta bort skinnet och dela laxen i små bitar. Skala och skär rödlöken i tunna ringar. 

5

Blanda ärter, potatis, salladslök och gurka med oljan. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner laxen. Toppa med rödlöken. Servera med grönkålskrämen och citronklyftorna. Garnera med dill.


Kommentar:
Grönkålskrämen gör sig utmärkt i potatissallad med rökt fisk. Den varmrökta laxen kan bytas ut mot annan rökt fisk, efter kassa och tillgång.

Recept